Stel je je fictieve Spanje voor


Jurassic Park, dinosaurusterritorium

Maak je geen zorgen, we raden niet aan om in Spanje op Tyrannosaurus Rex te jagen… maar je zult het gevoel hebben dat het mogelijk is in La Rioja. De regio herbergt enkele van de belangrijkste ichnieten van Europa: fossielen van dinosaurussporen. Enorme voetafdrukken van dinosaurussen, krassen gemaakt tijdens het zwemmen en zelfs de sporen die een slepende staart achterlaat, zijn enkele van de tekenen dat een dinosaurus op deze manier is gepasseerd, vooral tussen de steden Enciso en Cidacos. Een paleo-avonturenpark, een netwerk van archeologische vindplaatsen en vele levensgrote sculpturen van de wezens die hier miljoenen jaren geleden leefden, zullen je allemaal helpen je Jurassic Park-ervaring te beleven.

Dinosaurussen in Enciso, La Rioja

Dinosaurussen in Enciso, La Rioja

Op zoek naar andere sterrenstelsels van de Canarische Eilanden

Degenen die de Canarische Eilanden het beste kennen, zeggen dat ze allemaal op een miniatuurplaneet lijken. Hoe dan ook, hun vulkanische landschappen zijn als een leeg canvas waarop je verbeelding andere universums kan schilderen. Doet de naam Tatooine bijvoorbeeld een belletje rinkelen? Of Dagobah? Het zijn planeten uit het Star Wars-universum, maar ze voelen echt aan als je de duinen van Corralejo Natural Park (op Fuerteventura) of het bijna mystieke bos van Garajonay National Park (op La Gomera) bezoekt. Het dorre vulkanische landschap van Lanzarote, met landschappen als de Groene Lagune, voelt alsof het zich onder dezelfde maan zou kunnen bevinden. Overigens werd een scène die zich afspeelt op de planeet Naboo in Star Wars gefilmd op Plaza de España, in Sevilla.

Duinen in het natuurpark Corralejo, Fuerteventura

Duinen in het natuurpark Corralejo, Fuerteventura

De magische bibliotheken van Harry Potter

Stel je de deuren voor van een enorme bibliotheek… en je roept (al is het maar in gedachten) Alohomora!* en ze openen zich naar een wereld van kennis: duizenden boeken in een verbazingwekkende ouderwetse bibliotheek die gemakkelijk op Zweinstein zou kunnen zijn. Het zou de Spaanse Nationale Bibliotheek kunnen zijn, de Biblioteca Nacional de España (we raden u aan op zoek te gaan naar een uniek boek, de Madrid-codices van Leonardo da Vinci, alsof het een geheime formule is) of de grote zaal van de Koninklijke Bibliotheek van het El Escorial-klooster (planken met oude boeken onder een plafond met fresco’s), of misschien de bibliotheek van de Universiteit van Salamanca (een van de oudste in Spanje), of de Escuelas Pías-bibliotheek in Madrid (in een unieke omgeving, het schip van een kerk). En als je een Harry Potter-fan bent, onthoud dan dat de Autonome Universiteit van Barcelona elk jaar haar Heksenmarkt houdt, een fantastische recreatie van deze magische wereld.* Een verduidelijking voor dreuzels (niet-magische mensen): het is een spreuk voor het openen van sloten .

Bibliotheek van het El Escorial-klooster

Bibliotheek van het El Escorial-klooster

Romeinse heldendichten

Hoe vaak heb je een luie middag doorgebracht met het kijken naar oude films die zich afspelen in het oude Rome? Er zijn plaatsen in Spanje die deze omgeving tot leven kunnen brengen. Mérida en Tarragona staan ​​beide op de Werelderfgoedlijst vanwege hun uitgebreide Romeinse overblijfselen. Mérida staat bekend om het houden van een klassiek theaterfestival in het Romeinse theater. Het organiseert ook een jaarlijks evenement, Emerita Lvdica, met reconstructies van gladiatorengevechten, marcherende legioensoldaten, Romeinse markten en meer. Ondertussen brengt Tarragona zijn Romeinse verleden tot leven met het Tarraco Viva-festival. Wist je trouwens dat Stanley Kubrick een deel van zijn iconische film Spartacus in Spanje heeft opgenomen?

Emerita Lvdica in Mérida, Extremadura

Emerita Lvdica in Mérida, Extremadura © Grupo de Ciudades Patrimonio

The Walking Dead, maar dan voor de lol

Ja, wandelen met de doden en het gevoel hebben dat je een van hen bent, kan leuk zijn. Je hoeft je het eigenlijk niet voor te stellen, want het gebeurt elk jaar in Sitges. Je hoeft alleen maar een kostuum te dragen en deel te nemen aan de Zombies Walk die wordt gehouden als aanvulling op het populaire International Fantastic Film Festival.

Zombiewandeling in Sitges

Zombiewandeling in Sitges © Festival de Cine Fantástico de Sitges

Er was eens

Zo beginnen klassieke verhalen traditioneel, en het kan het begin zijn van uw sprookjesachtige ervaring in Spanje. Bijvoorbeeld in Segovia, waar naar men zegt het Alcázar de inspiratiebron was voor het fort in Disney’s Sneeuwwitje. Hoewel er nog geen wereldberoemde film van is gemaakt, bestaat er in Spanje een populaire legende die verband houdt met de oorsprong van het Sint-Jorisdagfeest in Catalonië. Een dappere ridder redde het volk en de prinses van een angstaanjagende draak, en toen hij hem met zijn zwaard sloeg, ontsproten er prachtige rode rozen uit zijn lichaam. Sint-Joris (want hij was het) gaf een roos aan de prinses, en tegenwoordig is het de gewoonte om vrouwen op Sint-Jorisdag een rode roos te geven. We raden u aan een wandeling door Barcelona te maken om deze legende afgebeeld in het stadscentrum te vinden. Hier is een hint: het is een van Gaudí’s meest ongewone gebouwen.

Alcázar van Segovia

Alcázar van Segovia

De chocoladefabriek van Willy Wonka

Deze fantasie is voor iemand met een zoetekauw… Is er een plek in Spanje waar alles van chocolade is gemaakt? Ja. Elke winter creëert Rute, een klein stadje in Córdoba, zijn beroemde kerststal volledig gemaakt van chocolade. Het is enorm groot – ongeveer 60 vierkante meter – en omvat zelfs een snoeprivier. Er zijn andere bestemmingen in Spanje die beroemd zijn om snoep en chocolade. De omgeving van Alicante maakt zeer populaire turrones (noga) en heeft een chocolademuseum in Villajoyosa. En steden als Barcelona, ​​Zaragoza en Astorga (in León, Castilla y León) organiseren vaak speciale rondleidingen en evenementen waarbij chocolade centraal staat.

Chocoladekraam op de La Boquería-markt, Barcelona.

Chocoladekraam op de La Boquería-markt, Barcelona.

Ontdek het Smurfendorp

Een klein dorpje met blauwe huisjes, precies zoals de Smurfen wonen… Kunt u het zich voorstellen? Dat is niet nodig, het is echt. Dit is Júzcar, in de provincie Málaga in het zuiden van Andalusië, en het beweert het enige Smurfendorp ter wereld te zijn. De omgeving is vooral geschikt voor gezinnen die graag de natuur verkennen.

Júzcar, het smurfendorp van Málaga

Júzcar, het smurfendorp van Málaga

Land van draken

Televisie en films zijn toonaangevend bij het voorstellen van draken in Spanje. In feite zal elke fan van Game of Thrones die foto’s ziet van het Baskische Kust Geopark (in Gipuzkoa) onmiddellijk herinnerd worden aan draken en Dragonstone, een fictief kasteel dat zich afspeelt in het echte landschap van San Juan de Gaztelugatxe (Bizkaia), ook aan de Baskenland kust. Dezelfde CGI-draken vlogen over het natuurpark Bardenas Reales, maar dit maanlandschap van rotsformaties is volkomen reëel. Maar waarschijnlijk woont de beroemdste draak van Spanje in Barcelona. Het is het kleurrijke reptiel dat bezoekers van Park Güell begroet. In de ontwerpen van Gaudí verschijnen zelfs keer op keer draken.

Castildetierra in Bardenas Reales

Castildetierra in Bardenas Reales