Reis naar de oorsprong van Txakoli

Wijngaard met rijpe witte druiven in zonlicht.


Een aparte en avant-gardistische wijn

Dit is een wijn die traditie en innovatie verbindt. Oorspronkelijk vond de productie plaats in de traditionele Baskische landhuizen. Tegenwoordig hebben de wijnmakerijen de nodige technologische vooruitgang geboekt om de wijn aanzienlijk te verbeteren en tot de beste witte wijnen van Spanje te behoren. De teelt- en productiegebieden van Txakoli zijn verspreid over de kust en het binnenland, dus of u nu de voorkeur geeft aan de bergen of de zee is het gemakkelijk om de ideale wijnmakerij te vinden om te bezoeken.

Wijn uit Baskenland ontdekken

Een goede manier om Txakoli-wijn te ontdekken is door een bezoek te brengen aan de belangrijkste wijngaarden en wijnhuizen die de drie verschillende oorsprongsbenamingen produceren. Deze worden toegekend aan wijnen uit Álava, Getaria en Vizcaya, en in deze gebieden zijn gemakkelijk bedrijven te vinden die verband houden met de productie van Txakoli.

Bezoek de Txakoli-wijnhuizen

Bezoek de Txakoli-wijnhuizen © Bilbao Turismo

Plaatsen om te bezoeken in Álava zijn Artziniega, Ayala, Llodio, Okondo en Amurrio. In Getaria produceren de gemeenten Getaria, Zarautz en Aia enkele van de beste wijnen. De belangrijkste plaatsen waar Txakoli met de oorsprongsbenaming Vizcaya wordt geproduceerd, zijn tenslotte Orduña en Orozko. Een andere interessante optie is de Enobús, oftewel “Txakolibus”. Het is een toeristenbus met gidsen aan boord om het Uribe-district van Vizcaya te bezoeken. Mungia, Bilbao, Plentzia en Gorliz zijn enkele van de locaties waar deze bus doorheen rijdt. Met dit vervoersmiddel kunt u genieten van het verbluffende contrast tussen het intense groen van de velden en het blauw van de Cantabrische Zee.

Txakoli-wijngaard

Txakoli-wijngaard © Bilbao Turismo

Txakoli-museum

Op nog geen 30 kilometer van Bilbao vind je Bakio. Dit is een plaats met een lange traditie in het verbouwen van wijnstokken en het produceren van Txakoli dankzij het microklimaat en de ligging aan de kust. Dit is de belangrijkste reden dat het Txakolinunea, het Txakoli museum, hier gevestigd is. Een interactieve rondleiding door de Txakolinunea geeft een idee van het gehele productieproces van deze Baskische wijn. De museumrondleiding omvat grote audiovisuele displays om alle eigenaardigheden van Txakoli te ontdekken. De Txakolinunea-rondleiding bevat ook iets heel stimulerends: enkele basisbegrippen voor het proeven van wijn om de oenologische geest op te wekken die iedereen in zich heeft. Er is ook de mogelijkheid om een ​​rondleiding te boeken die eindigt met een proeverij. De Txakoli die sinds het einde van de 14e eeuw in Bakio wordt geproduceerd, behoort tot de oorsprongsbenaming Bizkaiko Txakolina, een van de drie die in Baskenland bestaan.

Txakoli-museum, Bakio

Txakoli-museum, Bakio © Turismo Bizkaia

Kurken van Txakoli-flessen

Kurken van Txakoli-flessen © Bilbao Turismo