Zeven charmante cafés in Spanje met gevoel voor historie

Gevel van traditioneel café met rode gordijnen en zonlicht.


Els Quatre Gats in Barcelona

Wat is er zo bijzonder aan dit café dat Picasso het uitkoos om zijn eerste tekeningen tentoon te stellen? Aan het einde van de 19e eeuw werden er shows en concerten gehouden en was het de ontmoetingsplaats voor kunstenaars als Picasso, Santiago Rusiñol en Ramón Casas. Het is een symbool van het Boheemse en modernistische Barcelona dat geïnspireerd werd door het Parijse cabaret Le Chat Noir. Meer recentelijk werd het door Woody Allen gekozen als decor voor Vicky Cristina Barcelona. Tegenwoordig kun je de gerestaureerde versie van het origineel vinden in dezelfde straat in Barcelona, ​​3 Montsió, op de begane grond van het prachtige Casa Martí. De beroemde poster ontworpen door Picasso staat er nog steeds om mensen te verwelkomen.

Café Gijón in Madrid

Op 15 mei 1888 opende de Asturiër Gumersindo Gómez het Gran Café Gijón in Madrid. Het bestond uit twee delen: een deel om koffie te schenken aan klanten die in rijtuigen arriveerden en een ander deel voor de rijtuigen. Zoals het lot het wilde, werd deze plek uiteindelijk een culturele instelling en een ontmoetingsplaats in verschillende tijdperken voor belangrijke mensen zoals Pérez Galdós, Valle-Inclán, Gerardo Diego, García Lorca, Dalí, Buñuel, Sorolla, Torrente Ballester, Cela, en zelfs de beroemde spion Mata Hari. Dit café is geschilderd door kunstenaars en beschreven in een tiental boeken, en wacht op je op Paseo Recoletos 21.

Els Quatre Gats, Barcelona

Els Quatre Gats, Barcelona © Turismo de Barcelona. Espai d’Imatge

Café Commercial in Madrid

Café Comercial is terug! Dit was de kop in de media toen deze legendarische plek aan de Glorieta de Bilbao in maart 2017 heropend werd. Er wordt gezegd dat het het oudste café van Madrid is. Het opende zijn deuren in 1887 en de muren hebben de gesprekken gehoord van Machado, Jardiel Poncela, Berlanga en nog veel meer. Tientallen jaren cultuur hebben hun stempel gedrukt op een plek waar je vandaag de dag naast de essentiële koffie ook kunt genieten van traditionele gerechten uit Madrid voor lunch en diner.

Dindurra in Gijón

Dit is een van de laatste literaire cafés in Spanje en bestaat al meer dan 100 jaar. In 1898 opende de zakenman Manuel Sánchez Dindurra een nieuw theater in de Oostenrijkse stad, dat ook een koffiegebied omvatte dat de legendarische Dindurra zou worden, een van de belangrijkste cafés in heel Asturië en een plek voor artistieke en politieke bijeenkomsten. In de jaren die volgden maakte het een fase van Art Deco-decoratie door, overleefde het een oorlog en sloot het de deuren om in 2014 weer tot leven te komen. Tegenwoordig kun je in dit café aan de Paseo Begoña 11 genieten van een vermoutsessie of een aangename maaltijd.

Café Dindurra in Gijón

Café Dindurra in Gijón © Café Dindurra

Café Nieuwigheid in Salamanca

Het standbeeld van de schrijver Torrente Ballester wacht geduldig op een drinkgenoot in dit historische café aan Plaza Mayor 2 in Salamanca. Het werd opgericht in 1905 en er wordt gezegd dat het het oudste café van de stad is. Het was zo beroemd dat het banketten serveerde voor historische figuren zoals koning Alfonso XIII, de geboorte gaf aan de Spaanse Nationale Radio en het ontmoetingspunt was voor literaire figuren als Torrente Ballester, Carmen Martín Gaite en Unamuno. Tegenwoordig is het een geweldige plek om te stoppen, op het terras te zitten en in de zomer een van de beroemde ijsjes te proberen.

Café Iruña in Bilbao

Dit café tegenover de populaire Albia-tuinen in Bilbao is een van de mooiste plekken die je je kunt voorstellen. Hier vind je nog een geweldige klassieker, want dit café werd in 1903 geopend. Het eerste dat opvalt zijn de tegels en de prachtige Mudejar-decoratie. In 1980 werd het zelfs uitgeroepen tot “Uniek Monument” en ontving het de prijs voor het beste café van Spanje van de Café Crème Guide to the Cafés of Europe. Naast genieten van de gastvrije sfeer en de heerlijke koffie, raden we je aan om de beroemde pincho moruno te bestellen.

Café Iruña in Bilbao

Café Iruña in Bilbao

Panoramisch uitzicht op Café Iruña, Pamplona

Panoramisch uitzicht op Café Iruña, Pamplona © Café Iruña

Café Iruña in Pamplona

In 1888 werd Pamplona verlicht door het eerste etablissement met elektrische verlichting in de stad: Café Iruña. De jaren zijn verstreken, maar de charme van deze plek, met zijn antieke lampen, hoge plafonds en grote spiegels, is niet veranderd. Een van de bekendste klanten was ongetwijfeld de schrijver Ernest Hemingway. Ze zeggen zelfs dat hij hier begon met het schrijven van zijn boeken Fiesta, For Whom the Bell Tolls en The Old Man and the Sea. Terwijl je een kopje koffie of iets sterkers drinkt, kun je je voorstellen dat je de schrijver bent, geconcentreerd, onsterfelijke verhalen op papier zet, en later kun je het standbeeld van Hemingway ‘begroeten’ dat vredig in zijn hoek leunt.