Van Camarón tot Rosalía, wat weet jij tegenwoordig over flamenco in Spanje?


José Mercé is een van de kunstenaars die staat voor een zuiverdere, meer klassieke stijl van flamenco. Deze cantaor (traditionele flamencozangers worden in Spanje cantaores genoemd) uit Cádiz begon zijn kunst te leren op de tablaos (locaties waar flamenco wordt uitgevoerd) toen hij klein was, en op 13-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste plaat. In navolging van haar traditionele wortels en voortbouwend op de muzikale opleiding waarmee ze opgroeide, begint Maria José Llergo, oorspronkelijk uit Cordoba, haar stempel te drukken op de muziekwereld.

Juanito Makandé was een pionier in de underground flamenco, waarbij hij de essentie van het genre versmolt met funk en jazz, en liedjes creëerde die hem een ​​plaats op verschillende nationale festivals hebben opgeleverd. Een andere artiest die andere muziekstijlen mengt met flamenco is Dellafuente. Rap en trap komen tot in de perfectie samen in zijn liedjes, die hij zelf omschrijft als ’tijdloze volksmuziek’. Hij werkt samen met veel hedendaagse artiesten, en dit heeft ertoe geleid dat hij heel interessant werk heeft geproduceerd.

Juanito Makandé

Juanito Makandé © ICÓNICA Sevilla Fest

De kunstenaar wiens naam op ieders lippen ligt is Rosalía. Deze jonge Catalaanse vrouw heeft een plek voor zichzelf veroverd door flamenco naar delen van de wereld te brengen waar het voorheen onbekend was, en het genre te introduceren bij nieuwe generaties die er aanvankelijk helemaal geen interesse in hadden. Een nieuwe generatie artiesten – opvolgers van Paco de Lucía, Enrique Morente en Camarón de la Isla – zorgen voor een revolutie in het genre. In Spanje kun je genieten van flamenco op tablaos, of door een bezoek te brengen aan Andalusië, de regio die de flamenco het nauwst verbonden heeft.

Rosalia treedt op op het Sonar Festival in Barcelona, ​​Catalonië.

Rosalia treedt op op het Sonar Festival in Barcelona, ​​Catalonië. © Christian Bertrand