Reis naar Logroño om het wijnoogstfestival te ervaren


De festiviteiten worden officieel gestart door de burgemeester en de Vendimiadores Mayores (twee jonge oogsters; een meisje en een jongen die hun stad en haar inwoners vertegenwoordigen en de meeste evenementen bijwonen) vanaf het balkon van het stadhuis. Dit wordt gevolgd door de chupinazo (het afvuren van een raket) die het begin van de festiviteiten markeert. De verschillende delen van de stad komen tot leven met muziek- en voedselproeverijen, parades, een stierenmarkt, concerten, dans en allerlei soorten wedstrijden. En wat kun je doen als de zon ondergaat? Als je nog energie hebt, zijn de straten ’s avonds gevuld met feesten en plezier (enkele van de meest populaire straten zijn Calle San Agustín, Calle Laurel Calle San Juan).

De Vendimiadores Mayores op het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja

De Vendimiadores Mayores op het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja © Ayuntamiento de Logroño

Het druiventrapevenement is de absolute essentie van dit festival. Als je het niet wilt missen: het vindt meestal plaats op de tweede dag van het Rioja Wijnoogstfestival op het Plaza de Epolón. De druiven worden verzameld en in een groot vat op het podium gegoten. Twee mannen gekleed in de traditionele kledij van het festival (wit overhemd, vest en rode buikband) rollen hun broekspijpen op en trekken hun schoenen uit om vervolgens op blote voeten in het vat te klimmen. Ze stampen de druiven terwijl ze draaien met hun armen ineengestrengeld en laten het publiek zien hoe de most traditioneel werd geweekt. Wanneer de druiven tot most zijn verwerkt, wordt deze in een aarden kruik gegoten. De eerste kruik most van de oogst van dat jaar wordt overhandigd aan de Maagd van Valvanera, de patroonheilige van La Rioja. In de loop van de week hebben de verschillende festivalverenigingen die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de meeste shows en de ‘Regionale Huizen’ een zeer belangrijke rol. Elke dag van het festival is gewijd aan een van de regionale huizen van Logroño. Deze huizen bieden de bezoekers op hun beurt demonstraties van de typische gebruiken en gerechten van hun respectievelijke regio’s. Een van de bekendste is bijvoorbeeld het Huis van Andalusië, dat soms de Revellín-muur siert voor degenen die een beetje Andalusische folklore willen ervaren.

Lid van een festivalvereniging die traditionele miga's bereidt tijdens het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja

Lid van een festivalvereniging die traditionele miga’s bereidt tijdens het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja © Ayuntamiento de Logroño

In het weekend is er meestal een parade, een van de grootste attracties van het festival. De straten van Logroño staan ​​in vuur en vlam met kleurrijke, ambachtelijke praalwagens versierd met typische elementen van de wijntraditie. Andere steden van La Rioja kunnen ook hun eigen praalwagens creëren en kans maken om geselecteerd te worden als een van de drie prijswinnaars. Er worden doordeweeks ook andere wedstrijden gehouden om gebruiken onder de aandacht te brengen, zoals de zurracapote-wedstrijd. Zurracapote is een typisch drankje, vergelijkbaar met sangria. Als je er een paar wilt proberen, kun je de chamizos bezoeken (plaatsen waar de verenigingen of groepen van het festival bezoekers uitnodigen om wat zurracapote te proeven). Het verbranden of begraven van het vat is het slotevenement van het festival. Op de laatste dag wordt het vat in parade met de festivaldeelnemers naar het Stadhuisplein vervoerd. Na toespraken van de vendimiadores en de burgemeester wordt de lucifer aangestoken die het vat in brand zal steken. Een deel van de toeschouwers begeleidt deze slotakte gewoonlijk door het regionale volkslied van Logroño te zingen.

Parade op het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja

Parade op het Rioja-wijnoogstfestival in Logroño, La Rioja © Ayuntamiento de Logroño