Welke culturele activiteiten heeft La Palma te bieden?

Toerist leest kaart in zonnig historisch stadje.


Filmachtergronden, een sterrenhemel, indrukwekkende vulkanen… er zijn zoveel redenen om La Palma te bezoeken! Eenmaal op het eiland moet u van de gelegenheid gebruik maken om meer te weten te komen over het culturele erfgoed en deel te nemen aan de tradities. Je ontdekt nog een van de authentieke en ongewone facetten van “La Isla Bonita”.

Het is feest tijd!

Op La Palma kun je enkele van de meest originele en leuke festiviteiten op de Canarische Eilanden meemaken. Van kleine buurtfestiviteiten tot grootschalige volksfeesten: de vreugde en de vrolijke sfeer zijn aanstekelijk. Bedevaarten zijn een van de grootste kenmerken van de festiviteiten op La Palma, met de hele dag muziek en mensen gekleed in traditionele kostuums. Het is gebruikelijk dat de mensen op de praalwagens eten en drinken delen met het publiek.

Een heel origineel carnaval, en nog veel meer!

Twee van de meest karakteristieke festiviteiten op het eiland vinden plaats in Santa Cruz de La Palma. Het eerste festival heet Los Indianos, een groot talkpoedergevecht, op de klanken van Cubaanse muziek, dat plaatsvindt op Carnavalsmaandag en symbool staat voor het verleden van het eiland, waarin emigratie naar Latijns-Amerika een belangrijke rol speelde. De tweede is de Afdaling van de Virgen de las Nieves, die elke vijf jaar wordt gehouden, voornamelijk in de eerste twee weken van juli (Semana Chica en Semana Grande, zoals ze worden genoemd), en die wordt gevolgd door een aantal evenementen, waaronder de beroemde Dans van de Dwergen die de hele donderdagavond van Semana Grande door de straten van de stad slingert. Hoewel de belangrijkste evenementen plaatsvinden tijdens deze twee weken van juli, zijn er andere religieuze evenementen die op 5 augustus hun hoogtepunt bereiken met de Beklimming van de Maagd. De volgende zal in 2025 zijn. La Palma is ook de thuisbasis van andere lokale festiviteiten, waaronder de paardenparade Caballos Fufos, el Diablo (de verschijning van de duivel), de Cruces de Mayo (kruisfeest) en het Corpus ChristiCorpus Christi.

Links: Zijdevoorbereidingsproces/Midden: Close-up van zijdedraad/Rechts: Het maken van een La Palma-sigaar, de Canarische Eilanden

Links: Zijdevoorbereidingsproces/Midden: Close-up van zijdedraad/Rechts: Het maken van een La Palma-sigaar, de Canarische Eilanden © acongar

Bewonderenswaardig handwerk

Als het tijd is om op zoek te gaan naar cadeaus en souvenirs van uw reis, hoeft u niet verder te zoeken dan het handwerk op La Palma. Zijde, keramiek, mandenmakerij, borduurwerk, sigaren, voorwerpen gemaakt van hout, steen, messing of leer… u vindt er unieke, delicate stukken met prachtige afwerkingen, echte kunstwerken. Het geheim van hun kwaliteit? Grondstoffen die inheems zijn op het eiland en respect voor traditionele handmatige procedures en technieken die van generatie op generatie worden doorgegeven. Als u bijvoorbeeld de werkplaats van Las Hilanderas de El Paso bezoekt, leert u meer over het uitzonderlijke proces van het maken van zijde op La Palma, dat wordt bewonderd door gerenommeerde modeontwerpers. Of als je wilt weten waarom de sigaren van La Palma zo beroemd zijn, kun je naar het La Palma Sigarenmuseum gaan of naar een van de tabakswinkels die open zijn voor het publiek.

Close-up van Casa Salazar in Santa Cruz de la Palma, Canarische Eilanden

Close-up van Casa Salazar in Santa Cruz de la Palma, Canarische Eilanden © Ana del Castillo

Architectuur en Vlaamse kunst op La Palma

Wist u dat de architectuur van La Palma de verschillende culturele invloeden weerspiegelt die het eiland hebben doorkruist? Terwijl je door de straten slentert, zie je hoe hun erfenis is afgedrukt op de gebouwen, houten balkons, patio’s, stadspleinen en artesonado’s. Voorbeelden van deze culturele rijkdom zijn onder meer het Salazar-huis, het koninklijke heiligdom van Nuestra Señora de las Nieves, de kerk van El Salvador en het kasteel van Santa Catalina in Santa Cruz de la Palma. Het is ook duidelijk zichtbaar in religieuze architectuur elders, bijvoorbeeld de kerk van Nuestra Señora de Candelaria in Tijarafe, de kerk van Nuestra Señora del Rosario in Barlovento en de kerk van Nuestra Señora de la Luz in Garafía. Een speciale vermelding verdient de Vlaamse kunst die door de kolonisten werd geïntroduceerd nadat het eiland bij de Kroon van Castilië was gevoegd, waaronder werken die te zien zijn in de kerken van San Francisco en Santo Domingo in de hoofdstad, en de kerk van San Andrés. Apóstol, in San Andrés y Sauces.

Hoofdingang van het Archeologisch Museum Benahorita in Los Llanos de Aridane, La Palma, Canarische Eilanden

Hoofdingang van het Archeologisch Museum Benahorita in Los Llanos de Aridane, La Palma, Canarische Eilanden © Jonay Brito / Wikimedia

De geschiedenis van het eiland en zijn musea

Er zijn verschillende plekken die je kunt bezoeken om je te verdiepen in de geschiedenis en cultuur van de eerste bewoners van La Palma: de Benahorita-bevolking. Een goede plek om te beginnen met het traceren van hun voetafdrukken is het Benahorita Archeologisch Museum. Je kunt de reis voortzetten op verschillende plekken op het eiland, zoals de grotten van Belmaco en de archeologische vindplaatsen El Tendal en La Zarza y ​​La Zarcita, waar je hun gravures en oude tradities kunt ontdekken. Er zijn ook andere musea waar u meer te weten kunt komen over de culturele rijkdom van La Palma, zoals onder meer het Eilandmuseum, het Bananenmuseum en het La Palma Borduurmuseum.