Vier kunstcentra met vooruitstrevende architectuur in Andalusië


Denk aan een museum. Wat stel je je voor? Misschien een plek vol kunstwerken? Denk nu eens aan Andalusië. Welke beelden komen in je op? Indrukwekkende erfgoedgebouwen – kathedralen, het Alhambra in Granada, de Grote Moskee van Cordoba? Maar er is nog een ander Andalusië met een gedurfd en geavanceerd ontwerp. Ga met ons mee naar vier ruimtes die de standaard doorbreken. Het zijn musea waarbij het eerste kunstwerk dat je tegenkomt het gebouw zelf is. Hun opvallende architectuur vormt een aanvulling op en contrasteert met het eerbiedwaardige erfgoed van de regio. Zij vertegenwoordigen het Andalusië van de 21e eeuw.

Luchtfoto van de Metropol Parasol in Sevilla

Luchtfoto van de Metropol Parasol in Sevilla © Willian Justen de Vasconcellos

Setas de Sevilla

Je zult meteen zien waarom het Las Setas heet: de Paddestoelen. Het traditionele Plaza de la Encarnación herbergt het grootste houten bouwwerk ter wereld, ontworpen door Jürgen Mayer. Het is een grote ruimte waar je een archeologisch museum, restaurants en een bijna 30 meter hoog uitkijkpunt vindt. Geweldig uitzicht gegarandeerd.

Centre Pompidou in Malaga

Centre Pompidou in Malaga © Turismo de Ayuntamiento de Málaga

Centre Pompidou in Malaga

Het is gemakkelijk om de culturele revolutie die Malaga heeft ondergaan te zien door simpelweg door de straten te lopen en de nieuwe musea te bekijken. Deze omvatten het Centre Pompidou, waarvan de beroemde kleurrijke Kubus van Daniel Buren ieders aandacht trekt. Binnen vind je geselecteerde kunstwerken uit de 20e en 21e eeuw.

Bezoekerscentrum Medina Azahara

Bezoekerscentrum Medina Azahara © Consorcio de Turismo de Córdoba

Bezoekerscentrum Medina Azahara, Córdoba

Een minimalistisch ontwerp, strakke kleuren zoals wit en rood, en een interieurstructuur die doet denken aan de islamitische stadsplanning, zijn enkele kenmerken van dit moderne gebouw, dat een aanvulling vormt op de prachtige archeologische vindplaats van wat ooit de ‘stralende stad’ was, de hoofdstad van de Kalifaat. De architecten voegden nog een knipoog naar de erfgoedsite toe: een groot deel van het gebouw bevindt zich ondergronds, zodat de bezoeker Medina Azahara ontdekt zoals de archeologen deden, en blootlegde wat er begraven lag.

CaixaForum Sevilla

CaixaForum Sevilla © Duccio Malagamba

Caixaforum Sevilla

Het eerste wat de bezoeker zal verrassen is de ligging aan de voet van de hoogste toren van de stad. Het centrum zelf lijkt eenvoudig, maar dit innovatieve gebouw heeft internationale erkenning gekregen vanwege de aanpassing aan de ruimte en het gebruik van natuurlijk licht. Net als een plant verspreidt hij zich ondergronds en komt naar de oppervlakte om te bloeien.