Ruimtes voor alternatieve cultuur in Madrid


Alternatieve ruimtes

Deze centra zijn nieuw, maar door hun activiteiten, tentoonstellingen en publieke participatie zijn ze al een belangrijk onderdeel van het culturele leven in Madrid geworden.

Matadero Madrid

Het definieert zichzelf als een centrum voor hedendaagse creatie en een creatief laboratorium. Het organiseert concerten, buitenactiviteiten, tentoonstellingen, workshops, films in vreemde talen, theater en meer. Opvallende kenmerken zijn onder meer een ruimte gewijd aan literatuur, La Casa del Lector; de theaters in de Naves del Español; en het grote plein waar ongebruikelijke themamarkten en festivals worden gehouden. Er is ook een ontwerpruimte en opname- en oefenstudio’s. Naast de deur kunt u het Palacio de Cristal de Arganzuela bezoeken, een botanische tuin en kas. Hoe er te komen: het ligt naast het metrostation Legazpi (lijnen 3 en 6) en ongeveer een kilometer van het station Embajadores (metrolijnen 3 en 5 en het lokale treinnetwerk, Cercanías) Leuk weetje: Wist je dat ‘matadero’ Spaans is voor slachthuis? Dit complex was oorspronkelijk het gemeentelijke slachthuis en de veemarkt van Madrid.

  • Zie meer: ​​Matadero Madrid

Matadero Madrid

Matadero Madrid © Miguel de Guzmán

La Tabacalera

Een voorbeeld van samenwerkingscultuur en interculturele harmonie, aangezien een van de twee ruimtes wordt beheerd door het gemeenschapscentrum van Lavapiés, een van de cultureel meest diverse buurten van Madrid. Dit betekent dat de buurtbewoners elkaar ontmoeten en beslissen over de activiteiten. De andere grote ruimte richt zich op hedendaagse kunst, fotografie en beeldende kunst. Het heeft grote tentoonstellingsgalerijen die herinneren aan het verleden als tabaksfabriek, en ruimtes voor kunstenaars in residentie en ateliers. De buitenmuur is ook een galerij met straatkunst. Hoe er te komen: het ligt naast het Embajadores-station (metrolijnen 3 en 5 en het lokale treinnetwerk, Cercanías). Leuk weetje: het was oorspronkelijk een fabriek die eaux-de-eaux maakte. -vie en speelkaarten, en vervolgens bijna twee eeuwen lang de Tabaks- en Snuiffabriek.

  • Zie meer: ​​Tabacalera-website

Binnenkamer van Tabacalera Madrid en details van de buitenmuren met straatkunst.

Binnenkamer van Tabacalera Madrid en details van de buitenmuren met straatkunst. © Tabacalera

La Casa Encendida

Een sociaal en cultureel centrum dat voornamelijk met jonge kunstenaars werkt en zich richt op vier gebieden: solidariteit, milieu, cultuur en onderwijs. Het staat bekend om zijn concerten, vooral de concerten die het samen met Radio Nacional de España organiseert, zijn kinderworkshops, zijn tentoonstellingen van hedendaagse kunst en zijn uitgebreide onderwijsmogelijkheden. Het omvat ook een radiostudio, een fotografielaboratorium en een multimediastudio. Voordat u vertrekt, raden wij u aan wat tijd door te brengen op het dakterras. Hoe er te komen: het ligt halverwege tussen station Atocha (metrolijn 1 en het plaatselijke treinnetwerk, Cercanías) en station Embajadores (metrolijnen 3 en 5 en Cercanías). . Het is ook slechts een paar minuten lopen naar het Reina Sofía National Art Centre. Leuk weetje: wist u dat La Casa Encendida een Fair Trade-winkel heeft? De producten die te koop zijn, zijn afkomstig van coöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

  • Zie meer: ​​La Casa Encendida

Casa Encendida

Casa Encendida © Casa Encendida

Medialab-Prado

Heeft u een digitaal cultuurproject? Wil je meewerken aan experimentele ideeën? Kom naar dit centrum en praat erover met de culturele bemiddelaars. U vindt vrijwel zeker wat u zoekt. Dit is een laboratorium voor productie, publicatie en onderzoek naar het digitale tijdperk in de cultuur, gebaseerd op samenwerking en participatie van het publiek. De activiteiten omvatten educatieve en productieworkshops, seminars, debatten, lezingen, uitvoerende kunst en meer. Hoe er te komen: het ligt direct aan de Art Walk, naast CaixaForum Madrid en op korte loopafstand van het Reina Sofía National Art Center en het Prado Museum De dichtstbijzijnde metrostations zijn Atocha en Antón Martín (lijn 1). Leuk weetje: kun je je voorstellen dat je Space Invaders speelt met een gebouw als scherm? Hier kan je. De gevel is digitaal en toont experimenteel werk van de onderzoeksgroepen Medialab-Prado.

  • Zie meer: ​​Medialab-Prado

Medialab Prado Madrid

Medialab Prado Madrid © Ayuntamiento de Madrid

CentroCentro

In een van de meest iconische gebouwen van Madrid is dit centrum de afgelopen jaren uitgegroeid tot een openbare ruimte voor cultuur. Het organiseert prestigieuze tentoonstellingen en kunstbeurzen, en biedt ruimtes voor rustige contemplatie, leeszalen en ruimtes om aan kunst te werken. Het bevat ook twee bijzondere ruimtes: het uitkijkpunt Mirador de Madrid en de Galería de Cristal. Vanaf de Mirador heb je een 360 graden uitzicht over de stad, inclusief de Gran Vía, de Paseo de la Castellana en het Retiro-park. De Galería de Cristal is een open ruimte met een opvallend gebogen glazen dak. Hoe er te komen: zoals de naam al doet vermoeden, ligt het midden in het centrum en is het gemakkelijk te voet te bereiken vanaf elke toeristische attractie. Het dichtstbijzijnde metrostation is Banco de España (lijn 2). Leuk weetje: het gebouw, Cibeles Palace, is ook het stadhuis van Madrid, en gedurende het grootste deel van de 20e eeuw stond het bekend als de ‘Kathedraal van de Communicatie’, omdat het de hoofdkantoor van het Spaanse postkantoor.

  • Zie meer: ​​CentroCentro

Cibeles-fontein en het CentroCentro Madrid-gebouw

Cibeles-fontein en het CentroCentro Madrid-gebouw © Sean Pavone

Conde Duque

Een van de belangrijkste culturele centra in het stadscentrum van Madrid, met Matadero en CentroCentro. Het is gerangschikt rond twee grote binnenplaatsen of patio’s. De Patio Norte biedt culturele diensten zoals een gemeentelijke bibliotheek, het Museum voor Hedendaagse Kunst en het Archief van Madrid; en de Patio Sur richt zich op de verspreiding van cultuur, met een theater, een auditorium en verschillende oefenruimtes en galerieruimtes. Hoe er te komen: het ligt in de levendige wijk Universidad en de dichtstbijzijnde metrostations zijn Ventura Rodríguez (lijn 3 ), Plaza de España (lijn 3 en 10), Noviciados (lijn 2) en San Bernardo (lijn 2 en 4). Leuk weetje: wist je dat de ruimte waar je kunt genieten van dansvoorstellingen, modeshows, performancekunst en theater was het oorspronkelijk een stal? In de 18e eeuw was dit gebouw een cavaleriekazerne. De soldaten sliepen in het Patio Norte-gebied en de paarden werden gehuisvest in de Patio Sur.

  • Zie meer: ​​Conde Duque

Centrale binnenplaats van Conde Duque en details van de voorzieningen

Centrale binnenplaats van Conde Duque en details van de voorzieningen © Jesús Cabrera / Carlos Horcajada