Reis naar onze wortels: prehistorische grotten open voor het publiek in Cantabrië


Leren over de eerste artistieke uitingen van de mens is een totaal unieke ervaring. Dus als je een van die nieuwsgierige mensen bent die wil weten wanneer en hoe het allemaal begon, lees dan verder, want de prehistorische grotten van Cantabrië, in Noord-Spanje, zullen enkele van de antwoorden onthullen. .

Detail van een bizon in de Altamira-grot in Santillana del Mar, Cantabrië

Detail van een bizon in de Altamira-grot in Santillana del Mar, Cantabrië © Museo Nacional y Centro de Investigación de Altamira

Altamira-grot

Het werd in 1985 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed en bevat een van de belangrijkste series prehistorische grotkunst. Het wordt zelfs beschouwd als de “Sixtijnse Kapel van Paleolithische Kunst” van Spanje. De grote serie bizons en menselijke handafdrukken op de rots hebben het wereldberoemd gemaakt. Om het behoud ervan te behouden, kun je niet naar binnen gaan, maar kun je wel een replica-site betreden – de Neocave van het Altamira Museum – op een paar meter van het origineel. Altamira markeerde een keerpunt en sinds het midden van de jaren 80 zijn veel prehistorische grotten uitgeroepen tot werelderfgoed. Sommige ervan, die hieronder worden vermeld, zijn open voor het publiek en worden als echte schatten beschouwd.

Kunstmatig meer in de Chufín-grot in Riclones, Cantabrië

Kunstmatig meer in de Chufín-grot in Riclones, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

Chufin-grot

Het werd meer dan 18.000 jaar geleden door de mens bewoond en ligt in het prachtige gebied van de Nansa River-vallei. Het bezoek voert u door de ruime vestibule (met talrijke schilderijen van herten en bizons). Nadat het door een ruimte met een laag dak is gegaan, komt het uit op een grote grot met meer artistieke uitingen, aan het einde waarvan een kunstmatig meer is gevormd door het stuwmeer. Om er te komen, neemt u de secundaire weg CA-181 en slaat u af naar het dorp Riclones. Vanaf daar vindt u verschillende wegwijzers naar de ingang van de grot. De naam Chufín komt van een figuur uit de lokale legende die naar verluidt een schat in de grot verborgen had. Niemand heeft het ooit kunnen vinden. Er is echter nog een andere vorm van schat verborgen; de prachtige okerrode schilderingen, zowel op het plafond als in de gravures rond de vestibule.

Hornos de la Peña-grot in Peña de los Hornos, Cantabrië

Grot Hornos de la Peña in Peña de los Hornos, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

Hornos de la Peña-grot

Als je meer wilt weten over de laatste groepen Neanderthalers op het noordelijke schiereiland en de eerste Homo sapiens in Cantabrië, dan is deze prehistorische grot de plek voor jou. Het begroet zijn bezoekers met een gravure van een groot paard. In feite is het een van de weinige gravures die nog steeds in een buitenruimte bewaard worden. Deskundigen hebben afgeleid dat de grot waarschijnlijk zo’n 14.000 jaar geleden bewoond werd. Om een ​​grotschildering uit de eerste hand te zien die een menselijke vorm met dierlijke kenmerken voorstelt (die doet denken aan sjamanen en religieuze kunst), moet je eerst naar de stad San Felices de Buelna (CA-170) gaan. Vanaf daar, wanneer u Barrio de Rivero bereikt, moet u de weg nemen in de richting van Barrio de Tarriba. Eenmaal daar aangekomen, moet je een bijna twee kilometer lang pad volgen dat naar Monte Tejas leidt, waar je Peña de los Hornos vindt.

Buitenaanzicht van de El Castillo-grot in Puente Viesgo, Cantabrië

Buitenaanzicht van de El Castillo-grot in Puente Viesgo, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

El Castillo-grot

Een van de eerste pagina’s over de prehistorie is geschreven dankzij bewijsmateriaal dat op deze plek is gevonden en dat bewijst dat deze grot maar liefst 150.000 jaar geleden bewoond werd. Het is ook van cruciaal belang geweest om de prehistorie te kunnen rangschikken in de vier stadia die nu bekend zijn. In totaal bevinden zich vier prehistorische grotten op de heuvel Monte del Castillo, naast de rivier de Pas. De verscheidenheid aan gravures binnenin is erg breed: menselijke prenten, schilderijen van herten en paarden, maar ook symbolen waarvan de betekenis onbekend is. Bovendien maakt de diversiteit aan stijlen, thema’s en picturale technieken deze grot uniek in heel Spanje. Het is toegankelijk vanaf de N-623 (Puente Viesgo), via de CA-730 richting de grotten van Monte Castillo. Na anderhalve kilometer bereikt u de parkeerplaats waar u ongeveer 70 meter kunt lopen naar het bezoekerscentrum.

Panoramisch zicht op een holte in de Las Monedas-grot in Puente Viesgo, Cantabrië

Panoramisch zicht op een holte in de Las Monedas-grot in Puente Viesgo, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

Las Monedas-grot

Het bevindt zich ook in Monte del Castillo en bevat bewijs van zijn bezetting tijdens de paleolithische periode. Naast tekeningen van enkele van de laatste prehistorische dieren die de Cantabrische kust bewoonden, zul je verrast worden door de kalkhoudende formaties, zoals stalactieten, zuilen, gekleurde karstformaties en stalagmieten. Deze grot ligt op slechts ongeveer 600 meter van de grot bij El Castillo.

El Pendo-grot in Escobedo, Cantabrië

El Pendo-grot in Escobedo, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

El Pendo-grot

Ontdekt in 1878, onthulde het enkele artistieke wonderen aan de wereld, zoals een staf, een bot met tekeningen van paarden en gravures van vogels en paarden op de muren. De ontdekking van deze grot was van fundamenteel belang voor het bestuderen van de paleolithische kunst van Zuid-Europa. Om alles te weten te komen over de historische schatten, moet u, zodra u de stad Revilla de Camargo (CA-623) bereikt, de afslag naar de CA-240 naar Puente Arce nemen. Wanneer je Escobedo de Camargo bereikt, volg je de aanwijzingen richting het gebied van El Churi waar de grot zich bevindt.

Uitzicht op een galerij in de Covalanas-grot in Ramales de la Victoria, Cantabrië

Uitzicht op een galerij in de Covalanas-grot in Ramales de la Victoria, Cantabrië © Miguel de Arriba/SRECD

Covalanas-grot

Gelegen in de gemeente Ramales de la Victoria, zult u gewoon verliefd worden op het uitzicht vanaf de ingang van de grot. De ingang is namelijk ook een prachtig uitzichtpunt vanwaar je de valleien van de rivieren Calera en Gándara kunt bewonderen. Het was de tweede grot die ontdekt werd langs de Cantarische kust, na die van Altamira, en je zult echt onder de indruk zijn van de steenformaties en dierengravures bestaande uit stippen, lijnen en veel symbolen.