Spanje: een van de beste winkelbestemmingen van Europa


Luxe

Spanje heeft grote steden met chique winkels die bekende luxe merken verkopen. Enkele van de beroemdste luxe winkelgebieden zijn de wijk Salamanca in Madrid, bekend als de Golden Mile; Passeig de Gracia en de wijk Sarrià-Sant-Gervasi in Barcelona; Gran Via in Bilbao; en Puerto Banús in Marbella.

Winkels in Puerto Banús, Marbella

Winkels in Puerto Banús, Marbella

Ambachtelijk

Door deze met liefde gemaakte ambachtelijke producten te kopen, ondersteunt u ook kleine bedrijven in Spanje. Cáceres staat bekend om zijn vlechtwerkproducten, Guadalupe om koper en Elche is gespecialiseerd in schoenen. Op diverse plaatsen zijn leerambachten te vinden, maar vooral Ubrique, een klein dorpje in Andalusië, is het vermelden waard. Toledo staat bekend om het fijne metaalwerk, staal en smeedijzer, en je zult er een aantal interessante en ongewone stukken tegenkomen. En in plaatsen als Teruel en Talavera de la Reina (Toledo) zul je verrast worden door het aardewerk. Je wilt alles mee naar huis nemen!

Een zwaardwinkel in Toledo

Een zwaardwinkel in Toledo

Gastronomisch

U kunt Spanje verlaten met uw koffer vol culinaire souvenirs die uw smaakpapillen zullen verrassen. Sommige van deze producten vind je door het hele land, zoals olijfolie en wijn, terwijl andere typisch zijn voor specifieke gebieden. In het noorden kun je een Tarta de Santiago-cake en wat ansjovis uit Santoña kopen. Op het centrale plateau cecina (gedroogd, gezouten rundvlees) uit León, morcilla (bloedworst) in Burgos en ham uit Teruel. Enkele traditionele lokale kazen: manchego uit Castilla-La Mancha, Mahón uit Menorca en Idiazábal uit Baskenland en Navarra. In het zuiden vind je alfajores, een zoete lekkernij uit Murcia en Andalusië. Als je op zoek bent naar specerijen, dan is er saffraan uit Aragon en pimentón (paprika) uit La Vera.

Santoña-ansjovis op brood met tomaat en olijfolie

Santoña-ansjovis op brood met tomaat en olijfolie

Boheems

Meestal gerelateerd aan de hippielevensstijl. De spirituele thuisbasis van deze shopper is Ibiza. Hoewel er ook andere plaatsen zijn, zoals Lanzarote op de Canarische Eilanden, of waar dan ook aan de Costa del Sol, bijvoorbeeld Marbella.

Hippiestijl op het strand met een sarong

Hippiestijl op het strand met een sarong

Ecologisch

Veel Spaanse merken ondersteunen duurzaamheid, biologische voeding en slow fashion, en ze zijn overal in het land te vinden. Overal vind je kleine milieuvriendelijke winkeltjes, van Santiago de Compostela en Bilbao tot de wijken Gràcia en Born in Barcelona.

Biologische kleding

Biologische kleding

Vintage

Kleding en voorwerpen een tweede leven geven is niets nieuws, maar de vintage-hausse in Europa heeft geleid tot de opening van veel winkels in heel Spanje.

El Rastro-straatmarkt in Madrid

El Rastro-straatmarkt in Madrid