Winkelen in Madrid Waar zijn de beste wijken?

Jongeren met smartphones en tassen op een brugleuning.


Een winkelgebied bij uitstek

Een goede winkelroute kan beginnen op de Gran Vía, de beroemdste straat in Madrid, een straat die voortdurend lijkt te veranderen. Alle grote ketens strijden om een ​​etalage hier en er is geen enkele zichzelf respecterende inwoner of toerist uit Madrid die niet minstens één keer de Gran Vía heeft bezocht. En er is zoveel leven dat je tussen de winkels altijd wel een restaurant of een rooftopbar met prachtig uitzicht vindt waar je heerlijk kunt ontspannen. Madrid zou niet hetzelfde zijn zonder de iconische Gran Vía. Omdat het zo’n geweldige plek is voor toeristen en met totale vrijheid over kantooruren, is het in dit gebied normaal dat winkels elke dag van het jaar tot 22.00 uur geopend zijn.

Plaza Callao-plein, Gran Vía, Madrid

Plaza Callao-plein, Gran Vía, Madrid © Giuseppe Buccolau

Op de voorgrond

Verder weg van de meer centrale commerciële route zijn er andere wijken die kiezen voor innovatie en de meest geavanceerde mode. Als u op zoek bent naar nieuwe ontwerpers met atelierwinkels, casual accessoires, unieke interieurwinkels, tattooshops, stripwinkels, charmante cafés, gespecialiseerde boekwinkels, dan is Chueca-Malasaña-Fuencarral uw winkelgebied bij uitstek. Maak een wandeling langs de Calle Pelayo met zijn schoonheidssalons, rond Fuencarral met alles wat het te bieden heeft, inclusief de gastronomische markt van San Ildefonso of rond de Triángulo de Ballesta (Triball), gelegen tussen het Soledad Torres Acosta-plein (bekend als Plaza de la Luna ) en de straten Ballesta, Desengaño, Corredera Baja de San Pablo, Barco en Valverde (perfect voor het vinden van vintage kleding). Je zult merken dat deze straten de meest retro-esthetiek combineren met de meest moderne en dat alle stijlen welkom zijn. Hier is geen sprake van een zweem van conventionele aard.

Fuencarral-markt

Fuencarral-markt

Rondleiding door de luxe winkels

Waar vind je de meest exclusieve winkels in Madrid? Voornamelijk in de wijk Salamanca en in het gebied dat bekend staat als de “Golden Mile”. Enkele van de meest aantrekkelijke straten om te winkelen zijn Serrano, Ortega y Gasset, Jorge Juan en zijn uitnodigende steegje, Lagasca en Claudio Coello. Het is een genot om door dit gebied te wandelen met zijn statige gebouwen waar u wereldberoemde bedrijven vindt, charmante kleine boetiekjes verborgen in binnenplaatsen, prestigieuze sieraden, winkels die ambachtelijke handtassen en schoenen verkopen die ideaal zijn om de aandacht te trekken, enkele van de beste wijnwinkels van de stad, enz. In deze wijk zijn er ook personal shopperdiensten die u naar uw smaak kunnen adviseren en u kunnen begeleiden bij het ontdekken van nieuwe trends.

Etalages in de wijk Salamanca

Etalages in de wijk Salamanca

Nog een gebied dat steeds populairder wordt onder trendzoekers? Dit is de wijk Las Salesas, in straten als Calle Barquillo, Argensola, Orellana en Fernando VI. De meest prestigieuze jonge ontwerpers verkopen hier hun creaties. Er zijn bloemisten die mensen lokken met hun verse bloemen en een toenemend aantal conceptstores, waar je alles kunt vinden, van accessoires tot prachtige ornamenten en allerlei gadgets. Elke eerste zaterdag van de maand organiseren de verkopers het Salesas Village en brengen ze hun producten de straat op om ermee te pronken. Er zijn ook activiteiten voor het hele gezin.

Conceptstore aan de Calle Fernando VI

Conceptstore aan de Calle Fernando VI © Jason Briscoe

Zondagochtend op de straatmarkt El Rastro

Ontbijten rond de straatmarkt El Rastro (in de wijk Embajadores), winkelen en daarna een vermout nuttigen in de wijk La Latina is voor een inwoner van Madrid de perfecte manier om de zondag door te brengen. El Rastro is eigenlijk een enorme straatmarkt met honderden kraampjes en een paradijs voor wie op zoek is naar antiek om zijn huis mee te versieren. Wist u dat er aanwijzingen zijn dat deze markt al in de achttiende eeuw bestond? Maak een wandeling langs de Calle Ribera de Curtidores en verdwaal in de omliggende steegjes. Antieke boeken, tweedehands kleding en karakters die 100% authentiek Madrid zijn, zoals een “chulapo” in traditionele kleding die wafels verkoopt… Naar de straatmarkt El Rastro in Madrid gaan is een echte ervaring. Niet vergeten: op zondag beginnen de marktverkopers stipt om 15.00 uur met inpakken, dus je moet het beste uit de ochtend halen.

El Rastro-straatmarkt in Madrid

El Rastro-straatmarkt in Madrid

Plaza Mayor en honderd jaar oude winkels

Als u Madrid bezoekt, zult u zeker de charmante kleine winkeltjes opmerken die in het verleden lijken te zijn blijven hangen, gelegen in de buurt van indrukwekkende gebouwen met de modernste merken. De stad heeft een royaal handvol winkels die dateren uit de 19e eeuw en nog steeds bestaan, en hun ambachtelijke methoden en een geschiedenis verdedigen die bewaard moet blijven. Je ziet ze vooral rond het Plaza Mayor en in de nabijgelegen straten, zoals Calle Arenal, Carretas en Mayor. Hun uithangborden en etalages zijn een genot en je vindt er allerlei soorten, van apothekers tot winkels die sjaals, hoeden, hoofdtooien en capes verkopen. In het gebied dat bekend staat als de Barrio de Las Letras (het ontleent zijn naam aan de feiten die literaire figuren , zoals Miguel de Cervantes, Quevedo en Góngora hier woonden), zijn er ook enkele voorbeelden van deze traditionele winkels. Daarnaast organiseren de verkopers op de eerste zaterdag van de maand de Ranas-markt met kortingen, speciale menu’s en activiteiten langs de straat.

Markt op het Plaza Mayor in Madrid

Markt op het Plaza Mayor in Madrid

Van markt tot markt

Over markten gesproken: het wordt steeds populairder om gastronomische producten te proeven op voedselmarkten, of om ze thuis te eten. Wist je dat er in Madrid verschillende gerenoveerde gastronomische markten zijn waar je precies dat kunt doen? De Mercado de San Miguel opende bijvoorbeeld zijn deuren in 1916 en is tegenwoordig niet alleen vol met delicatessenstalletjes, maar ook nog steeds een van de beste voorbeelden van ijzeren architectuur in de stad. De lijst van dit soort markten wordt met de dag langer. Naast lekker eten zijn er ook alternatieve vlooienmarkten in Madrid, die op specifieke data worden gehouden, waar je alles kunt vinden, van designmeubilair tot unieke sieraden, biologisch voedsel , tweedehands kleding, platen etc. Deze worden doorgaans op unieke plekken bewaard, zoals het oude treinstation in Delicias. Bekijk ze eens.

Buiten de San Miguel-markt

Buiten de markt van San Miguel © Mercado de San Miguel

Andere opties

Als u op zoek bent naar souvenirs van Madrid, vindt u overal in het stadscentrum cadeauwinkels. Er is zelfs een officiële Madrid-winkel bij het VVV-kantoor op het Plaza Mayor. Naast de typische souvenirs kun je ook unieke items kopen, zoals ansichtkaarten gemaakt door ontwerpers, geïllustreerde kaarten, ambachtelijke likeuren, violette snoepjes, enz. gebied rond de Puerta del Sol en het Plaza Mayor, probeer eens door de straten te slenteren, zoals Corredera Baja de San Pablo, waar u de modernste conceptstores en ‘verborgen’ winkels vindt, zoals galerijen die kenmerkende meubels verkopen, waar u ook een drankje en een hapje. En een tip: prachtige stukken vind je ook in de kunstgalerijen in straten als Calle Doctor Fourquet (in Lavapiés) en in museumwinkels, zoals die van de musea Prado, Thyssen en Reina Sofía.

Noguera Blanchard-galerij

Galerie Noguera Blanchard © Cortesía NoguerasBlanchard, Madrid/Barcelona. Foto Roberto Ruiz

Laten we andere belangrijke winkelgebieden in Madrid niet vergeten, zoals de Paseo de la Castellana en het financiële district Azca, waar u bijvoorbeeld een van de grootste flagshipstores van Zara (het meest wereldwijd bekende Spaanse merk) vindt. Bent u op zoek naar winkelcentrum? Ook al zijn er enkele centraal gelegen, de meeste hiervan bevinden zich meestal aan de rand van de stad en kunnen een goede optie zijn om de hele dag met uw gezin te winkelen.

Real Madrid-winkel in Las Rozas Village

Real Madrid-winkel in het dorp Las Rozas © Pedro Giráldez

Een fooi

Houd er bij het winkelen in Madrid rekening mee dat als u buiten de Europese Unie woont, u om belastingaftrek kunt vragen met behulp van het DIVA belastingvrije elektronische formulier. Vraag ernaar bij elke vestiging.