Reisplannen om in de winter van de Balearen te genieten

Pittoresk dorp op heuvel met historische gebouwen en natuur.


Zie de eerste amandelbloesem

De miljoenen amandelbomen op de Balearen beginnen eind december te bloeien. Vanaf dat moment tot maart zijn de bosjes bedekt met witte bloemen. Het eiland Mallorca biedt vele mogelijkheden als u van het landschap wilt genieten. Je kunt het overal bezoeken langs het Tramuntana-gebergte, rond Selva, Bunyola of Marratxí in het westen van het eiland, of rond Son Servera in het oosten. Ook heeft Son Servera eind januari en begin februari een Amandelbloesembeurs. Rond dezelfde tijd viert het eiland Ibiza Llum d’Ametller: een nachtelijke wandeling rond de amandelboomgaarden van Santa Agnès de Corona, eindigend met een diner met traditionele lokale gerechten en een feest met muziek. Om je amandelbloesemervaring compleet te maken , raden we aan enkele klassieke recepten op de Balearen te proberen op basis van amandelen. Tot de zoetigheden behoren Gato (een traditionele cake uit Mallorca) en kerstlekkernijen zoals tambor d’ametlla, amargos en amandelcoca. Hartige gerechten zijn onder meer geroosterde amandelsoep en escaldums (een kipschotel).

Detail van de bloei van de amandelbomen op Mallorca.

Detail van de bloei van de amandelbomen op Mallorca.

Geniet van traditionele lokale specialiteiten met culinaire rondleidingen

Olijfolie van Mallorca, Mahón-kaas en sobrassada-worst zijn enkele van de traditionele producten van de Balearen die in veel lokale gerechten voorkomen. We raden een aantal belangrijke locaties aan waar u ervan kunt genieten en er meer over kunt leren. In het Serra de Tramuntana-gebergte op Mallorca kun je bijvoorbeeld een landschap van eeuwenoude olijfbomen ontdekken. Tussen dit gebied, Sóller en Orient lopen vier routes die u langs olijfgaarden en traditionele oliemolens leiden: het Muleta-pad, de kloof van Biniaraix, het Font Garrover-pad en de olijfgaarden van Coma-Sema. Brood met olijfolie (pa amb oli) en een snack van gekapt gespleten olijven (olijven trencades) zijn waarschijnlijk de eenvoudigste manier om de producten van de olijfbomen van Mallorca te proeven, maar in vrijwel elk gerecht op de eilanden vind je lokale olijfolie.

Olijfgaard op Mallorca

Olijfgaard op Mallorca

Mahón-kaas is 100% natuurlijk en een goed voorbeeld van hoe het eiland Menorca zijn tradities en zijn omgeving behoudt. Het wordt nog steeds op ambachtelijke wijze gemaakt, met melk van koeien die grazen op de grote weilanden rond traditionele boerderijen (llocs), omringd door traditionele droge stenen muren (een kunst die door UNESCO is aangewezen als Werelderfgoed). We raden u aan Alaior en Es Mercadal te bezoeken, waar u een rondleiding kunt krijgen bij de lokale kaasmakers of kunt deelnemen aan kookworkshops of proeverijen. De website van het toeristenbureau van Menorca somt enkele van de bekendste op. Hoewel er verschillende soorten Mahón-kaas bestaan, is de meest traditionele en sterk gearomatiseerde kaas de rijpe of gezouten kaas.

Mahón-kaas.  Mallorca.

Mahón-kaas. Mallorca. © Manuel Martin Vicente

Sobrassada is de meest karakteristieke worst van de Balearen, gemaakt met varkensvlees, paprika en zwarte peper. Hoe moet je het proberen? Omdat het zacht is, kun je het op een sneetje brood smeren en veel mensen genieten ervan met honing, suiker of jam. Daarnaast is het een ingrediënt in veel lokale gerechten, zoals arrós brut, een smaakvolle rijstsoep met groenten en vlees. Het komt het meest voor in het zuidoosten van Mallorca, in plaatsen als Porreres, Montuïri, Felanitx, Campos en Santanyí. Je kunt ook enkele van de plaatsen bezoeken die het maken. U kunt de lijst bekijken op de website van het Food Quality Institute of the Balearen. Om uw culinaire rondreis langs de eilanden compleet te maken, zijn enkele van de meest populaire gerechten caldereta de marisco (stoofpot met zeevruchten), coca de trampó (een salade van tomaten, uien en paprika’s op knapperig brood), peix sec (gedroogde vis, vooral in Formentera) , Mallorcaanse tombet (vergelijkbaar met ratatouille en gemaakt met seizoensgroenten), bullit de peix (een visstoofpot uit Ibiza) en het beroemde ensaimada-gebak.

Sobrassada uit Mallorca.

Sobrassada uit Mallorca. © De pizzafiets

Ontdek het landschap door middel van sport

Steeds meer professionele atleten kiezen ervoor om in de winter op de Balearen te trainen. In dit seizoen is er een drukke sportkalender met wieler- en motorraces, atletiek, zeilen en andere wedstrijden. Voor sportliefhebbers zijn de eilanden dus een geweldige winterbestemming. Zeker als je graag buiten en midden in de natuur sport. Op elk van de eilanden kunt u heerlijk fietsen. In Formentera is het bijvoorbeeld praktisch een levensstijl en kun je het eiland gemakkelijk per fiets verkennen. De eilanden Mallorca en Ibiza beschikken over honderden kilometers goed gemarkeerde fietsroutes, geschikt voor ieder fitnessniveau.

Fietstochten op Menorca.

Fietstochten op Menorca. © Fundació destí Mallorca.

Nordic walking en wandelen zijn ook fantastische mogelijkheden. Mallorca is de thuisbasis van het eerste nordic walking-park, in Alcúdia, en het eiland heeft twee interessante GR-langeafstandswandelpaden. Het zijn GR-221, de Dry Stone-route, en GR-222, die beide door landelijke landschappen, paden en gebieden lopen die zijn afgebakend door droge stenen muren. Ondertussen volgt de GR-223, of de Camí de Cavalls, op Menorca de kust van het eiland, inclusief veel van de beroemdste stranden. Op Ibiza is het gebied rond Sant Antoni de Portmany erg populair voor nordic walking, en elke winter worden er begeleide wandelingen georganiseerd door de gemeenteraad. Formentera en La Cabrera hebben ook prachtige wandelroutes in een natuurlijke omgeving. De Groene Routes van Formentera zijn een echte aanrader voor nordic walking. Cabrera biedt acht routes.

Wandelaars.

Wandelaars.

Ontdek de lokale cultuur tijdens traditionele winterfestivals

Wist je dat een van de meest traditionele rituelen van de Balearen een evenement op het gebied van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO is? Dit is het Gezang van de Sybil, een overblijfsel van middeleeuwse religieuze folklore dat plaatsvindt op het eiland Mallorca in de nacht van 24 december. Een ander religieus relikwie is de Devallament (of kruisafdaling), een uniek kenmerk van Pasen op de Balearen, dat op Goede Vrijdag wordt gevierd. In veel gevallen neemt het de vorm aan van een toneelstuk, een emotionele voorstelling in de open lucht, in iconische settings. Enkele van de meest populaire worden gehouden in Palma, Pollença, Felanitx en Artà (op Mallorca), Es Mercadal (op Menorca) en Sant Antoni de Portmany (op Ibiza).

Het festa de Sant Antoni is misschien wel het meest traditionele winterfeest op de Balearen. Het vindt plaats op 16 en 17 januari en goede plekken om het te zien op Mallorca zijn Sa Pobla, Manacor, Artà, Pollença, Muro en Palma. Traditionele gerechten, het geluid van de zambomba (een rustiek percussie-instrument) en vuur zijn de gemeenschappelijke elementen. Op Ibiza viert de stad Sant Antoni op deze data haar belangrijkste feest, waar u de traditionele volksdansen van het eiland kunt zien. Op 1 maart wordt de Dag van de Balearen gehouden. Bij het VVV-kantoor kunt u meer informatie krijgen over alle evenementen. Meestal zijn er rondleidingen en open dagen. De stad Palma organiseert ook een tentoonstelling over de traditionele keuken en een markt op Passeig Sagrera. Op Menorca heb je de mogelijkheid om de paardensportcultuur te ervaren in de vorm van Doma Menorquina (dressuur) in Es Castell. En in Formentera kun je een portie van de gigantische paella pakken die ze elk jaar maken.

Feesten van Sant Antoni en Sant Sebastià op Mallorca.

Feesten van Sant Antoni en Sant Sebastià op Mallorca. © Pablo Sabater

Laat de tijd stilstaan ​​tijdens reizen van zelfontdekking

Rust en stilte op het platteland en aan de kust kunnen uw concept van tijd transformeren. Wij stellen een route voor langs de eilanden Mallorca, Ibiza en Formentera, waar u het zelf kunt zien. Op Mallorca is het de bedoeling om kleine dorpjes met geplaveide straatjes en heiligdommen en kloosters met een eeuwenlange geschiedenis te bezoeken. Een route van Valldemossa, met het mooie Valldemossa Charterhouse en de kapel van Santísima Trinidad (nu de thuisbasis van kluizenaarsmonniken), naar Escorca en zijn kapel van Lluc (een van de symbolen van het eiland), via Petra, Felanitx, Pollença, Porreres, Algaida en Inca.

Calle de Valldemossa op Mallorca.

Calle de Valldemossa op Mallorca.

Op Ibiza raden we een rondleiding door de witte kerken aan. Velen bevinden zich in een prachtige natuurlijke omgeving en zijn mooie voorbeelden van de traditionele architectuur van het eiland. Dit is een manier om de landelijke kant van Ibiza te zien, met bezoeken aan de kerken van Sant Antoni (een van de oudste), Santa Eulària en Es Cubells (beide met uitzicht over de Middellandse Zee), Sant Miquel de Balansat, Sant Carles de Peralta , en anderen. Ten slotte raden we in Formentera een rondleiding langs de vuurtorens van het eiland aan, vooral als je elke dag een andere kunt bezoeken om de zonsondergang te zien. De bekendste is de vuurtoren van La Mola, op een klif van ruim 120 meter hoog. Ook de vuurtorens van La Savina en Cap de Barbaria bieden spectaculaire uitzichten.