Voorbeelden van hedendaagse architectuur in het Groene Spanje

Guggenheim Museum Bilbao bij nacht.


Gebogen vormen, eigenzinnige constructies, gebouwen als metafoor… In Spanje kom je veel voorbeelden tegen van futuristisch ogende moderne architectuur. Hier zijn enkele die u in Noord-Spanje kunt zien als u de regio’s Asturië, Cantabrië, Galicië en Baskenland bezoekt. Dit gebied staat bekend als het Groene Spanje vanwege het weelderige landschap.

Dak van het atrium van het Guggenheim Museum in Bilbao

Dak van het atrium van het Guggenheim Museum in Bilbao

Guggenheimmuseum Bilbao

De 33.000 titaniumplaten van het gebouw en de gebogen lijnvormen lijken de logica te tarten en bezoekers te verrassen die dicht bij de oever van de Nervión komen. Architect Frank Gehry maakte van het Guggenheim het meest herkenbare icoon in de stad Bilbao en een van de mooiste musea ter wereld.

Niemeyercentrum in Avilés

Niemeyer Centrum in Avilés © Turismo de Asturias – Nardo Villaboy

Het Niemeyer-centrum in Avilés

Dit is het enige werk in Spanje van de Braziliaanse architect Oscar Niemeyer. De avant-gardistische geest wordt nog duidelijker door het contrast met de historische wijk Áviles. De grote witte gebouwen en gebogen vormen trekken de blik en herbergen een auditorium, een uitkijktoren en een spectaculaire koepel.

Marques de Riscal-wijnhuizen

Wijnhuizen Marques de Riscal © Daniel Castillo Tokio – Marqués de Riscal

Wijnmakerij Stad van Wijn Marqués de Riscal in Elciego (Álava)

“Een dier dat over het platteland galoppeert” was de inspiratiebron van architect Frank Gehry voor dit project, dat nu wordt beschouwd als een van de grote wijnkathedralen van Spanje. Alles aan dit gebouw is verrassend, van het gebogen dak en de vreemde vormen tot de wijnkleuren van de titanium platen, die contrasteren met de groene wijngaarden.

Santiago de Compostela, Cultuurstad

Santiago de Compostela, Cultuurstad © Grupo de Ciudades Patrimonio

Cultuurstad van Galicië

Dit project veranderde de top van de berg Gaiás in Santiago de Compostela radicaal. Architect Peter Eisenmann bracht een reeks unieke gebouwen tot leven die geïnspireerd waren op de pelgrimsroutes naar de middeleeuwse stad. Bezoekers kunnen buiten rondlopen, zich inschrijven voor een rondleiding en een van de tentoonstellingen of concerten bijwonen die er georganiseerd worden.

Centro Botín, in Santander

Centro Botín, in Santander © Illian Riestra Nava

Centro Botín in Santander

Dit is het “jongste” gebouw op de lijst. Het is een kunstcentrum aan de kust van Santander, ontworpen door Renzo Piano, en voor het eerst geopend in 2017. Een spectaculaire locatie voor een gebouw, bedekt met 270.000 keramische stukken. Het lijkt alsof het een pier boven de zee hangt. Het is de thuisbasis voor diverse tentoonstellingen en culturele evenementen.

Bilbao Arena

Bilbao Arena

Bilbao Arena

Duurzaam, milieuvriendelijk, mooi en praktisch. Dit sportpaviljoen, basketbalstadion en conferentiecentrum is een voorbeeld van moderne architectuur op zijn meest verantwoorde wijze. Het recycleert regenwater, omvat warmtekrachtkoppeling en is geïntegreerd in de omgeving met een ontwerp dat doet denken aan de rotsen van de voormalige mijnen en de bossen van het gebied.

Kursaal in Donostia-San Sebastián

Kursaal in Donostia-San Sebastián © Palacio de Congresos Kursaal

Kursaalcentrum in Donostia-San Sebastián

Twee grote kubussen van doorschijnend glas, als twee enorme rotsen die door de zee zijn aangespoeld. Dat is de eerste indruk van dit ontwerp van Rafael Moneo, winnaar van de Mies Van der Rohe Award voor hedendaagse architectuur, en bewonderenswaardig geïntegreerd in de natuurlijke omgeving. Het verlichte silhouet tegen de kustlijn als de avond valt, levert je een van je beste foto’s van de stad op.