Pre-romaans in Asturië: 6 werelderfgoedlocaties

Oude stenen kerk in landelijke omgeving.


Er zijn overal in het Prinsdom Asturië voorbeelden van Asturische preromaanse kunst te vinden. Deze bouwstijl, ook wel Asturische architectuur genoemd, verschijnt voor het eerst in de 8e eeuw, aan het begin van het koninkrijk Asturië, en is een van de meest onderscheidende artistieke kenmerken van de regio. Deze unieke stijl is alleen te vinden in het Prinsdom Asturië en is nauw verbonden met het eerste christelijke koninkrijk van het Iberisch schiereiland na de islamitische verovering. We gaan zes van de mooiste werken van de Asturische preromaanse architectuur bespreken die deel uitmaken van het UNESCO-werelderfgoed “Monumenten van Oviedo en het koninkrijk Asturië”.

De kerk van Santa María del Naranco bij nacht

De kerk van Santa María del Naranco bij nacht

Santa Maria del Naranco

Monte Naranco in Oviedo is de thuisbasis van het belangrijkste pre-romaanse gebouw in het Prinsdom Asturië. Deze kerk ligt vier kilometer van de provinciehoofdstad en was oorspronkelijk bedoeld als paleis voor koning Ramiro I, hoewel het in principe de Aula Regia zou worden: een troonzaal die wordt gebruikt voor ceremoniële recepties. Santa María del Naranco werd voltooid in 842 en heeft een rechthoekige plattegrond van twee verdiepingen, met een crypte op de begane grond. De bovenverdieping is een eenpersoonskamer, bereikbaar via een mooie dubbele buitentrap. Deze structuur en het weidse uitzicht op Oviedo vanaf de heuveltop maken Santa María del Naranco tot een essentieel onderdeel van elke tour door de Asturische preromaanse stijl, en een prachtige plek om foto’s te maken.

Interieurdetail van de kerk van San Miguel de Lillo

Interieurdetail van de kerk van San Miguel de Lillo © Principado de Asturias

San Miguel de Lillo

Rond het jaar 842 gaf koning Ramiro I opdracht om vlakbij Santa María del Naranco een ander bouwwerk te bouwen: de kerk van San Miguel de Lillo, gewijd aan Sint-Michiel de Aartsengel. Tegenwoordig staat nog slechts een derde van het oorspronkelijke gebouw overeind, omdat een deel van de kerk in de late middeleeuwen instortte en opnieuw moest worden opgebouwd. Het interieur is verdeeld in drie beuken, gescheiden door kolommen op sokkels versierd met de symbolen van de evangelisten en die een gewelfd plafond ondersteunen.

Kerk van Santa Cristina de Lena

Kerk van Santa Cristina de Lena © Angel M. Felicísimo

Santa Cristina de Lena

Op slechts 35 kilometer van Oviedo, op een heuvel in de vallei van de rivier de Lena, is de kerk van Santa Cristina de Lena een ander onderdeel van het UNESCO-werelderfgoed. De interne structuur is anders dan die van de andere kerken van het koninkrijk Asturië, aangelegd in de vorm van een Grieks kruis, wat ongebruikelijk is voor de Asturische architectuur. Neem even de tijd om te genieten van het spectaculaire landschap rond Santa Cristina de Lena, en als u enkele van de prachtige dorpen in de buurt wilt zien, bezoek dan Mieres en het natuurpark Las Ubiñas-La Mesa, een fantastisch biosfeerreservaat op slechts 50 minuten van de hoofdstad.

Interieur van de kerk van San Julián de Prados

Interieur van de kerk van San Julián de Prados

San Julián de Los Prados

Praktisch in het centrum van Oviedo wordt de basiliek van San Julián de Los Prados, ook bekend als Santullano, beschouwd als het oudste en grootste nog bestaande Asturische pre-romaanse bouwwerk. Het werd gebouwd tijdens het bewind van Alfonso II de Kuise (791-842) en opgedragen aan Sint-Julian en zijn vrouw, Sint-Basilissa. Binnen, op de plattegrond van een Latijnse basiliek met drie beuken, is de picturale versiering vooral belangrijk vanwege de oppervlakte en de verscheidenheid aan iconen uit heel West-Europa.

Cámara Santa-kapel in de kathedraal van Oviedo

Cámara Santa-kapel in de kathedraal van Oviedo

Cámara Santa-kapel in Oviedo

In de kathedraal van Oviedo vindt u de Cámara Santa-kapel. Het werd gebouwd als een Palatijnse kapel door een Asturische koning, waarin het reliekschrijn van de Arca Santa en de Heilige Lijkwade zijn gehuisvest, en tegenwoordig is het een symbool van Asturië geworden. Sinds de bouw is het een ontmoetingsplaats voor pelgrims, gelovigen en reizigers. Dankzij de restauratie kunt u nu onder meer de romaanse gravures van de apostelen zien.

La Foncalada-fontein in Oviedo

La Foncalada-fontein in Oviedo

La Foncalada-fontein

De La Foncalada-fontein, eveneens gelegen in de stad Oviedo, is een uniek voorbeeld van pre-romaanse civiele constructie. Het werd gebouwd in de 9e eeuw tijdens het bewind van Alfonso III “el Magno” (de Grote). Het beschermt een natuurlijke bron, een bron van drinkwater, die uitmondt in een overdekt zwembad. Je zult zien dat het Overwinningskruis met de alfa en omega in het fronton is uitgehouwen.