Xacobeo: wanneer de Jacobsweg nog specialer wordt

Wandelaar silhouet bij zonsondergang met bomen.


De Jacobsweg bewandelen is een heel bijzondere reis door Spanje maken. Voor veel mensen is het een totaal uniek avontuur dat ze zo zouden herhalen. Het betreden van deze historische route vertegenwoordigt een ervaring die een combinatie is van persoonlijke uitdaging, jezelf vinden, sport, natuur en interesse in geschiedenis en kunst. En als uw reis samenvalt met een Jacobijns of Heilig Jaar, zal de ervaring des te uitzonderlijker zijn.

Elke dag een ander avontuur.

Hoe u de route ook wilt afleggen – te voet, te paard, met de fiets of op welke andere manier dan ook – elke dag op de Jacobsweg is anders. Landschappen, steden, dorpen, mensen, ontmoetingen, geschiedenis… De situaties en ervaringen die je elke dag ontdekt, zijn een kans om iets over jezelf en anderen te leren. Aan het einde van de reis, wanneer iedereen samenkomt voor de kathedraal van Santiago de Compostela, zal de inspanning allemaal de moeite waard zijn geweest.

  Pelgrim die een bos in Galicië oversteekt

Pelgrim die een bos in Galicië oversteekt

Verbinding maken met de natuur

Als u de Jacobsweg bewandelt, krijgt u ook de kans om het fantastische Spaanse landschap vol contrasten te bewonderen. De route loopt door enkele van de meest opmerkelijke natuurgebieden en landschappen van het land. Van bergtoppen en bossen tot grote vlakten en landbouwvelden, tot kustgebieden en weelderige groene valleien en weilanden. De tijd lijkt stil te staan ​​en het gevoel verbonden te zijn met de natuur is totaal.

Standbeeld van een pelgrim voor het Parador Hotel en de San Marcos-kerk in Castilië en León

Standbeeld van een pelgrim voor het Parador Hotel en de San Marcos-kerk in Castilië en León

Ontdek de kunst en cultuur van Spanje

Bijna elke stap van de Jacobijnse route onthult een verrassing in de vorm van een monument, kunstwerk of culturele manifestatie. Kathedralen, bruggen, kloosters, paleizen, kleine kerken, populaire architectonische constructies enzovoort, waarvan sommige op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Naast de rijkdom aan erfgoed biedt de Sint-Jacobsweg bezoekers ook de kans om de lokale cultuur te ervaren via de festivals en typische tradities van elke plaats.

Enkele van de typische producten die je langs de Camino tegenkomt.  Links: Een glas rode wijn / Midden: Oorsprongsbenaming Arzua-Ulloa-kaas / Rechts: Santiagocake

Enkele van de typische producten die je langs de Camino tegenkomt. Links: Een glas rode wijn / Midden: Oorsprongsbenaming Arzua-Ulloa-kaas / Rechts: Santiagocake

Een reis van duizenden smaken

Wanneer u de Jacobsweg doet, is het nuttigen van een goede maaltijd om nieuwe energie op te doen meestal een van de beste momenten van de dag. Onder andere omdat u dan de kans krijgt om enkele van de typische gerechten en producten uit de streek te proeven. De gastronomie van de verschillende regio’s langs de route zit vol met heerlijke recepten en traditionele smaken, bereid met lokale seizoensproducten van hoge kwaliteit.

Groep pelgrims die door een bos gaan

Groep pelgrims die door een bos gaan

Verschillende mensen ontmoeten

Het is moeilijk om je buitengesloten te voelen op de Weg van Sint-Jacobus. Gedurende de hele reis ontmoet je vriendelijke vreemdelingen die bereid zijn de pelgrims te helpen. Je ontmoet mensen van alle leeftijden en uit alle lagen van de bevolking die van over de hele wereld komen en je maakt nieuwe vrienden. Het zijn bijzondere en unieke dagen waar je verrijkende momenten beleeft op zowel menselijk als persoonlijk vlak.

Pelgrim rustend op de Jacobsweg

Pelgrim rustend op de Jacobsweg

Jezelf vinden

Veel mensen zeggen dat er iets spiritueels is aan de Jacobijnse route, en niet alleen vanwege de religieuze oorsprong en traditie. Er zijn veel mensen die de Camino maken, gedreven door de behoefte of het verlangen om zichzelf beter te leren kennen, tijd te besteden aan nadenken en het zoeken naar innerlijke rust. Zo kan de reis naar Santiago ook een innerlijke reis worden die je nog jaren bij zal blijven.

Het Jacobijnse Heilig Jaar

De Xacobeo (Jacobean) of Heilig Jaar in Santiago de Compostela vindt plaats wanneer 25 juli op een zondag valt. De jubileumtraditie biedt je niet alleen het voorrecht om uitzonderlijke dingen te doen, zoals het betreden van de kathedraal van Santiago de Compostela via de Heilige Poort, maar ook de mogelijkheid om langs de route te genieten van een veelheid aan buitengewone optredens en culturele activiteiten.