Spanje op de fiets

Fietser in bergen bij zonsopgang.


WAAROM SPANJE

Dankzij het Spaanse weer kun je vrijwel het hele jaar door op de fiets rondreizen. In Spanje vind je routes door natuurgebieden en paden voor alle niveaus. De prachtige landschappen om je heen zijn echt de moeite waard. Spanje is zelfs het land met de meeste biosfeerreservaten (53), om nog maar te zwijgen van de 16 nationale parken, evenals enkele van de mooiste en best bewegwijzerde routes van Europa (zoals de Jacobsweg, waar je vind zelfs hostels die gratis zijn). Op veel routes fiets je langs bestemmingen van cultureel en gastronomisch belang. Spanje heeft veel charmante en zeer rustige dorpjes om per fiets te verkennen (zowel aan de kust als in het binnenland).

Fietstoerisme in de straten van Valencia

Fietstoerisme in de straten van Valencia © Turismo Valencia

Wat betreft accommodatie heeft u een ruime keuze: hotels, landhuislodges, campings, hostels, etc. Er zijn zelfs “BikeFriendly Hotels”, vooral op Mallorca, de Canarische Eilanden en rond de Pyreneeën, die een scala aan diensten aanbieden zoals videobewaking voor fietsen, wasplaatsen, speciale menu’s voor atleten en fietsverhuur.

Van links naar rechts: toeristen op de fiets in Menorca / gezin / fietser in Barcelona

Van links naar rechts: toeristen op de fiets in Menorca / gezin / fietser in Barcelona © Izquierda: Fundació Destí Menorca. Derecha J2R

BESTE TIJDEN VAN HET JAAR

Ook al kun je vrijwel het hele jaar door fietsen, houd er rekening mee dat de temperaturen in de zomer in bepaalde gebieden erg hoog kunnen oplopen (zelfs boven de 35ºC). Veel fietsers reizen het liefst in het laagseizoen (waarbij ze de maanden juli vermijden). en augustus), wanneer de paden minder druk zijn.

ENKELE SOORTEN ROUTES

– Vías Verdes (Greenways): dit zijn meer dan 3.200 km oude spoorlijnen die zijn omgebouwd tot fietstoeristische routes. Er zijn ruim 120 routes beschikbaar met afstanden die sterk in lengte variëren (van 1 tot 100 km). U kunt hun officiële website bezoeken.- Natuurpaden: er zijn meer dan 10.300 km van deze routes door heel Spanje. Daaronder vindt u oude spoorlijnen, kanalen, veeroutes, sporen, enz. Op de officiële website kunt u GPS-bestanden downloaden voor verschillende van de voorgestelde routes.- EuroVelo-routes: EuroVelo is een grensoverschrijdend netwerk van langeafstandsfietsroutes routes die Europa doorkruisen. Er zijn 17 gedefinieerde routes met een totaal van bijna 90.000 km. Drie belangrijke routes lopen door Spanje, namelijk: EuroVelo 1 Atlantische kustroute, EuroVelo 3 Pelgrimsroute en EuroVelo 8 Middellandse Zeeroute. Naast al deze routes vindt u onderweg ook andere soorten routes, landelijke paden, enz. .- Fietstochten met een zadeltas zijn een rage als je van fietsroutes houdt die meerdere dagen in beslag nemen. Als u een hybride fiets gebruikt die is voorbereid op het vervoeren van lasten, kunt u uw bagage meenemen.

Tajuña Greenway, in de regio Madrid

Tajuña Greenway, in de regio Madrid © Vías Verdes

GEBIEDEN

Er zijn bijzonder bekende routes als het om fietstoerisme gaat. Hier zijn enkele voorbeelden: – Camino de Santiago: de beroemde Camino bestaat uit verschillende routes die eindigen bij de kathedraal van Santiago de Compostela (Galicië), waaronder de Franse Weg, de Primitieve Weg, de Engelse Weg, enz. Mogelijk bent u geïnteresseerd in ons rapport over “St James Way op de fiets”.- Camino del Cid: deze route treedt in de voetsporen van El Cid Campeador door Castilië en León, Castilië-La Mancha, Aragon en de regio Valencia.- Kanaal van Castilië: ooit een belangrijke transportader , dit kanaal is nu een van de meest aantrekkelijke routes in Castilië en León.

Fiets op de Camino de Santiago

Fiets op de Camino de Santiago