Spanje vakantieweer

Kustlijn en strand met boten bij helder weer.

Spanje vormt samen met Portugal het enorme Iberisch schiereiland met de Atlantische Oceaan in het noorden en westen, en de Middellandse Zee in het zuiden en oosten. De verschillende invloeden van deze twee watermassa’s resulteren in een verscheidenheid aan klimaten in heel Spanje.

Mediterraan Spanje – Costa del Sol, Costa Brava, Barcelona

Het mediterrane kustgebied in het zuiden en oosten herbergt veel van de populairste toeristische bestemmingen van Spanje, waaronder de Costa Brava in het noorden, de Costa del Sol in het zuiden en de Balearen voor de oostkust. Als u de kustlijn volgt, ziet u veel van de beroemdste bestemmingen van Spanje, van Marbella en Malaga in het zuiden, tot Benidorm, Alicante en Valencia in het zuidoosten, tot aan Salou en Barcelona in het oosten.

Winter in Mediterraan Spanje

In het Spaanse Middellandse Zeegebied zijn de winters mild en veel warmer dan in het binnenland. Barcelona kent bijvoorbeeld in oktober een gemiddelde temperatuur van 23°C, waardoor deze regio een goed gebied is voor toeristen die op zoek zijn naar winterzon. De aantrekkingskracht van Spanje op de winterzon is ook te danken aan de royale hoeveelheden zonneschijn gedurende de wintermaanden, tot wel 6 uur per dag in november, december en januari. De winter in dit deel van Spanje is relatief droog.

Zomer in Mediterraan Spanje

De maanden juli en augustus zijn de warmste tijd om Spanje te bezoeken, met temperaturen die in bestemmingen als Salou oplopen tot 30 °C. Dankzij de levante wind, is de hitte veel draaglijker dan in ons natte, koude kikkerlandje.

Midden-Spanje – Madrid, Zaragoza, Valladolid

Het binnenland van het Iberisch schiereiland ervaart een continentaal klimaat dat wordt gekenmerkt hete en droge zomers en koudere winters dan de mediterrane regio’s. Toch is het heerlijk vertoeven in deze gebieden. Een verkoelende siësta tijdens de heetste uren op de dag, is voor toerist en inwoner ideaal tijdens een een verkennende tocht in het binnenland.

Zomer in Midden-Spanje

De zomermaanden zijn hemels warm, met temperaturen die regelmatig boven de 35 °C uitkomen. Madrid kent bijvoorbeeld in juli een gemiddeld dagelijks maximum van 33,5 °C. Verder naar het zuiden liggen de temperaturen zelfs nog hoger, waar plaatsen in de Guadalquivir-vallei enkele van de heetste temperaturen van Europa kennen (bijvoorbeeld Sevilla registreerde 47 °C op 6 augustus 1946). Gedurende de wintermaanden valt er over het algemeen weinig regen in de regio, hoewel er in de lente en de vroege zomer enkele korte en hevige buien kunnen voorkomen.

Winter in Midden-Spanje

In tegenstelling tot de hete zomers zijn er in de winter zeer koude temperaturen mogelijk, tot -15 °C is niet ongewoon. Vaak gaan deze lage temperaturen gepaard met hevige winterneerslag zoals sneeuw. Wat prachtige witte landschappen oplevert. Over het algemeen is het buiten de late herfst, zeer droog in deze regio.

Noord- en Noordwest-Spanje – Bilbao, Santander

Het zogenaamde Groene Spanje, in Spanje bekend als España Verde, ervaart een gematigd zeeklimaat dat in schril contrast staat met de rest van het land.

Zomer in Noord- en Noordwest-Spanje

Ondanks dat het koeler en natter is dan de rest van Spanje, kent de regio in de zomermaanden nog steeds warm en zonnig weer. Bilbao kent bijvoorbeeld gemiddelde maxima van 26 °C in augustus en in de zomermaanden is het gebruikelijk dat de zonneschijn gemiddeld 7 of 8 uur schijnt.

Winter in Noord- en Noordwest-Spanje

De winters worden sterk beïnvloed door depressies die over de Atlantische Oceaan reizen en zorgen voor een klimaat dat vergelijkbaar is met dat in Groot-Brittannië, zij het het hele jaar door warmer. Het is het meest regenachtige en bewolkte deel van Spanje.