Prettige steden voor expats in Spanje

Basiliek del Pilar in Zaragoza met Ebro rivier.

Het vestigen van wortels op een nieuwe plek vereist de garantie dat we ons beschermd voelen in onze woning en dat we ons op ons gemak voelen als we deze verlaten om door de stad te dwalen. We hebben er vrede mee wetende dat overtredingen van de wet bestraft worden, dat er geen schadelijke discriminatie is tegen ouderen of mensen met een bepaald geslacht of een bepaalde seksuele identiteit, dat de mensen eerlijk en genereus zijn. Volgens de Global Peace Index van In 2023 is Europa statistisch gezien het veiligste continent ter wereld, en Spanje komt op de 32e plaats van de 163 landen in het onderzoek; boven de directe buurlanden Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In feite behoort het tot de laagste dertig wat betreft economische uitgaven aan geweld; de moorden, de toegankelijkheid van wapens en de waargenomen criminaliteit bevinden zich aan de meest vreedzame kant van de schaal. Andere leuke bevindingen zijn dat de Women’s Solo Travel Safety vermeldde dat het op de zesde plaats stond op de ranglijst van bestemmingen, en dat het ministerie van Volksgezondheid met een strategie is gekomen die de samenwerking tussen bestuursorganen en gehandicapte vrouwen en kinderen zal vergroten bij het doorgeven van wetten aan de gemeenschap. De Spanjaarden gedijen als hun volk onvoorwaardelijk en levendig blijft. Kinderen spelen samen op pleinen in de stad, en volwassenen maken tijd vrij om te ontspannen met colleges door tapas te knabbelen onder de zon. Wanneer iemand met zijn voet begint te tikken, beginnen anderen ook met hun hielen op de maat te trommelen; en als er een veiligheidsprobleem is, gaan de Spanjaarden dat onder ogen zien. Met dit alles in gedachten: wat is de veiligste stad om in Spanje te wonen? We hebben de gegevens verzameld en bieden hieronder de top tien van veiligste steden in Spanje en de beste plekken om te wonen in Spanje voor expats.

Albacete

Een stad omringd door struiken, hooglanden en kristalheldere meren. Velen hier kiezen ervoor om de naburige dorpen te verkennen en te genieten van regionale delicatessen zoals de migas en gazpacho manchego. Het verbindt ook burgers van Madrid met Albacete en vervolgens met Alicante in meer dan een uur aan beide kanten met behulp van een hogesnelheidstrein. Mogelijk bent u ook in de buurt van een van de laatst overgebleven modernistische galerijen die nog overeind staan, Pasaje de Lodares. UNESPA (de Spaanse Vereniging van Verzekerings- en Herverzekeringsentiteiten) heeft het uitgeroepen tot de veiligste stad van Spanje omdat het de minste overvallen, branden en verkeersongevallen kent per aantal inwoners.

San Cristobal de la Laguna

Hier wonen is alsof je een stap terug doet naar het koloniale Spanje XVI, waar donker hout en witte kerken de stad kenmerken. De stad San Cristóbal de la Laguna kan ook bogen op heerlijke pastrami-sandwiches en de rijkste flora van het eiland Tenerife. De productieve schrijvers Unamuno en Galdós herinneren zich deze plek als een plek van ultieme troost en gemoedsrust. Deze stad wordt beschermd door UNESCO en herbergt meer dan 30.000 universiteitsstudenten die haar respecteren en ervoor zorgen. Deze stad heeft de op een na hoogste bevolkingsdichtheid op het grootste eiland van de Canarische Eilanden.

Palencia

In Palencia woon je naast geheime bosfonteinen en lagunes, en een bizonreservaat. Het staat bekend om zijn fantastische lamsstoofpot en gezouten kazen. Palencia ligt vlakbij, heeft minder dan 80.000 inwoners en heeft dus een veiligheidsindex die 37% hoger ligt dan het Spaanse gemiddelde. Er zijn ook lage statistieken over straatongevallen voor zowel auto’s als voetgangers, omdat het grootste deel van de stad zo is gebouwd dat je deze gemakkelijk te voet kunt doorkruisen. Grotere steden zoals Valladolid zijn met de trein in slechts veertig minuten te bereiken, en het beroemde Nationaal Park Picos de Europa in minder dan twee uur.

Onzeense

In heel Spanje herkennen we Gallegos als de meest altruïstische en kalme Spanjaarden, die genieten van baden in thermaal water, vino Ribeiro en gekruide octopus drinken. De stad is altijd in opkomst, luxe huizen en moderne bruggen sieren de Romeinse en middeleeuwse straten waarop ze staan. De veiligste plekken om te wonen zijn Couto, Lagunas en Puente; en sommige die luidruchtiger of gehavender zouden kunnen zijn, zijn Vichita, Covadonga en de oude binnenstad. Hogesnelheidstreinen verbinden je met Madrid, of de kustlijn in het westen, waar ze de beste zeevruchten ter wereld serveren.

Pontevedra

Een andere zegen uit Galicië is deze machtige kustplaats die de bijnaam “Boa Vila” of “Goede Stad” krijgt vanwege zijn historische reputatie als waterbron voor reizigers. Gelegen in het gebied van de Rías, staat dit gebied bekend om zijn charme en zijn keuken met vers aas. Het is ook volkomen veilig voor kinderen en pendelaars om zich ’s nachts te verplaatsen, dankzij de vele voetgangersstraten en het intuïtieve metrosysteem, dat in 2015 werd bekroond met de International Award for Urban Excellence van het Center for Active Design in New York City. Er is sprake van een ongelooflijke vermindering aan geluidsoverlast en het laatste sterfgeval door auto-ongelukken dateert van meer dan tien jaar geleden.

Las Palmas de Gran Canaria

Gelegen 2.300 km ten zuiden van Londen, kunt u onroerend goed in Europa bezitten terwijl u het hele jaar door kunt genieten van milde temperaturen. Hun vulkanische baaien van zwart zand en een sterrenhemel zijn toegankelijk binnen alle zeven zustereilanden die de archipel van de Canarische Eilanden vormen, goed verbonden met elkaar en vanuit deze stad, als hoofdstad, ook met vele andere Europese hoofdsteden. Sport is hier een manier van leven met de uitgestrekte natuurgebieden die tot hun beschikking staan, en toch combineren ze dit goed met het onstuimige nachtleven. Ook al is het een van de tien meest bewoonde steden in Spanje, het behoort tot de top tien van minst gevaarlijke steden vanwege het binnenlandse en uitgaande toerisme, waardoor de stad een hoog niveau van effectiviteit en veiligheid behoudt.

San Sebastian

Kaixo! Basken zijn vrijgevochten en worden aangemoedigd om ‘cuadrillas’ of vriendengroepen te vormen die zich ertoe verbinden een leven lang dichtbij te blijven, pintxos te eten en wijn te drinken. Stranden liggen op enkele minuten afstand, met uitzicht op stormachtig water of voor een duik op zwoele dagen. Het meest internationaal bekend is hun baai Concha de San Sebastián, het gastronomische centrum met vier (en steeds meer) veelgeprezen restaurants die samen 9 Michelin-sterren vertegenwoordigen, en hun jaarlijkse Internationale San Sebastián Filmfestival. Er heerst een onuitgesproken matriarchaat in deze samenleving, dus vrouwen voelen zich hier heel veilig en worden gekoesterd als het hoofd van de familie (bekend als Amatxu). Het kan lastig zijn om de lokale taal Euskera te begrijpen, en 20% van alle overtredingen hier zijn cybercriminaliteit, waarvoor de overheid maatregelen is gaan nemen om te helpen. San Sebastián is onlangs ook uitgeroepen tot een van de beste steden ter wereld om in 2024 te bezoeken, waardoor het ook voor toeristen een van de veiligste steden in Spanje is.

Zaragoza

Dorre bergland omringt een historische stad, de thuisbasis van het glorieuze Museum van Wandtapijten en sculpturen dat 2000 jaar oud is. ‘S Nachts worden alle oude kathedralen verlicht en komen de hoekstraten tot leven met gelach en muziek. De snelheidslimiet is zeer gereguleerd en staat daarom op de vijfde plaats wat betreft de laagste verkeersongevallen in een stad in Spanje. Het is perfect gelegen aan de snelweg met Madrid en Barcelona, ​​en op minder dan twee uur rijden van de skigebieden in de Pyreneeën.

Arona

In het zuiden van Tenerife en naast Adeje, dit juweeltje van constant blauwe luchten en meer dan 15 km strandoppervlak (gecombineerd van vier: Playa de las Américas, Playa de los Cristianos, Playa de Las Galletas – Costa del Silencio en Arona Rural), creëert een gemeente die rijk is aan toeristische voorzieningen – met uitstekende accommodatie, vrijetijdsactiviteiten en tropische escapades. Ze hebben junglevogelparken, apen en kamelen! Er is een veelgebruikte uitdrukking die ze hier gebruiken: “De carnaval en la playa”, (Carnaval op het strand), die wordt gebruikt als je je hoopvol of dolgelukkig voelt met het leven. Zelfs bij grote blootstelling aan de zon heeft Arona bijna de minste brandongevallen van het land, of het nu gaat om voertuigen of gebouwen.

Orihuela

Binnen Alicante vinden we Orihuela. De lokale bevolking leeft naast elkaar in verschillende etniciteiten en religieuze gebruiken, en vieringen die het land eert vinden hier plaats op de zandstranden. In dit mediterrane landschap liggen drie geweldige golfbanen met elk achttien holes en twee grote jachthavens, terwijl we u ten zeerste aanbevelen de vele watersport-, vis- en duiklocaties in de omgeving te proberen. Mensen zijn erg gezinsgericht en er is een zeer laag risico om willekeurig te worden aangevallen, dus de behoefte aan veiligheid is het meest nodig wanneer de massa zich verzamelt tijdens religieuze processies, voedsel koopt van ongeautoriseerde straatverkopers of zich waagt in beperkte gebieden met sterke zeestromingen. In geval van ongelukken handhaaft Orihuela het niveau van de Spaanse openbare gezondheidszorg, die een van de beste ter wereld is en op de 26e plaats valt. Het is ook verbonden met de AVE, een spoorlijn die u snel verbindt met elke grote stad in het land.