Wat te doen in Burgos? Ideetjes voor een dagje uit

Gotische kathedraal bij nacht, stadsverlichting.


Een goede manier om de dag te beginnen is door naar de top van het hoogste uitkijkpunt van de stad te klimmen, de Mirador del Castillo, waar u de stad onder u kunt zien liggen en kunt plannen waar u heen gaat. Het meest voor de hand liggende eerste bezoek is het kasteel zelf, gesticht in het jaar 884 om de stad te verdedigen, waarvan een deel van de muren nog overeind staat. Terug op straatniveau raden we de kathedraal van Burgos aan, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een van de mooiste voorbeelden van gotische architectuur in Spanje. Het werd gebouwd van 1221 tot 1765 en door de eeuwen heen zijn er onderdelen in andere stijlen verzameld. Een van de meest opvallende kenmerken is de Puerta del Sarmental, de eerste ingang die in de kathedraal werd gebouwd. En binnen zie je het graf van El Cid Campeador en zijn vrouw Jimena, twee van de beroemdste historische figuren in de stad en in Spanje.

Boven: Kathedraal van Burgos, Castilla y León / Onder: De Sarmental-deur, Kathedraal van Burgos, Castilla y León

Boven: Kathedraal van Burgos, Castilla y León / Onder: De Sarmental-deur, Kathedraal van Burgos, Castilla y León

Om uw tocht voort te zetten, kunt u naar Arco de Santa María lopen, een prachtig 12e-eeuws bouwwerk dat de plek markeert van het eerste stadhuis van Burgos en oorspronkelijk bedoeld was als triomfboog. Het was ook een van de twaalf poorten in de verdedigingsmuren die rond de oorspronkelijke ommuurde stad stonden. Hier kunt u door de boog lopen en verder gaan langs de Paseo del Espolón, een met bomen omzoomd park vlakbij het stadscentrum, waar u een pauze kunt nemen tijdens uw rondleiding. Als de ochtend ten einde loopt, raden we u aan een uitstapje te maken naar de Plaza Mayor, een plein dat u misschien al heeft gezien, aangezien het midden in het stadscentrum ligt. Hier kunt u genieten van de kleurrijke huizen, in de schaduw wandelen onder de bogen en misschien lunchen op een van de vele restaurantterrassen.

Boven: Arco de Santa María, in Burgos, Castilla y León / Onder: Plaza Mayor in Burgos, Castilla y León

Boven: Arco de Santa María, in Burgos, Castilla y León / Onder: Plaza Mayor in Burgos, Castilla y León © Rui Vale Sousa

In de middag wilt u misschien een wandeling maken naar het Museum van Menselijke Evolutie, waar u nog verder terug in de tijd kunt reizen en enkele vondsten kunt bewonderen van de nabijgelegen archeologische vindplaats Atapuerca, een van de belangrijkste ter wereld. Het heeft een aantal fantastische voorwerpen, zoals ’s werelds oudste intacte mensachtige schedel, meer dan 500.000 jaar oud. En als je meer wilt, kun je altijd Atapuerca zelf bezoeken, slechts 15 kilometer buiten de stad. Burgos is een prachtige stad vol interessante bezienswaardigheden, spectaculaire oude gebouwen en tal van voorzieningen voor alles wat je nodig hebt. En als u hier langer dan één dag wilt doorbrengen, is er nog veel meer te zien en te beleven: u zult zich geen moment vervelen.

Boven: Gevel van het Museum van Menselijke Evolutie in Burgos, Castilla y León / Onder: Binnenkant van het Museum van Menselijke Evolutie in Burgos, Castilla y León

Boven: Gevel van het Museum van Menselijke Evolutie in Burgos, Castilla y León / Onder: Binnenkant van het Museum van Menselijke Evolutie in Burgos, Castilla y León