Spanje, het land met de meeste wijngaarden ter wereld


Spanje, een paradijs voor wijnliefhebbers

Spanje zou wel eens een paradijs kunnen zijn voor iedereen die van goede wijn houdt, aangezien we 969.000 hectare aan wijngaarden hebben – wat ongeveer 13% is van al het wijnland ter wereld, en meer dan Frankrijk of Italië. U kunt ook genieten van de wereld van de wijn door een rondleiding te krijgen door de grote verscheidenheid aan wijngaarden die u in Spanje vindt. Er zijn zoveel wijnhuizen, doordrenkt van traditie of stijlvol en modern, die allemaal eet- en wijnervaringen bieden, en je kunt ontspannen in hotels, oude boerderijen of historische landhuizen.

Uitzicht op de wijnmakerij Ysios de La Guardia in Alava, Baskenland

Uitzicht op de wijnmakerij Ysios de La Guardia in Alava, Baskenland © Jon Chica

Wist je dat…

…er zijn ongeveer 4.300 wijnmakerijen in Spanje, en de meeste daarvan exporteren hun wijnen naar 189 landen over de hele wereld. Dat is geweldig als je een fervent wijnliefhebber bent, want hier vind je de regio met de meest uitgestrekte wijngaarden ter wereld: Castilla-La Mancha, maar ook andere regio’s die een historische mijlpaal vertegenwoordigen in het wijnproducerende Spanje, zoals als de Rioja-oorsprongsbenaming, de oudste in Spanje. Kom en ontdek maar liefst 235 druivensoorten – en dat is zonder nog veel meer te tellen die nog niet zijn geïdentificeerd. Op het schiereiland en op de eilanden is de zoetste druif die je proeft Merlot of Muscatel, en de meest verbouwde druivensoorten zijn Airén, gevolgd door Tempranillo en nog veel meer.

  De wijngaarden van San Asensio met het kasteel van Davalillo op de achtergrond, La Rioja

De wijngaarden van San Asensio met het kasteel van Davalillo op de achtergrond, La Rioja © DOCa Rioja

Benaming van oorsprong

Proef de geweldige Spaanse wijnen, zoals DOCa Rioja en Priorat, en andere oorsprongsbenamingen zoals Ribera del Duero, Rías Baixas of Rueda. En niet te missen zijn de iconische wijngaarden van Lanzarote, waar de zwarte vulkanische grond de wijnstokken al eeuwenlang voedt.