Uitzonderlijke begraafplaatsen in Spanje: kunst van voorbij het graf


Spanje telt ruim twintig uitzonderlijke historische begraafplaatsen die zijn opgenomen in de Europese Begraafplaatsenroute. Op deze culturele route van de Raad van Europa ontdek je, naast de graven van vele beroemde mensen, ook enkele ongewone, mooie en verrassende sculpturen en grafmonumenten. Een ander soort kunsttour voor de wat avontuurlijker. Dit zijn de begraafplaatsen op de route:

Uitzicht op de gemeentelijke begraafplaats van San Froilán in Lugo, Galicië

Uitzicht op de gemeentelijke begraafplaats van San Froilán in Lugo, Galicië © Jorge Rodriguez Veiga

Galicië, Keltische symboliek met uitzicht op de zee

In deze regio in het noorden van Spanje liggen twee bijzondere begraafplaatsen. De eerste is die van San Amaro in A Coruña, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Het werd geopend in 1813 en is verdeeld in drie gebieden: het religieuze gebied, het civiele gebied en het Britse gebied (in 1867 overgenomen door de Britse consul in Galicië voor de begrafenis van Britse burgers die daar stierven). Tijdens je tocht ontdek je veel Keltische symboliek en enkele prachtige voorbeelden van neoclassicisme, evenals twee herdenkingsmonumenten en de graven van meer dan 200 illustere mensen. Een fascinerend weetje: het kleine zusje van Pablo Picasso ligt hier begraven. De andere begraafplaats is die van San Froilán in Lugo, vlakbij de Camino de Santiago. Tussen de graven, gewelven en beelden in verschillende stijlen vind je het monument dat hulde brengt aan de soldaten die in 1898 terugkeerden uit de oorlog in Cuba om te sterven in Galicië.

Uitzicht op de gemeentelijke begraafplaats La Carriona in Avilés, Asturië

Uitzicht op de gemeentelijke begraafplaats La Carriona in Avilés, Asturië

De rijkdom van de indianen in Asturië

In de stad Avilés ligt de gemeentelijke begraafplaats La Carriona, geopend in 1890. Dit heeft veel weg van een openluchtmuseum en heeft zelfs een eigen bezoekerscentrum, dat rondleidingen organiseert om u de artistieke pareltjes te laten ontdekken. De rijkdom van de indianen (degenen die naar Amerika migreerden om hun fortuin te zoeken en later terugkeerden naar Spanje) wordt weerspiegeld in de pracht van hun graven en sculpturale monumenten, gevuld met symbolen, allegorieën en middeleeuwse inspiratie.

Panoramisch zicht op de begraafplaats Ciriego in Santander, Cantabrië

Panoramisch uitzicht op de Ciriego-begraafplaats in Santander, Cantabrië © Cementerio Jardín de Cantabria

Cantabrië: het graf van de legendarische Carmen Amaya

Veel van de beste architecten en beeldhouwers uit de regio waren betrokken bij de bouw van de Ciriego-begraafplaats in Santander. Deze prachtige begraafplaats, eveneens met uitzicht op zee, werd in 1893 geopend en is een goed voorbeeld van trends in de grafkunst tegen het einde van de 19e eeuw. Er zijn verschillende routes waar u uit kunt kiezen, zodat u de belangrijkste sculpturen en grafkunstwerken kunt ontdekken, of de graven van prominente mensen die er begraven liggen, bijvoorbeeld Carmen Amaya, wier stoffelijke resten zijn bijgezet in de kluis van de familie van haar man, de Agüeros.

Colonnade op de Vista Alegre-begraafplaats in Bilbao, Vizcaya, Baskenland

Colonnade op de Vista Alegre-begraafplaats in Bilbao, Vizcaya, Baskenland © Aitor Rodriguez Claro

Gewelven met een rijke geschiedenis in Baskenland

De monumentale ingang van de gemeentelijke begraafplaats in Bilbao, gelegen tussen Derio en Zamudio, geeft je meteen een idee van wat er binnen te vinden is: een van de grootste collecties grafkunst van heel Spanje, met maar liefst 90 gewelven en kapellen in modernistische of neogotische stijl, en enkele werkelijk spectaculaire sculpturen en architectuur. In Donostia-San Sebastián ligt nog een kerkhof dat zeker een bezoek waard is: de begraafplaats van Polloe. Gebouwd in 1878, is dit de belangrijkste van de drie die zich in de stad bevinden. Het concept van de burgerlijke hiërarchie dat zo typerend is voor de 19e eeuw wordt weerspiegeld in de manier waarop de begraafplaats is ingericht, met de graven van de rijkste en meest vooraanstaande families vlakbij de ingang. Naast de grote gewelven in klassieke stijl gemaakt door verschillende kunstenaars, kun je ook de graven zien van bekende mensen zoals de schilder Ignacio Zuloaga en de politicus Clara Campoamor.

Luchtfoto van de begraafplaats van Onze Lieve Vrouw van Almudena in Madrid.

Luchtfoto van de begraafplaats van Onze Lieve Vrouw van Almudena in Madrid.

De Almudena-begraafplaats in Madrid

Onze Lieve Vrouw van Almudena in Madrid, opgericht in 1884, is een van de grootste begraafplaatsen van Europa; het beslaat een uitbreiding van 120 hectare en is de laatste rustplaats van ongeveer 5 miljoen mensen. Er zijn verschillende afgesloten ruimtes, waaronder een joodse begraafplaats. De vele gewelven, kapellen en grafmonumenten zijn voorbeelden van een diversiteit aan artistieke stijlen: neogotisch, neoklassiek, neoromaans, enz. Hier liggen veel politici en mensen die bekend zijn in de Spaanse cultuur en samenleving begraven, bijvoorbeeld Lola Flores, Benito Pérez Galdós en Santiago Ramón y Cajal, om er maar een paar te noemen. Er zijn verschillende bedrijven die rondleidingen organiseren zodat bezoekers de geheimen ervan kunnen ontdekken.

Grafsculptuur op de begraafplaats Poblenou in Barcelona, ​​Catalonië

Grafsculptuur op de begraafplaats Poblenou in Barcelona, ​​Catalonië

De modernistische begraafplaatsen van Catalonië

Catalonië is de regio met het hoogste aantal begraafplaatsen op deze ongebruikelijke Europese route. Er zijn er in totaal tien, en de modernistische stijl staat voorop. Velen bieden rondleidingen aan om u te helpen hun cultureel erfgoed te ontdekken. Twee ervan liggen in de stad Barcelona: dit zijn de begraafplaatsen van Poble Nou en Montjuïc. In eerste instantie zijn er veel mausoleums en sculpturen van grote artistieke waarde, hoewel een van de meest bezochte graven de nis is van de zogenaamde “Santet de Pobelnou”, een jonge man die stierf in 1899 en die volgens een lokale legende, vervult wensen. In de tweede vind je ook grote mausolea en de grootste verzameling lijkwagens van Europa, evenals de graven van beroemde kunstenaars en componisten zoals Joan Miró en Isaac Albéniz. En op minder dan een uur rijden van Barcelona kunt u andere interessante modernistische begraafplaatsen bezoeken, zoals die van San Sebastián in Sitges, die in Arenys de Mar, Vilafranca del Penedés, Igualada en Terrassa, en de Kapucijnenbegraafplaats in Mataró. In de provincie Girona ligt de modernistische begraafplaats van Lloret de Mar, en in Reus in de provincie Tarragona vind je de eerste lekenbegraafplaats van het land, waar een standbeeld van de god Kronos de wacht houdt bij de ingang. Het dateert uit 1870.

De familiekluis van Llovera in Valencia

Het familiegraf van Llovera in Cementerio General in Valencia, regio Valencia © Antonio Marín Segovia

Rondleidingen door de “stad van de doden” in de regio Valencia

Van de verschillende stijlen die te vinden zijn in de talrijke gewelven en mausoleums op het Cementerio General in Valencia, valt er één bijzonder op: de piramide van de familie Llovera – het is het enige neo-Egyptische bouwwerk op de begraafplaats. Hier vind je ook de Patio de los Pórticos; Het bestaat uit 170 Dorische zuilen en werd gebouwd in 1880. Een project genaamd het Museo del Silencio is opgezet om informatie te geven over de geschiedenis van de begraafplaats en het funeraire erfgoed, en omvat vier verschillende routes. Ook de begraafplaats van San Antonio Abad in Alcoy is een bezoek waard. De ondergrondse galerijen zijn de enige in hun soort in Spanje, en naast de burgerlijke begraafplaats zijn er gedeelten gereserveerd voor militaire en religieuze begrafenissen. De “Alcoy, la ciudad dormida” [Alcoy, the sleeping city] route heeft een grote artistieke rijkdom te bieden, evenals een flink aantal curiosa.

Detail van een beeldhouwwerk op de begraafplaats San José in de stad Granada, Andalusië

Detail van een beeldhouwwerk op de begraafplaats San José in de stad Granada, Andalusië © Andrzej Lisowski Travel

Andalusië: begraafplaatsen vol verrassingen

In Andalusië zijn er vier begraafplaatsen die altijd verrassen. In Córdoba heb je de begraafplaats van Nuestra Señora de la Salud, gebouwd in 1811 naast de kapel die dezelfde naam draagt, en die enkele jaren later de prachtige neoklassieke gevel van de begraafplaats zelf zou worden. Dit is de laatste rustplaats van stierenvechters zoals Manolete. Ongeveer 65 kilometer verderop ligt de begraafplaats van Monturque, de enige in Spanje met een archeologische vindplaats die tot cultureel erfgoed is verklaard: de Romeinse waterreservoirs die al meer dan duizend jaar ondergronds verborgen waren en nu open zijn voor bezoekers. In Granada maakt de gemeentelijke begraafplaats van San José deel uit van de monumentale omgeving van het Alhambra, vlakbij de ingang van de Nasrid-paleizen. Met uitstekende voorbeelden van romaanse architectuur en grafsculpturen zijn in de Patio de San Cristóbal de archeologische overblijfselen van het Moorse paleis van Alixares, daterend uit de 13e-14e eeuw, bewaard gebleven. Er zijn dagelijks rondleidingen en in de zomer en aan de vooravond van Allerheiligen zijn er ook ’s avonds gedramatiseerde bezoeken. In Málaga ligt de Engelse begraafplaats, ook wel bekend als San Jorge, de oudste protestantse begraafplaats van Spanje. Hier kunt u grafmonumenten en klassieke, neogotische en modernistische stijlgraven ontdekken, samen met een groot aantal exotische soorten in de tuinen.