Recept voor de zomer in Spanje: koele drankjes


Met maaltijden:

Een geweldige manier om uw lunches en diners te begeleiden is met “tinto de verano” (“rode zomerwijn”), een populaire Spaanse drank die rode wijn combineert met koolzuurhoudende limonade. Andere opties zijn een heerlijke kan sangria, met rode wijn, gehakt fruit, suiker en – afhankelijk van de streek en de bar – een paar speciale accenten zoals kaneel of rum. En als je het idee leuk vindt om wijn met andere dranken te combineren, dan is een favoriet bij jongeren wat zij “calimocho” noemen – rode wijn gemengd met cola. Bierliefhebbers moeten een “clara” proberen, de Spaanse versie van shandy – bier met koolzuurhoudende limonade, ijskoud geserveerd. De ideale manier om van al deze drankjes te genieten is buiten zitten op een van de terrassen die veel Spaanse bars en restaurants opzetten als het mooie weer aanbreekt (veel daarvan liggen direct aan het strand).

Kannetje sangria

Kannetje sangria

Na de maaltijd

Wat is een betere afsluiting van een echt goede maaltijd dan een verfrissend drankje om nieuwe energie op te doen. Waarom probeer je niet een typische ijskoffie? Het enige wat je hoeft te doen is suiker aan de hete koffie toevoegen en deze vervolgens in het glas vol ijs gieten waarmee hij wordt geserveerd. Nog een suggestie? Crème van orujo (een soort cognac) of pacharán (sleedoornlikeur) op ijs. Verrukkelijk.

Ijskoffie

Ijskoffie

Voor alle leeftijden

Als u liever alcoholvrije drankjes drinkt, is er ook een ruime keuze. Een favoriet bij jong en oud, en erg populair in heel Spanje (vooral in de regio Valencia) is de romige drank die bekend staat als horchata en die wordt gemaakt met water, suiker en tijgernoten. U zult genieten van de smaak, vooral als u deze drinkt samen met de lange zoete gebakjes die bekend staan ​​als fartones, een traditionele aanvulling op dit drankje. En natuurlijk moet je de sorbets, granizados (slushies), vruchtensappen, limonade en leche merengada proberen, een drankje gemaakt van melk, suiker, eieren, citroen en kaneel, ijskoud geserveerd, wat meteen een hit is bij iedereen die probeert het.

Horchata

Horchata

In heel Spanje

Naast alle bovengenoemde dranken hebben veel gebieden in Spanje hun eigen speciale drankjes die bij uitstek geschikt zijn voor de warmste maanden van het jaar. Hier zijn een paar voorbeelden om uw eetlust op te wekken: Valencia-water, gemaakt met sinaasappelsap en cava; en een rebujito, een drankje uit Andalusië dat droge sherry en koolzuurhoudende limonade combineert. Het eten staat op tafel… kies gewoon je drankje!

Valencia-water

Valencia-water © Chris Applegate