Samenleving en bevolking

Vrouw met hoed kijkt naar historische gebouwboog.


Uit welke gebieden bestaat Spanje?

Spanje bestaat uit 17 autonome regio’s (Andalusië, Aragón, Asturië, de Balearen, de Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Catalonië, de regio Madrid, de regio Valencia, Extremadura, Galicië, Navarra, Euskadi (Baskenland), La Rioja, de regio Murcia) en twee autonome steden (Ceuta en Melilla). De meeste autonome regio’s zijn verdeeld in provincies (sommige hebben één provincie) en beschikken over administratieve en financiële autonomie, en over wetgevende en uitvoerende macht op bepaalde gebieden.

Kaart van Spanje

Kaart van Spanje

Wat zijn de grootste steden in Spanje?

Madrid en Barcelona zijn de grootste steden van Spanje. Madrid is tevens de nationale hoofdstad, met ruim drie miljoen inwoners. Het grootste deel van de bevolking van Spanje woont in dorpen en steden. Dit zijn de grootste: Ruim 1,5 miljoen inwoners: Madrid en Barcelona. Ruim 500.000 inwoners: Valencia, Sevilla, Zaragoza en Málaga. Ruim 300.000 inwoners: Murcia, Palma, Las Palmas de Gran Canaria, Bilbao, Alicante/Alacant en Córdoba.

Uitzicht op Barcelona

Uitzicht op Barcelona

Spanje heeft ook veel mooie of interessante steden en dorpen die toeristen van over de hele wereld trekken. Ze variëren van de groep werelderfgoedsteden tot de vredige middeleeuwse stadjes en de vissersdorpjes van Noord-Spanje. Sommige plaatsen staan ​​bekend om hun lokale architectuur, zoals de witgekalkte steden en dorpen van Andalusië of de Zwarte Dorpen van Guadalajara. Sommige staan ​​bekend om hun schoonheid en u kunt zeer rustige en vredige dorpen in het binnenland van Spanje bezoeken, zoals Aragón, Castilla y León en Castilla-La Mancha. Als u de voorkeur geeft aan de kust, zijn er ontspannende bestemmingen langs de hele kust in plaatsen als Andalusië, Catalonië of de regio Murcia.

Wat is het politieke systeem in Spanje?

Spanje is een parlementaire monarchie onder koning Felipe II. De nationale soevereiniteit is in handen van het volk, en burgers nemen deel aan publieke aangelegenheden via de vertegenwoordigers die zij kiezen bij vrije verkiezingen, die doorgaans om de vier jaar worden gehouden. De meest recente verkiezingen waren in 2023 en de huidige premier is Pedro Sánchez van de Spaanse Socialistische Arbeiderspartij (PSOE).

Het Spaanse parlement, Madrid

Het Spaanse parlement, Madrid

Spanje en de Europese Unie

Spanje werd op 1 januari 1986 een lidstaat van de Europese Unie (toen het nog de Europese Economische Gemeenschap was) en heeft het voorzitterschap van de Raad bekleed in 1989, 1995, 2002, 2010 en 2023. Spanje neemt actief deel aan de opbouw van de Europese Unie. project, met bijdragen die worden ondersteund door haar beleid op verschillende gebieden, met name de externe betrekkingen met Latijns-Amerika en het zuidelijke Middellandse Zeegebied.

Vlaggen van de Europese Unie

Vlaggen van de Europese Unie