Zeilboot of treinhotel, twee ongewone manieren om de Jacobsweg te ervaren

Gotische kathedraal bij nacht.


De weg over zee

Er is ook de mogelijkheid om de Jacobsweg af te leggen met een zeilboot en daarbij aan te leggen in havens als Santander, Gijón en A Coruña. De vereniging North Marinas organiseert elk jaar (meestal in de zomer) de ‘Sail the Way’-overtocht. Je kunt individueel of als groep deelnemen, ongeacht of je een boot of een kapiteinsbrevet hebt. Registratie opent meestal in januari op hun website.

Als u wilt, kunt u de Way op een ander tijdstip per boot afleggen, als u dat wenst. U heeft altijd de mogelijkheid om een ​​boot te huren, een kapitein in te huren of zelf te varen. Als je de “Compostela” (accreditatie dat je de Jacobsweg hebt afgelegd) wilt ontvangen, zul je 100 zeemijl moeten varen en de laatste kilometers te voet moeten lopen om de eindstempel op de Monte do Gozo te ontvangen. Tussen de havens waar u stopt vindt u interessante vissersdorpjes als Cudillero, San Vicente de la Barquera en Bermeo. Een andere manier om een ​​deel van de Camino de Santiago te bevaren is de zeeroute van Arousa en de rivier de Ulla. Deze catamaranroute herdenkt de reis die het lichaam van de apostel Jacobus naar Galicië bracht. De boot vertrekt vanuit O Grove, een stad die bekend staat om zijn zeevruchten, en komt aan in Padrón.

Haven in San Vicente de la Barquera

Haven in San Vicente de la Barquera

De Weg met de trein

Als je een deel van de Engelse Camino tussen Ferrol en Santiago de Compostela wilt doen, kun je dat doen aan boord van de trein El Expreso de la Robla op de pelgrimsroute. Dit is een klassieke trein met kamers en loungewagons waar een ontbijtbuffet wordt geserveerd; het beschikt ook over een televisie, een bibliotheek en een videotheek. De reis duurt zes dagen: hij begint en eindigt in de Asturische stad Oviedo en heeft stations in Ortigueira, Viveiro en Ferrol, als je een deel van de Engelse Camino te voet wilt afleggen . Als u liever niet loopt, kunt u de hele reis per trein afleggen en u dagelijks inschrijven voor geplande excursies en bezoeken. Welke bezienswaardigheden ga je bezoeken? De kaap van Estaca de Bares of het heiligdom van San Andrés de Teixido en Cedeira. Deze reis omvat twee diners met catering aan boord, een diner in een typisch Galicisch “pulpería” restaurant, een rondleiding door de stad Oviedo en de Compostela certificaat als je de Camino voltooit.

El Expreso de la Robla-trein

El Expreso de la Robla-trein © Renfe

Een ander alternatief is een ritje maken met de Costa Verde Express-trein. Hier is er geen mogelijkheid om de reis te voet te maken, maar er zijn wel volledige 6-daagse treinroutes door het noorden van Spanje, tussen Bilbao en Santiago de Compostela. Accommodatie is aan boord in luxe suites en is inclusief diners in geselecteerde restaurants, rondleidingen, kaartjes voor monumenten en shows…

Binnenkant van de Costa Verde Express-trein

Binnenkant van de Costa Verde Express-trein © Renfe