Watervallen: wanneer water de belangrijkste attractie wordt #springinspain

Bosrijke waterval in natuurlijke herfstomgeving.


Castilië en León

De Pozo de los Humos, in de provincie Salamanca, maakt deel uit van het natuurreservaat Arribes del Duero. De steden Masueco en Pereña de la Ribera delen deze verrassende waterval, die de rivier de Uces vormt. Het water valt van 50 meter hoog en creëert een dampwolk die op rook lijkt. Er zijn twee korte en eenvoudige wandelroutes om er vanuit beide dorpen te komen. De Salto del Nervión, op de grens van Álavaan en Burgos, maakt deel uit van het natuurpark Sierra de Orduña. Om deze 270 meter hoge waterval van dichtbij te bekijken – het is een van de hoogste en mooiste van West-Europa – is er een speciaal ontworpen uitkijkpunt dat uitkijkt over de grote klif. Het is met de auto bereikbaar tot aan de voormalige schuilplaats en vanaf daar is het nog maar twee kilometer lopen.

De Salto de Nervión, op de grens tussen Álava en Burgos

De Salto de Nervión, op de grens tussen Álava en Burgos

Ook in de provincie Burgos vind je diverse spectaculaire watervallen. Een van de bekendste is de Orbaneja del Castillo. Terwijl u door dit dorp loopt, maakt de kloof van de Ebro plaats voor een landschap dat opvalt door het water dat tussen de huizen valt die op de hellingen van de vallei zijn gebouwd. Een andere is de Pedrosa de Tobalina-waterval, in de regio Las Merindades. Hoewel de val niet spectaculair is, is hij werkelijk prachtig omdat hij ruim 100 meter breed is.

Andalusië

La Cimbarra, een 40 meter hoge waterval, maakt deel uit van het stroomgebied van de Guarrizas en is te vinden in het natuurpark Despeñaperros in de provincie Jaén. Het ligt ongeveer twee kilometer van het dorp Aldeaquemada en is bereikbaar met de auto. Het uitkijkpunt op de waterval vind je een paar meter verderop en hier krijg je het beste panoramische uitzicht op deze indrukwekkende waterval.

Waterval in Orbaneja del Castillo, Burgos

Waterval in Orbaneja del Castillo, Burgos

Ook in Jaén, in het natuurpark Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, vind je de Linarejos, waterval, een van de meest gefotografeerde watervallen van heel Andalusië. De wandelroute Cerrad del Utrero laat je het zien tijdens een aangename wandeling van 45 minuten. Om het pad te bereiken, neemt u de A-319 in Cazorla tot aan het kruispunt dat bekend staat als de Empalme en slaat u vervolgens rechtsaf de JF-7092 op. Op slechts een uur rijden met de auto vindt u ook de prachtige watervallen van de Borosa-rivier.

Aragon

Het Ordesa National Park in Huesca is de thuisbasis van de Cola de Caballo-waterval. De klim naar de top gaat langs de beroemdste wandelroute in de Huesca Pyreneeën. Het is toegankelijk via de hoofdweg die het dorp Torla verbindt met het Ordesa-weidegebied (de toegang voor auto’s is op bepaalde tijden van het jaar beperkt, wanneer in plaats daarvan een busdienst moet worden gebruikt). Vanaf hier duurt het drie uur om deze spectaculaire waterval te bereiken. Sterker nog, er zijn watervallen langs de hele klim.

Linarejos-waterval in de Sierra de Cazorla, natuurreservaat Segura y Las Villas

Linarejos-waterval in de Sierra de Cazorla, natuurreservaat Segura y Las Villas

Een ander verrassend natuurpunt is het Monasterio de Piedra, naast Nuévalos, in Zaragoza. Het is een natuurlijke plek vlakbij een echt cisterciënzerklooster uit de 13e eeuw en een deel ervan is omgebouwd tot hotel. Je kunt hier meerdere uren doorbrengen met het verkennen van de bossen en verschillende watervallen, maar de bekendste heet Cola de Caballo. Het is 90 meter hoog en heeft een grote natuurlijke grot erachter. Voor een bezoek aan het park zijn kaartjes nodig.

Catalonië

In de vallei van Arán (Lleida) wordt u verrast door het bruisende water van de waterval Es Uelhs deth Joeu, Los Ojos del Diablo en Los Ojos de Júpiter. Het is toegankelijk vanuit Es Bordes via een asfaltweg die in de winter gesloten is. Er is een parkeerplaats en onderweg vindt u een picknickplaats en een restaurant. Als je er eenmaal bent, kun je vanaf een speciaal ontworpen balkon prachtige foto’s maken van deze waterval met meerdere jets. Het is spectaculair tijdens de dooimaanden april en mei.

Cola de Caballo-waterval.  Monasterio de Piedra, Zaragoza

Cola de Caballo-waterval. Monasterio de Piedra, Zaragoza

In de provincie Barcelona vind je de Salto de Sallent. Om deze 80 meter hoge waterval te observeren, moet je in het regenseizoen naar het dorp Rupit gaan om hem in volle gang te zien. Je kunt de Salto de Sallent bereiken via een vrij gemakkelijke wandelroute vanuit het dorp.

Autonome regio Valencia

In Navajas (Castellón) vind je de prachtige 30 meter hoge waterval van Brazal. Het staat ook bekend als de Salto de la Novia omdat, volgens de legende, koppels op hun trouwdag in de rivier moesten springen voor geluk, maar één bruid gleed uit en sleepte haar man met zich mee toen hij haar probeerde te redden. Ongeacht de legendes is het een zeer populaire plek, vooral in de zomer.

Bron van de Mundo-rivier, Sierra de Alcaraz Albacete

Bron van de Mundo-rivier, Sierra de Alcaraz Albacete

Castilla-La Mancha

De Chorros del río Mundo maken deel uit van de Sierra de Alcaraz, in de provincie Albacete. Het is toegankelijk vanuit het dorp Riópar en er is een parkeerplaats waar u vervolgens langs een eenvoudig gemarkeerd pad naar enkele loopbruggen loopt waar u de beroemde Chorros kunt zien. De beste tijd om te bezoeken is van oktober tot mei, wanneer zich een vreemd fenomeen voordoet dat bekend staat als de ‘Reventón’, een ‘explosie’ van water die in één keer komt. Sterker nog, het gebeurt maar één keer per jaar en je moet er precies op dat moment zijn om het te zien. In de provincie Cuenca ligt de bron van de Río Cuervo, op slechts 12 kilometer van het pittoreske dorpje Tragacete. Het is gemakkelijk bereikbaar vanaf het recreatiegebied op slechts 300 meter afstand. Dit is een spectaculaire waterval, niet alleen vanwege het watervolume, maar ook vanwege de vormen die ontstaan ​​wanneer het als een gordijn splijt terwijl het over de bemoste rotsen stroomt. Er zijn drie paden in dit natuurpark om de omgeving te leren kennen.

Extremadura

Op slechts een kilometer van Villanueva de la Vera is het ook de moeite waard om de Cascada del Diablo te bezoeken. Het water stroomt vanuit de bergen naar beneden en creëert watervallen van in totaal meer dan 20 meter hoog en vormt poelen die bekend staan ​​als ‘marmitas de gigante’ (reuzenketels) die in de zomer worden gebruikt om in te baden. Op het hoogste gedeelte is er een uitkijkpunt waar je van het hele uitzicht kunt genieten.

Galicië

In O Ézaro (A Coruña) vind je een rivier met een heel bijzonder kenmerk: een waterval die rechtstreeks in zee uitmondt. Deze waterval, die de Xallas-rivier vormt door van ruim 100 meter hoogte in de oceaan naast Cabo Fisterra te vallen, is toegankelijk vanuit dit kleine Galicische vissersdorpje. Er is een loopbrug die toegang biedt tot de waterval vanaf het Elektriciteitsinterpretatiecentrum.

Waterval in Ézaro, Galicië

Waterval in Ézaro, Galicië

Cantabrië

Een andere geweldige waterval om te fotograferen is de bron van de Asón. Het lijkt op een scène uit een film en is te bereiken via een eenvoudige wandelroute na parkeren aan het begin van het pad, vlakbij het dorp Asón. Er zijn uitkijkpunten in de omgeving voor een panoramisch uitzicht en het bezoekerscentrum van het natuurreservaat Los Collados del Asón bevindt zich in het dorp La Gándara.

Waterval aan de bron van de Asón-rivier.  Cantabrië

Waterval aan de bron van de Asón-rivier. Cantabrië

Canarische eilanden

We eindigen op het eiland La Palma, met zijn interessante Cascada de Colores in het Caldera de Taburiente Nationaal Park. Hoewel het een heel kleine waterval is, is hij uniek omdat hij lijkt te zijn ‘geschilderd’ met natuurlijke tinten groen, geel en oranje door de in het water opgeloste mineralen, de algen en het mos. Er is een pad om deze geweldige hoek van het park te bereiken. Dit zijn slechts enkele van de mooiste watervallen in Spanje, maar er zijn er nog veel meer, waaronder de Cascada del Purgatorio (in Rascafría, Madrid), de Cascada del Aljibe (in Guadalajara), de Cascada del Pitarque (in de omgeving van Teruel), de Lagunas de Ruidera (tussen Ciudad Real en Albacete) en de Cascada de Seimeira (Asturië).

Cascada de Colores in het Caldera de Taburiente Nationaal Park

Cascada de Colores in het Caldera de Taburiente Nationaal Park