Reizen naar duurzame bestemmingen in het noorden van Spanje die je over de weg kunt bereiken

Mountain road in Cala Tuent, Majorca, Spain


Heeft u zin ​​in een uitje naar Spanje maar heeft u geen zin om met het vliegtuig te gaan? Wilt u plaatsen bezoeken die zich bijzonder inzetten voor de zorg voor het milieu en het behoud van de cultuur? We raden een aantal gebieden in het noorden van Spanje aan die je over de weg kunt bereiken en waar je je kunt onderdompelen in de natuur zodra je aankomt. Al deze plaatsen behoren tot de beste duurzame toeristische bestemmingen ter wereld volgens de Global Green Destinations International Association .

Flamingo's in de Ebro-delta, Catalonië

Flamingo’s in de Ebro-delta, Catalonië

Terres de L’Ebre (Catalonië)

Dit gebied, gelegen aan de monding van de rivier de Ebro (de langste rivier van Spanje), is door UNESCO uitgeroepen tot biosfeerreservaat en is een van de mooiste gebieden van Tarragona. Er zijn niet veel plaatsen in de wereld waar je twee natuurparken met twee verschillende ecosystemen op iets meer dan 30 kilometer van elkaar kunt vinden: het natuurpark Ebro Delta en de enorme bergketen van het natuurpark Els Ports, perfect om vogels te spotten. De kust strekt zich uit over ruim 140 kilometer en je kunt langs het Marquesa-strand wandelen tot je de Fangar-vuurtoren bereikt en een zonsondergang ziet in de duinen van de Ebro-delta. Deze plek is extra bijzonder vanwege de vele andere plannen die je kunt maken om de verbinding te verbreken. Bijvoorbeeld: de rivier afvaren aan boord van een traditionele boot genaamd llagut, steden als Tortosa verkennen of prachtige dorpjes zoals Miravet en zijn kasteel met overblijfselen van de Tempeliers of de grotschilderingen in Ulldecona ontdekken. Als u op zoek bent naar gastronomie om van te genieten Probeer eens een bezoek aan de wijnhuizen, waar u wijnen met de herkomstaanduiding Terra Alta kunt proeven, de Wijnkathedraal in El Pinell de Brai of een van de Michelin-sterrenrestaurants in de omgeving, zoals L’Antic Molí de Ulldecona en Hotel Villa Retiro de Xerta.

  Pedraforca-berg in Saldes, Berguedà, Catalonië

Pedraforca-berg in Saldes, Berguedà, Catalonië

El Berguedà (Catalonië)

Je vindt dit gebied in de uitlopers van de Catalaanse Pyreneeën, op slechts een uur rijden van de stad Barcelona. Wat is er speciaal aan? Het maakt deel uit van het natuurpark Cadí-Moixeró, met toppen tot 2.600 meter waar je reeën, lammergieren of adelaars kunt spotten. El Berguedà heeft een netwerk van 2.000 kilometer aan wandel- en fietspaden ontwikkeld. Er zijn ook verschillende lange routes die het gebied doorkruisen, zoals de Camí dels Bons Homes (die de route volgt die de Katharen in de middeleeuwen gebruikten om uit Zuid-Frankrijk te ontsnappen) of de Cavalls del Vent (een rondroute die acht bergschuilplaatsen). Andere originele ideeën voor een goede vakantie zijn een bezoek aan het Pedraforca Astronomisch Centrum (de lucht van El Berguedà is bijzonder helder vanwege de ligging in de bergen, ver weg van alle grote steden) of het ontdekken van de ongelooflijke geschiedenis en culturele nalatenschap. Het heeft fascinerende musea gewijd aan het mijnverleden, textielfabrieken en de migratie naar de koloniën. Het organiseert ook festiviteiten die al eeuwenlang worden gevierd, zoals Fia-Faia of La Patum in de stad Berga, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid. Natuurlijk moet je ook lokale producten zoals kaas en jam proberen.

Toerist die een foto maakt in de Nuria-vallei in de Pyreneeën, Lérida, Catalonië

Toerist die een foto maakt in de Nuria-vallei in de Pyreneeën, Lérida, Catalonië

Pallars Jussà (Catalonië)

Dit gebied van Lleida ligt midden in de Catalaanse Pyreneeën en beschikt over landbouwvlaktes, uitgestrekte bossen, hoge bergen, meren en stuwmeren. De investering in duurzaam toerisme wordt weerspiegeld in het grote aantal initiatieven waarvan u kunt genieten. Een van de meest bijzondere hiervan is de Merentrein, een reis in een historische of panoramische trein die het land van Lleida doorkruist tot aan de iconische meren in de Pre-Pyreneeën. Je kunt de begeleide route El Cinquè Llac ook te voet doen. Het is een zevendaagse rondroute die start in La Pobla de Segur waar je prachtige landschappen ziet, geniet van de rust van de landelijke omgeving en de heerlijke lokale gastronomie proeft. Maar er is nog veel meer: ​​je kunt het Orígens Geopark bezoeken (waar talloze dinosaurussen er zijn fossielen gevonden), het Montsec Astronomical Park; of neem de Vall Fosca-kabelbaan op ruim 2.000 meter boven zeeniveau en start een route in het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Als u het in de zomer bezoekt, mag u de vuurfestiviteiten tijdens de zomerzonnewende niet missen, uitgeroepen tot immaterieel cultureel erfgoed.

Toerist die naar Montgrí-kasteel loopt, Girona, Catalonië

Toerist die naar Montgrí-kasteel loopt, Girona, Catalonië

Torroella de Montgrí-l’Estartit (Catalonië)

Je vindt deze bestemming in het Baix Empordà-gebied van de Costa Brava (Girona). Als u zo ver reist, moet u zeker kennis maken met de Montgrí, de Medes-eilanden en het natuurpark Baix Ter, die duurzaam bezocht kunnen worden via verschillende wandel- en fietsroutes. Er zijn ook langere routes, zoals de Pirinexus Greenway, die reikt tot aan de Pyreneeën, of de 200 kilometer lange route die de loop van de rivier de Ter volgt. Als u van duiken houdt, zult u het heerlijk vinden om in de wateren rond de Medas te duiken. Eilanden, omdat ze een van de grootste mariene flora- en faunareservaten in het westelijke Middellandse Zeegebied hebben. Het culturele erfgoed en programma van het gebied mag u ook niet missen. Zorg ervoor dat u een bezoek aan het beroemde kasteel van Montgrí in uw plannen opneemt, een wandeling door de kunstgalerijen of een concert tijdens een van de festivals, zoals de Torroella of de Jazz L’Estartit.

Trengandín-strand in Noja, Cantabrië

Trengandín-strand in Noja, Cantabrië

Noja (Cantabrië)

Je vindt deze gemeente direct aan de Cantabrische kust, tussen de steden Santander en Bilbao. De Econoja International Fair is slechts één voorbeeld van haar inzet voor het milieu. Wist u dat 75% van de oppervlakte binnen het natuurreservaat Santoña, Noja en Joyel Marshes ligt? U zult genieten van wandelen en zwemmen op de twee spectaculaire en goed verzorgde stranden Ris en Trengandín, compleet met fijn goudkleurig zand, die een onderlinge afstand van meer dan 6 kilometer bestrijken. De moerassen maken van Noja ook een rustplaats voor duizenden vogels, die zijn fascinerend om naar te kijken. Voor deze activiteit raden wij u aan kennis te maken met het milieu-educatiecentrum El Molino de las Aves. U kunt ook gaan surfen, de landhuizen en paleizen verkennen of een rondleiding volgen door de moerassen, het platteland en de zandduinen.