Spanje in de herfst


Een landelijk toevluchtsoord… met de geur van geroosterde kastanjes, soepen en stoofschotels

In de herfst denk je er misschien aan om het vuur aan te steken en te genieten van de onmiskenbare smaak van geroosterde kastanjes, zwarte truffels, warme soepen en stoofschotels, … En wat is een betere plek om dit allemaal te doen dan in een charmant Spaans dorpje! Je zult bijvoorbeeld dol zijn op de witgekalkte dorpjes Cádiz en Málaga, de dorpen met “zwarte architectuur” in Guadalajara, de middeleeuwse stadjes, enz. Overigens hebben veel Spaanse regio’s feesten om de komst van kastanjes te vieren: Castanyada in Catalonië, Amagüestu in Asturië, Magosta in Cantabrië, Gaztainerre in Baskenland, Chaquetía in Extremadura, Magosto in Galicië… En de lijst kan nog veel langer doorgaan.

Geroosterde kastanjes

Geroosterde kastanjes

Champignonseizoen

Paddenstoelen zoeken in de herfst is in veel Spaanse regio’s bijna een cultactiviteit. Omdat er echter een vergunning voor nodig is, kunt u het beste contact opnemen met een gespecialiseerd bedrijf als u het wilt proberen. En waar zijn de plekken met de meeste activiteiten en heerlijke gerechten rond deze lekkernij? Navaleno, een rustig dorpje in Soria, staat bijvoorbeeld bekend om zijn mycologische centrum dat cursussen aanbiedt voor het opsporen en koken van paddenstoelen. Sterker nog, de hele provincie Soria staat bekend om zijn legendarische tapas en je kunt er heerlijke gerechten proberen, zoals romige boletus-paddenstoelenrisotto met foie gras-schaafsel. Om de geheimen van schimmels te ontdekken, kunt u de mycologische parken Ultzama en Erro-Roncesvalles in Navarra bezoeken. Geweldige bestemmingen voor paddenstoelenliefhebbers zijn Berga (Barcelona) of de provincie Huesca, met legendarische evenementen zoals die in Canfranc en Ayerbe.

Paddenstoelen plukken

Paddenstoelen plukken

De oogst is een feest

We kunnen in Spanje niet aan de herfst denken zonder aan de druivenoogst te denken. Er zijn talloze regio’s die u kunt bezoeken om van het wijntoerisme te genieten. Bij deze gelegenheid stellen we een reis voor naar La Rioja (thuisbasis van een van de beroemdste Spaanse wijnen), waar meer dan 80 wijnhuizen zijn die rondleidingen aanbieden en wijn deel uitmaakt van de lokale cultuur. Naast het bezoeken van wijnhuizen, kunt u met een ballon over de wijngaarden vliegen, naar een wijnmuseum gaan, een proefcursus volgen en uzelf trakteren op een vinotherapiebehandeling. Heel dichtbij, in Rioja Alavesa, vindt u ook enkele van de meest spectaculaire wijnhuizen van Spanje, zoals Marqués de Riscal, ontworpen door de architect Frank Gehry. En als we zeggen dat de oogst een feest is in Spanje, komt dat omdat er al aan het einde van de zomer een groot aantal festiviteiten plaatsvinden, zoals het Riojana Oogstfeest (in Logroño, La Rioja), het Jerez de la Frontera Oogstfeest (Andalusië), het Montilla Oogstfeest (Andalusië) en het Cangas del Narcea Oogstfeest (Vorstendom Asturië).

Druivenoogstfeesten in Jerez

Druivenoogstfestivals in Jerez © Ayuntamiento de Jerez

Geniet van de natuur in al haar glorie

Bent u op zoek naar specifieke reisplannen naar natuurgebieden die in de herfst spectaculair worden? In de Ambroz-vallei (Extremadura) wordt bijvoorbeeld de “Magische Herfst” gevierd met activiteiten, zoals wandelingen, ambachtelijke markten, fotobijeenkomsten, enz. Een prachtige gelegenheid om deze vallei te verkennen, vermeld als European Destinations of ExcelleNce (EDEN). door de Europese Commissie in 2019 als erkenning voor haar mogelijkheden voor duurzaam toerisme. In verschillende beukenbossen, zoals die in Montejo (zo’n 100 kilometer van de stad Madrid) worden rondleidingen gegeven en in plaatsen als Selva de Irati (Navarra) – het op één na grootste beuken- en dennenbos van Europa – kun je Geniet van een gratis educatieve excursie. In dit rapport geven we details over maximaal 10 natuurgebieden die ideaal zijn voor dit seizoen.

Irati-bos

Irati-bos

De herfst is ook de tijd voor de bronst- of paartijd voor edelherten, wanneer de herten brullen om de herten aan te trekken. Er zijn verschillende regio’s in Spanje waar jeepexcursies worden georganiseerd om dit spektakel te aanschouwen, zoals het Cabañeros National Park (Castilla-La Mancha), het Monfragüe National Park (in Extremadura) of het Culebra gebergte (in Castilla y Leon). Houd ook uw verrekijker gereed voor het spotten van trekvogels. Aanbevolen gebieden? Er zijn er veel: de Gallocanta-meren (Aragón), de Ebro-delta (Catalonië), het Doñana Nationaal Park (Andalusië), enz.

Hertenbrons in het natuurpark Los Alcornocales

Hertenbrons in natuurpark Los Alcornocales © Manuel de la Varga López. Turismo de Cadiz

Halloween… Spaanse stijl

Wist je dat Allerheiligen in Spanje op 1 november wordt gevierd? Traditioneel bezoeken mensen begraafplaatsen en versieren hun familiegraven met bloemen. Ook al lijkt het misschien een beetje vreemd, sommige begraafplaatsen lijken dankzij hun sculpturen nu meer op openluchtmusea. Het hele jaar door en vooral eind oktober en begin november organiseren verschillende begraafplaatsen, zoals die in La Almudena en San Isidro (in Madrid), rondleidingen waar je meer te weten kunt komen over de spannende verhalen van de beroemde mensen die daar begraven liggen. In feite maken ongeveer twintig Spaanse begraafplaatsen deel uit van de Europese Begraafplaatsenroute van de Europese Raad.

begraafplaats Arenys de Mar

begraafplaats Arenys de Mar

Een herfst vol muziek en film

Het beroemde nummer “All that jazz” van Liza Minelli zou zo in de herfst aan Spanje kunnen worden opgedragen. Het seizoen brengt twee festivals waar je de sensaties kunt ervaren die alleen jazz kan uiten: het Voll-Damm Jazz Festival in Barcelona en het International Jazz Festival in Madrid. Naast dat je je laat meeslepen door de melodieën van de grote artiesten, kun je er lezingen, masterclasses en andere activiteiten bijwonen. Dit zijn echter niet de enige evenementen die nu plaatsvinden, aangezien enkele van de beroemdste filmfestivals van Spanje in de herfst plaatsvinden: San Sebastián International Film Festival, Seminci – Valladolid International Film Week, Gijón International Film Festival, Seville European Film Festival en het Sitges International Fantastisch filmfestival van Catalonië.

Kursaal, de locatie voor het San Sebastián International Film Festival

Kursaal, de locatie voor het San Sebastián International Film Festival

Vroeg kerstinkopen doen

In Spanje worden eind november de kerstverlichting aangestoken… Het teken dat de feestdagen in aantocht zijn. Dus als u tijdens deze data of zelfs eerder op bezoek komt, kunt u heerlijk shoppen voor unieke kerstcadeaus. Waarom neem je niet een kledingstuk of accessoire mee naar huis van een Spaanse ontwerper die niemand thuis zal hebben gezien? Je hebt vast wel eens gehoord van Custo Dalmau, Adolfo Domínguez, Delpozo, Purificación García, Ágatha Ruiz de la Prada, Manolo Blahnik… De lijst is eindeloos en hier vind je winkels met de meest iconische Spaanse mode. Houd er rekening mee dat Black Friday op de laatste vrijdag van november in Spanje plaatsvindt, met enorme kortingen in allerlei soorten winkels, wat je zal motiveren om nog meer te kopen. Gedurende deze tijd beginnen er ook verschillende ambachtelijke markten op te duiken waar je kunt u een souvenir of zelfs typisch kerstsnoepgoed kopen, zoals de beroemde turrón de Jijona, polvorones en mantecados de Estepa.

Winkelen

Winkelen