Spaanse steden die kunstenaars inspireerden


De kleur van een landschap

Af en toe, als je door de straten van sommige steden loopt of naar een landschap bij zonsondergang kijkt, blijft het beeld voor altijd in je gedachten en legt het de unieke kleuren van het moment vast, alsof het een schilderij is. Hier zijn enkele plaatsen en momenten die verband houden met steden als Madrid, Valencia, Barcelona en Toledo en die zijn vereeuwigd door kunstenaars als Goya, El Greco en Sorolla in enkele van hun beroemdste werken.

Dalí Huis-Museum Figueres

Dalí Huis-Museum Figueres

Dalí en Figueres

Welkom bij het grootste surrealistische object ter wereld! Het Dalí Theater-Museum in Figueres werd door Dalí zelf bedacht als een complete artistieke ervaring, en zijn graf bevindt zich daar in de crypte. De Dalí-driehoek wordt afgerond met een bezoek aan de Catalaanse musea van het Portlligat Museum House en het Gala-Dalí-kasteel in Púbol. Dalí zelf zei: ‘Op deze bevoorrechte plek ontmoeten het echte en het sublieme elkaar bijna. Mijn mystieke paradijs begint op de vlaktes van de Empordà, omringd door de heuvels van Les Alberes, en bereikt zijn volheid in de baai van Cadaqués. Het landschap is mijn voortdurende inspiratie.”

Het heiligdom van San Isidro op de dag van het feest.  Francisco de Goya.  Olieverf op doek, 41,8 x 43,8 cm, 1788

Het heiligdom van San Isidro op de dag van het feest. Francisco de Goya. Olieverf op doek, 41,8 x 43,8 cm, 1788 © Museo Nacional del Prado, Madrid

Goya en Madrid

In schilderijen als de Hermitage van Sint Isidorus op de feestdag van Sint, waar mensen in de rij staan ​​om het water uit een wonderbaarlijke fontein te drinken, slaagde Goya erin om gewone taferelen in Madrid weer te geven zoals niemand anders dat kon. Als je tegenwoordig rondloopt in de Pradera de San Isidro, is het alsof je de vrolijke scènes nabootst waarin de in Zaragoza geboren kunstenaar het licht bestudeerde en de landschappen en de mensen vanuit een uniek perspectief observeerde.

Studio in de Fundación Pilar i Joan Miro, Palma

Studio in de Fundación Pilar i Joan Miro, Palma © Turismo de Palma

Miró en Palma de Mallorca

“Mallorca is echt een heel mooi land. Op bepaalde plaatsen is de frisheid van de eerste scheppingsdagen nog steeds aanwezig.” Uit Miró’s woorden blijkt duidelijk de bijzondere relatie die de kunstenaar heeft met het eiland, waar zijn moeder en grootouders vandaan komen. De natuur en de rust zullen hem zeker hebben geïnspireerd, en het is momenteel mogelijk om de Fundación Pilar i Joan Miró te bezoeken en het werk van de kunstenaar in zijn ateliers te zien.

Uitzicht en plattegrond van Toledo.  El Greco.  Olieverf op doek, 132 x 228 cm

Uitzicht en plattegrond van Toledo. El Greco. Olieverf op doek, 132 x 228 cm © Patronato Municipal de Turismo de Toledo

El Greco en Toledo

Rondlopen in Toledo betekent rondlopen in de stad. El Greco arriveerde in 1577 en bleef daar 37 jaar. De bijzondere relatie tussen kunstenaar en stad wordt in dit schilderij bijvoorbeeld weergegeven: Gezicht en kaart van Toledo, waarop de moderne gebouwen uit die tijd te zien zijn, zoals het Alcázar, de Puerta de Bisagra en het Hospital de Tavera. De charmes van Toledo blijven tot op de dag van vandaag intact.

Sorolla-museum, Madrid

Sorolla-museum, Madrid

Sorolla en Valencia

Als je naar een schilderij van Sorolla kijkt, is het alsof je de zeebries over je gezicht voelt en de zonnestralen je ziel verwarmen. En welk strand komt op dit schilderij voor? Het is het strand van Valencia, waar Sorolla in de zomer van 1909 zijn vrouw en dochter schilderde. Misschien wil je deze wandeling langs de kust nabootsen en die grote blauwe penseelstreken tot leven brengen.

Guernica in het Reina Sofía-museum

Guernica in het Reina Sofía-museum

Picasso en Malaga

Op 25 oktober 1881 werd in Malaga een van de grootste genieën aller tijden geboren: Pablo Picasso. Zijn mediterrane huis heeft hem altijd beïnvloed en daar schilderde hij stierengevechten en landschappen. Tegenwoordig heeft de stad een route gewijd aan de schilder, waar je het huis kunt zien waarin hij is geboren, bij Fundación Picasso Málaga. Niettemin werden Picasso en zijn kunstwerken al snel universelere symbolen. Het grootste voorbeeld is zijn Guernica, waarin niet Malaga wordt afgebeeld, maar eerder de bombardementen die de Baskische stad Guernica in 1937 te verduren kreeg. Het is een symbool geworden tegen brutaliteit en is te zien in het Reina Sofia National Art Museum in Madrid.

Julio Romero de Torres-museum, Cordoba

Julio Romero de Torres-museum, Cordoba

Julio Romero de Torres en Cordoba

De ogen van deze jonge jongen, die je recht aankijken, zijn hypnotiserend. Julio Romero de Torres wist de vrouwen van Cordoba vakkundig in beeld te brengen, bijvoorbeeld in zijn schilderij la chiquita piconera. Als je goed kijkt, zie je op een open deur de rivier de Guadalquivir, de Romeinse brug en de Calahorra-toren op de achtergrond. Dit zijn allemaal onmiskenbare symbolen van Cordoba, samen met de beroemde moskee-kathedraal. Pure Andalusische betovering

Casa Mila, Barcelona

Casa Mila, Barcelona

Gaudí en Barcelona

Hoe zou Barcelona zijn zonder Gaudí? Waarschijnlijk heel anders, want het zou er zijn zonder de Sagrada Familia Basiliek, Casa Batlló, Park Güell, Casa Milà… Hoewel hij in Reus werd geboren, verhuisde het Catalaanse genie in 1870 naar deze stad om architectuur te studeren, en hier vertrok hij zijn bekendste kenmerk van het modernisme. Toen hij in 1926 overleed, gingen veel inwoners van Barcelona de straat op om definitief afscheid te nemen.

Wind Comb, San Sebastián

Wind Comb, San Sebastián © Pedro Giráldez

Chillida en San Sebastián

Iedereen die naar de prachtige stad San Sebastian gaat en naar het einde van het strand van Ondarreta gaat, zal verrast worden door stukken staal die zich in de rotsen hebben verschanst. Dit is de Wind Comb, een magische plek gecreëerd door Eduardo Chillida. Het is een eerbetoon aan de stad waar de beeldhouwer werd geboren en later stierf in zijn huis op Monte Igueldo. Natuur en kunst, voor altijd verbonden.

Portret van een man, ca.  1623. Diego Velázquez (Sevilla 1599 - Madrid 1660).  Olieverf op canvas.  55,5x38 cm.

Portret van een man, ca. 1623. Diego Velázquez (Sevilla 1599 – Madrid 1660). Olieverf op canvas. 55,5×38 cm. © Museo Nacional del Prado

Velázquez en Sevilla

Het prachtige vers van Antonio Machado – ‘Mijn jeugd zijn herinneringen aan een patio in Sevilla’ – zou gedeeltelijk ook op Velázquez kunnen worden toegepast. En dat komt omdat een van de beroemdste kunstenaars uit de geschiedenis in 1599 in Sevilla werd geboren, voordat hij naar het Spaanse hof verhuisde en werken maakte zoals Las Meninas. Hij studeerde kunst en voltooide verschillende schilderijen in Sevilla voordat hij 24 werd. Zijn ‘mysterieuze’ werk Portrait of a Man dateert bijvoorbeeld uit dezelfde tijd als zijn Sevilliaanse werken en sommige kunstenaars hebben gespeculeerd dat het een zelfportret zou kunnen zijn. In de tijd van Velázquez was Sevilla al een zeer rijke stad en een smeltkroes van grote schilders. Deze Andalusische stad, waar het genie werd geboren, charmeert bezoekers tot op de dag van vandaag.

César Manrique Foundation, Teguise

César Manrique Foundation, Teguise

César Manrique en Lanzarote

Je zou kunnen zeggen dat een groot deel van het eiland Lanzarote het werk is van César Manrique. De prachtige plekken gecreëerd door de kunstenaar, zoals de Jameos del Agua, het Monumento al Campesino en de Mirador del Río, bepalen het huidige aanzien van het eiland. Hij vocht ook voor het behoud van de traditionele bouwstijl van de plaats en voor het respecteren van de natuur. Hij zei zelfs: “Voor mij was het de mooiste plek op aarde, en ik besefte dat als mensen het door mijn ogen zouden zien, ze hetzelfde zouden denken.” Zijn eigen huis is te bezichtigen in de César Manrique Foundation.