Plannen om Catalonië vanuit Barcelona te ontdekken


Berg en klooster van Montserrat

Aanbevolen minimale tijd: één dag. Afstand vanaf Barcelona: 60 kilometer. Routebeschrijving: ongeveer een uur rijden via de snelweg A2. Er is ook een treindienst vanaf station Plaça Espanya in Barcelona. Om vanuit Montserrat het klooster te bereiken, raden we de tandradbaan of de kabelbaan aan om optimaal van de spectaculaire uitzichten te genieten. Wat je zult zien: een natuurpark van buitengewone schoonheid. Je zult vooral verrast zijn door de unieke vormen van de bergen en de massieven die er vorm aan geven. Het is ook de thuisbasis van een van de bekendste pelgrimsoorden in Catalonië, het klooster van Montserrat. Vergeet niet: tot de verschillende mogelijkheden voor een bezoek aan het natuurpark en het klooster behoren diensten zoals een rondleiding met gids, de rit met de kabelbaan of toegang tot het museum. Interessant weetje: het klooster herbergt ‘La Moreneta’, de patroonheilige van de regio Catalonië. Het is een beeldhouwwerk van de Maagd van Montserrat, bekend om zijn zwarte huid en omdat het een romaans beeld van grote schoonheid is.

Uitzicht op het klooster van Montserrat

Uitzicht op het klooster van Montserrat

Tarragona en de Romeinse tijd

Aanbevolen minimale tijd: één dag. Afstand vanaf Barcelona: 100 kilometer. De luchthaven van Reus ligt op minder dan 10 kilometer afstand. Hoe kom je er: iets meer dan een uur met de auto via de tolweg AP7. De hogesnelheidstrein verbindt Barcelona in slechts 31 minuten met het station Camp Tarragona. Dit station ligt op 10 kilometer van Tarragona. De regionale treinen verbinden Barcelona met Tarragona in reizen van ongeveer een uur. Wat je zult zien: een archeologische vindplaats die een van de belangrijkste hoofdsteden van Romeins Hispania in de keizerlijke tijd onthult: Tárraco. De kenmerken omvatten een Romeins amfitheater, een Romeins circus en een aquaduct. De kathedraal, het Archeologisch Museum en de Romeinse en vroegchristelijke necropolis zijn ook interessant. Voor de meeste monumenten bestaat overigens een gecombineerd toegangsticket. Vergeet niet: elk jaar in mei komt de oude Romeinse hoofdstad weer tot leven met het Tárraco Viva-festival, dat de stad vult met Romeinse gladiatoren, soldaten en kooplieden. Interessant feit: de archeologische vindplaats Tarragona werd in 2000 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Romeins amfitheater in Tarragona

Romeins amfitheater in Tarragona © Manel R. Granell. Turismo de Tarragona

PortAventura, een dag vol adrenaline en plezier

Aanbevolen minimale tijd: één dag. Afstand vanaf Barcelona: ongeveer 115 kilometer. Hoe er te komen:: minder dan anderhalf uur met de auto op de snelweg AP7. Lijn R-16, vertrekkend vanuit Barcelona, ​​stopt na een rit van ongeveer één uur en een kwartier bij het park. Er is een ticketoptie waarbij ook de treinreis is inbegrepen. Wat je te zien krijgt: een leuk themapark met meer dan 40 attracties en 40 shows per dag voor het hele gezin, een verfrissend waterpark en sinds april 2017 het eerste themapark in Europa gewijd aan Ferrari, het icoon van snelheid. Vergeet niet: het park varieert gedurende het jaar tijdens de openingstijden en is normaal gesproken niet doorlopend geopend in januari, februari of maart. Houd er bij het organiseren van uw reis rekening mee dat u in verschillende themahotels in het complex kunt verblijven. Interessant weetje: er is ook een wellnesscentrum en golfclub met massage- en schoonheidsbehandelingen en drie golfbanen.

  Sésamo Aventura in Port Aventura

Sésamo Aventura in Port Aventura © Port Aventura World

De cisterciënzerkloosterroute

Aanbevolen minimale tijd: één dag. Afstand vanaf Barcelona: de route voert langs de kloosters van Santa María de Vallbona de Les Monges (Lleida), Santes Creus en Poblet (beide in Tarragona). Ze bevinden zich op een afstand van tussen de 100 en 150 kilometer van Barcelona. Hoe kom je er: ongeveer anderhalf uur rijden met de auto via de snelwegen A2 en AP2. Wat je zult zien: drie belangrijke kloosters van de cisterciënzerorde die deel uitmaken van een van de meest traditionele tours van Catalonië. Ze staan ​​bekend om hun aantrekkelijkheid als kloosters en om de spiritualiteit die ze doordringen. Een bezoek aan hen is een goede manier om tot jezelf te komen en van de natuur te genieten, ver weg van het snelle tempo van het dagelijks leven. Niet vergeten: de kloosters van Santes Creus en Poblet bieden rondleidingen aan. En Santa María de Vallbona biedt in bepaalde periodes van het jaar zelfs accommodatie aan. Interessante feiten: één cultureel en één voor sportfans. De eerste is dat het Poblet-klooster is uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. De tweede is dat de GR175-route de drie kloosters met elkaar verbindt op een route van ongeveer 100 kilometer die je per fiets of te voet kunt afleggen.

Poblet-klooster

Poblet-klooster

Dalí’s Driehoek

Aanbevolen minimale tijd: twee dagen. Afstand vanaf Barcelona: Púbol, ongeveer 125 kilometer; Figueres, ongeveer 140 kilometer; Cadaqués, ongeveer 170 kilometer. Hoe er te komen: we raden aan om met de auto te gaan, zodat u gemakkelijker tussen de steden kunt reizen. Vanuit Barcelona bereik je in iets meer dan twee uur het verste punt, Cadaqués. Wat je zult zien: Mediterrane steden die de kunstenaar Salvador Dalí inspireerden en drie van de culturele locaties die de surrealistische schilder het beste beschrijven: het Dalí Theater-Museum in Figueres; het Salvador Dalí-huismuseum, in Portlligat (Cadaqués); en het Gala Dalí-kasteelhuismuseum in Púbol. Vergeet niet: deze steden en hun omgeving liggen midden in de Costa Brava en bieden mediterrane landschappen van grote schoonheid. Interessant weetje: het Dalí Huis-Museum in Figueres wordt beschouwd als het grootste surrealistische object ter wereld en is door de kunstenaar zelf ontworpen.

Dalí Theater-Museum, Figueres

Dalí Theater-Museum, Figueres

Mediterrane stranden en baaien

Aanbevolen minimale tijd: twee dagen. Afstand vanaf Barcelona: deze regio is 100% Middellandse Zee en in de stad zelf en omgeving kun je dagenlang genieten van het strand. Er zijn twee bijzonder populaire gebieden: de Costa Brava, in de provincie Girona, met kleine steden als Sant Feliu Guíxols, Tossa del Mar, Begur en Palafrugell (75 tot 150 kilometer van Barcelona in noordelijke richting); en de Costa Dorada, in de provincie Tarragona met badplaatsen als Salou, Cambrils en Calafell (70 tot 130 kilometer van Barcelona naar het zuiden). Routebeschrijving: ze zijn gemakkelijk bereikbaar vanaf de snelweg AP7. Ook hebben de regionale treinlijnen die vanuit Barcelona vertrekken meestal verbindingen met de meest populaire toeristische locaties. Wat je zult zien: veel van de mooiste ansichtkaarten van de Middellandse Zee in het echt. Je bezoekt vissersdorpjes als L’Ametlla de Mar of Sant Carles de la Ràpita, landschappen die kunstenaars als Picasso of Gaudí aan de Costa Dorada inspireerden, of grote toeristische hotspots als Sitges of Lloret de Mar. Vergeet niet: je kunt genieten van duizenden activiteiten aan zee, zoals vissersboottochten, een dagje zeilen, duiken naar de zeebodem vol leven, enz. Interessant feit: als u Tossa del Mar bezoekt en vanaf een van de spectaculaire uitkijkpunten uitkijkt over de Middellandse Zee, kom je waarschijnlijk een van de mythen van de Amerikaanse cinema tegen: Ava Gardner. Een sculptuur waarmee de stad hulde brengt aan de actrice die speelde in ‘Pandora and the Flying Dutchman’.

Uitzicht op Sitges

Uitzicht op Sitges

Romaanse bezienswaardigheden in de Vall de Boí

Aanbevolen minimale tijd: drie dagen. Afstand vanaf Barcelona: ongeveer 300 kilometer. Met de auto duurt het ongeveer drie en een half uur om de steden Taüll of Boí te bereiken. Routebeschrijving: met de auto via de snelwegen A2 of AP2. Er zijn ook regelmatige busdiensten vanuit Barcelona en Lleida. Vergeet niet dat de hogesnelheidstrein Barcelona in minder dan een uur met Lleida verbindt. Lleida ligt op ongeveer 140 kilometer van de Vall de Boí. Wat je zult zien: een van de meest gewaardeerde erfgoedsites van Europa, bestaande uit verschillende Romaanse kerken. Ze liggen in het hart van de Pyreneeën, in een spectaculaire natuurlijke omgeving die we u aanraden te ontdekken door een bezoek te brengen aan het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Vergeet niet: je kunt alle kerken bezoeken, maar sommige zijn niet het hele jaar geopend. Controleer voordat u op reis gaat het Romaanse centrum Vall de Boí. Houd er rekening mee dat er een gecombineerd toegangsticket is voor het Nationaal Kunstmuseum van Catalonië in Barcelona, ​​waar originele Romaanse schilderijen uit de kerken worden bewaard om redenen van conservering. Interessant feit: elke dag reproduceert de kerk van Sant Climent de Taüll zijn originele schilderijen in het interieur door middel van een aantrekkelijke videomapping die zeker niet mag worden gemist.

Kerk van Sant Climent de Taüll

Kerk van Sant Climent de Taüll