Spanje in de winter


Stedelijk toerisme in grote steden

De kalender van grote steden als Madrid, Barcelona, ​​Bilbao, Valencia, Sevilla en Malaga barst van de mogelijkheden. Ontsnap deze winter naar een of meer van deze bezienswaardigheden en naast het bezoeken van bezienswaardigheden zijn er oneindig veel mogelijkheden voor entertainment, zoals een musical in een van de theaters aan de Gran Vía in Madrid, een voetbalwedstrijd van Barça in Barcelona, ​​de nieuwste tentoonstelling in het Guggenheim Museum in Bilbao, een opera in het Palau des Arts in Valencia, een flamencoshow in een ‘tablao’ in Sevilla, of herontdek de werken van Picasso in zijn geboorteplaats Malaga met tijdelijke tentoonstellingen in het Picasso Museum. Al deze steden hebben internationale luchthavens en de meeste hebben hogesnelheidstreinverbindingen.

Casa Batlló, Barcelona

Casa Batlló, Barcelona © ChristianSchd

Vlieg naar de Canarische Eilanden: Gemiddeld 24°C in de winter

Deze eilanden voor de zuidoostelijke kust van het Iberisch schiereiland (minder dan drie uur vliegen vanaf Madrid) beschikken over wat velen omschrijven als een van de beste klimaten ter wereld. De gemiddelde temperatuur ligt rond de 24 graden Celsius, dus zelfs in de winter dragen de meeste mensen zomerkleding. Dankzij het milde klimaat is de winter een goede tijd om de landschappen van hun vier Nationale Parken te verkennen of om speciale ervaringen op te doen, zoals het jaar afsluiten met een duik en zonnebaden op 31 december op een van hun prachtige stranden.

Een strand op La Palma

Een strand op La Palma © Turismo de La Palma

Beleef onze fijne kerstdagen

Vanaf eind november kun je de kerstsfeer al proeven in Spanje. De straten zijn versierd met veel lichtjes en versierde kerstbomen, en de pleinen in veel steden staan ​​vol met markten waar allerlei soorten traditionele gerechten en ambachten worden verkocht, beurzen en schaatsbanen. Als u besluit hier Kerstmis door te brengen, kunt u een aantal echt Spaanse ervaringen beleven: het zien van enorme kerststallen, het lopen van de beroemde San Silvestre Vallecana-race, het eten van 12 druiven tijdens de 12 klokslagen van middernacht op 31 december om het jaar uit te kijken (we noemen Nieuw Oudejaarsavond “Nochevieja”), waarbij we op 6 januari cadeautjes krijgen van de Drie Koningen… en waarom noemen we het “zoete Kerst”? Want zoete lekkernijen als ‘turrón’, ‘polvorones’ en marsepein zijn een essentieel onderdeel van de festiviteiten.

Puerta del Sol-plein in Madrid met Kerstmis

Puerta del Sol-plein in Madrid met Kerstmis © Paolo Giocoso. Madrid Destino

Lekker shoppen en genieten van de uitverkoop

Als u van winkelen houdt, let dan op: de belangrijkste uitverkoopperiode in Spanje vindt plaats in de winter. Normaal gesproken beginnen ze op 7 januari, hoewel bepaalde steden zoals Madrid ze al op 1 januari vervroegen. Afhankelijk van de regio van Spanje kunnen ze langer duren en zelfs tot eind maart duren.

Etalage in Madrid

Etalage in Madrid

Een romantische reis?

Waarom niet? Valentijnsdag valt op 14 februari en kan een uitstekend excuus zijn om iemand een romantisch uitje naar Spanje cadeau te doen. Welke ervaringen zijn vooral romantisch? Het hangt ervan af wat je leuk vindt, maar er zijn altijd veilige weddenschappen, zoals een ritje in een paardenkoets rond de oude wijk van Sevilla, de zon zien ondergaan boven het met sneeuw bestrooide Alhambra in Granada, een nachtelijke wandeling langs het Koninklijk Paleis in Madrid, overnachten in een kasteel of paleis (veel Parador Hotels zijn gerestaureerde erfgoedgebouwen) of lekker bij het vuur kruipen in een landelijk pension of een gezellig hotelletje in een betoverend dorpje, zoals Aínsa, Albarracín, Ronda , enz. Er zijn er honderden!

Het Alhambra, Granada

Het Alhambra, Granada © Turismo de Andalucía

Maak kennis met de twee meest traditionele feesten

Deze traditionele evenementen zijn even oud als fascinerend. In februari viert het hele land carnaval. Dit is een tijd voor verkleedkostuums en feesten op straat. De meest populaire carnavals zijn in Santa Cruz de Tenerife (op het eiland Tenerife op de Canarische Eilanden), Cadiz (in Andalusië), Águilas (in de regio Murcia) en Xinzo de Limia (in Ourense, Galicië). Na Carnaval, eind maart of april, is de Goede Week een van de meest traditionele en diepgevoelde evenementen op de Spaanse kalender, waarbij de straten gevuld worden met passie, religieuze processies en het geluid van trommels. Vooral de paastradities in Andalusië, Aragon, Castilla y Leon, Castilla-La Mancha, Cantabrië, de regio Valencia en de regio Murcia zijn bekend.

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife

Carnaval in Santa Cruz de Tenerife © Philippe Teuwen

Geniet van de natuur in de winter.

“Lente: is het seizoen van bloemen” – dat is wat we altijd hebben gehoord sinds we klein waren… Maar dit is niet helemaal waar, aangezien twee van de mooiste bloemenspektakels in Spanje plaatsvinden in de winter. De eerste toont honderden soorten camelia’s in Galicië, die de tuinen van “pazos” of landhuizen zoals de Pazo de Rubiáns (Vilagarcía de Arousa, Pontevedra) en de Pazo de San Lourenzo (Santiago de Compostela, A Coruña) met kleur vullen. . De tweede is de bloei van duizenden amandelbomen op het eiland Mallorca begin februari. Dit is ook een goed moment om in alle rust van de Balearen te genieten. Ondertussen blijft de winter nog steeds hangen tussen de besneeuwde toppen van de Pyreneeën (in Aragon, Catalonië en Navarra) en de Sierra Nevada (in Granada, Andalusië), en op veel andere plaatsen. Ook zijn hier grote skigebieden waar u kunt genieten van wintersport.

Amandelbomen in bloei, Mallorca

Amandelbomen in bloei, Mallorca

Je eetlust opwarmen.

In de winter naar Spanje gaan en geen churros met warme chocolademelk eten zou een vergissing zijn… en het aantal charmante cafés waar je ervan kunt genieten neemt voortdurend toe. Nu we het toch over eten hebben: de winter in Spanje staat synoniem voor geroosterde kastanjes en hartige, heerlijke gerechten: cocido madrileño (een traditionele stoofpot uit Madrid), fabada asturiana (een stoofpot van varkensvlees en bonen uit Asturië), caldo gallego (een Galicische bouillon gemaakt met chorizo ​​en raapstelen), escudella catalana (een typisch Catalaanse bouillon op basis van kip met galets, een soort pasta) en meer. Er zijn zelfs verschillende festivals gewijd aan specifieke producten, zoals het Festival de la Exaltación del Botillo, in de stad Bembibre in León, waar botillo wordt gevierd, een lokale specialiteit van gezouten vlees, vergelijkbaar met chorizo. Zoals wij hier zeggen: qué aproveche (geniet)!

Churros met warme chocolademelk

Churros met warme chocolademelk