Plannen om te genieten in Ceuta


Vanwege de bijzondere geografische ligging van Ceuta kunt u aan dezelfde kustlijn genieten van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De 21 kilometer lange kust geeft je de mogelijkheid om te kiezen tussen twee baaien om te zeilen, duiken, watersporten te beoefenen… In Ceuta kun je ook genieten van de mediterrane keuken die de mix van culturen weerspiegelt, een reis maken langs de uitkijkpunten, of een fascinerende culturele route. En bij al deze ervaringen speelt de zee een hoofdrol.

Links: toeristen kajakken op de gracht van de koninklijke muren / midden: duiker op de zeebodem in Ceuta / rechts: koppel kajakken op het strand van Ribera

Links: toeristen kajakken op de gracht van de koninklijke muren / Midden: duiker op de zeebodem in Ceuta / rechts: koppel kajakken op het strand van Ribera © Servicios Turísticos de Ceuta

Kajakken en duiken in Ceuta

Wil je de Koninklijke Muren van Ceuta op een andere manier ontdekken? Wist je dat ze de enige bevaarbare gracht van Europa hebben? Als u per kajak bezoekt, kunt u vanaf de zee de muren betreden, rond de Koninklijke Moat reizen en het verrassend heldere water zien. U kunt kiezen of u een kajak huurt en in uw eigen tempo gaat, of een tocht met een gids maakt. Bovendien kun je deze tochten tijdens de zomermaanden ’s avonds maken, zodat je deze ervaring ’s nachts kunt beleven en een prachtige zonsondergang over de Straat van Gibraltar kunt aanschouwen. Als je liever duikt en zoekt naar de tuinen van gorgonia’s, koraalbanken en verschillende watersoorten, dan vind je ongeveer twintig duikplekken vrij dicht bij elkaar, die variëren van 12 meter tot 40 meter diep.

Uitzicht op Punta Almina, de baai van Desnarigado en het militaire museum in Ceuta

Uitzicht op Punta Almina, de baai van Desnarigado en het militair museum in Ceuta © Servicios Turísticos de Ceuta

Ceuta per toeristenboot

El Desnarigado is een toeristenboot die je meeneemt langs de kustlijn van Ceuta en je tegelijkertijd leert over de geschiedenis van de forten en verdedigingssystemen van de stad. De reis begint bij het Muelle de España-dok, steekt de gracht van de Koninklijke Muur over en reist naar de zuidelijke baai. De route loopt onder meer door het strand van Ribera en de baai van Sarchal, waar zich een 18e-eeuws bolwerk bevindt dat ooit als vrouwengevangenis werd gebruikt. Daarna bereikt het de baai van Desnarigado, vanwaar je het gelijknamige kasteel kunt zien, dat is omgebouwd tot militair museum, en de hellingen van de berg Monte Hacho. Als de zee het toelaat, vaart de boot rond Punta Almina om via de monding de haven binnen te varen. Wanneer dit niet mogelijk is, vaart de boot terug naar het startpunt. De toeristenboot vaart elke dag uit en de reis duurt ongeveer 45 minuten.

Uitzicht op het mediterrane maritieme park in Ceuta

Uitzicht op het mediterrane maritieme park in Ceuta © Servicios Turísticos de Ceuta

Een culturele route

Je kunt ook op andere manieren van Ceuta genieten. Een bezoek aan het idyllische Mediterraanse Maritieme Park, ontworpen door César Manrique, of een culturele route om de belangrijkste monumenten te zien, zoals de kathedraal, de koninklijke muren of de haven van Califal zijn slechts enkele van de opties. De Arabische baden gebouwd tussen de 12e en 13e eeuw eeuwen zijn ook een bezoek waard, net als de musea waarin de zee opnieuw een hoofdrol speelt, zoals het Fundación Museo del Mar museum, met een tentoonstelling van historische foto’s van de haven.

Details van bonito en vliegende vissen die drogen in de zon in Ceuta

Details van bonito en vliegende vissen die drogen in de zon in Ceuta © Servicios Turísticos de Ceuta

Lokale keuken met smaken van de zee

Mediterrane steden staan ​​bekend om hun gezonde, smakelijke voeding. Ceuta is geen uitzondering. De mengeling van culturen heeft geresulteerd in een originele, smaakvolle keuken, waarin verse producten uit de zee de hoofdattractie vormen. Bonito is een van de bekendste, met recepten als de ‘volaor’ salade of pastel de bonito. In de koudste maanden kunt u de stoofpot van fregatmakreel proeven en de gezouten vis, zoals boquerones in azijn, mag u het hele jaar door niet missen, aangezien deze een essentieel onderdeel zijn van de Ceuta-keuken. Wat moet u nog meer proberen? ? Langoustines, mosselen, calamares, inktvis… Als u tapas wilt eten en al deze lekkernijen wilt proberen, kunt u terecht in de restaurants in de buurt van het strand van Ribera.

Uitzicht op de berg die bekend staat als de Dode Vrouw in Ceuta

Uitzicht op de berg die bekend staat als de Dode Vrouw in Ceuta © Servicios Turísticos de Ceuta

De beste uitzichten

Als u zich wat verder van de kust begeeft, kunt u vanuit de uitkijkpunten de ongelooflijke landschappen zien die Ceuta te bieden heeft, altijd met de zee op de achtergrond. Een optie is om met de auto een route rond het Monte Hacho-gebergte te plannen totdat u het uitkijkpunt Punta Almina om naar de prachtige kliffen te kijken en te zien hoe de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan samenkomen. Op amper 100 meter afstand ligt het uitkijkpunt over Punta del Desnarigado, en aan de voet staat een kasteel, waarvan de bouw in de 19e eeuw begon. Je kunt ook het indrukwekkende fort Monte Hacho zien. Een ander uitkijkpunt dat je niet mag missen, en dat ook heel dichtbij is, is de Mirador de San Antonio, die uitzicht biedt over de stad, de haven en beide baaien. Een andere tour neemt je mee naar de uitkijkpunten bij Campo Exterior, waar u onder andere de 840 meter hoge berg kunt zien die bekend staat als “de dode vrouw”. U kunt ook een bezoek brengen aan het uitkijkpunt Benzú, met uitzicht op de Rots van Gibraltar, of het uitkijkpunt Isabel II, dat het beste uitzicht over de stad biedt.