Ontwerper wijnhuizen

Modern gebouw weerspiegelt in water bij zonsondergang.


De nieuwe kathedralen van wijn

Architectuur en wijn gaan perfect samen in Spanje, vooral in het geval van de modernste avant-gardistische wijnhuizen. Deze gebouwen zijn ontworpen door prestigieuze architecten en vallen niet alleen op vanwege hun esthetiek, maar ook vanwege hun technologische innovatie en efficiëntie in de wijnproductie. Op deze plaatsen heb je de mogelijkheid om met alle vijf de zintuigen te genieten van het wijntoerisme en de Spaanse wijnen.

Bodegas Marqués de Riscal

Bodegas Marqués de Riscal

Marqués de Riscal: de stad van de wijn

In Elciego (Álava) steken de golvende vormen van het gebouw van Frank Gehry uit boven de wijngaarden. De architect koos voor een titanium bekleding in roze, goud en zilver, de kenmerkende kleuren van Marqués de Riscal. Een bezoek aan de wijnmakerij is een suggestieve ervaring in dit complex, dat onder meer een luxe hotel, een wijntherapie-spa, een conferentiecentrum en twee restaurants onder leiding van chef-kok Francis Paniego omvat.

Bodegas Ysios

Bodegas Ysios © Basquetour

Ysios, ter ere van Isis en Osiris

Aan de rand van Laguardia (Álava) steekt het opvallende silhouet van Bodegas Ysios af tegen de bergen van Cantabrië in de verte. De wijnmakerij, opgericht in 2001, is vernoemd naar de Egyptische goden die volgens de mythologie de mensheid leerden wijnstokken te verbouwen. Santiago Calatrava liet zich inspireren door een rij vaten om het spectaculaire dak van deze wijnmakerij te ontwerpen, dat van bovenaf gezien de vorm heeft van een wijnglas.

Bodegas Viña Real

Bodegas Viña Real © Bodegas Viña Real

Viña Real, een uniek vat

Ook in Laguardia vinden we dit gebouw in de vorm van een gigantisch vat, ontworpen door Philippe Maziéres. Het is gebouwd van beton, cederhout en roestvrij staal op de heuvel van Cerro de la Mesa, maar de grotten waar de wijn wordt opgeslagen zijn uit de rotsen uitgehouwen, waarbij gebruik wordt gemaakt van het unieke terrein. De wijntoeristische attracties omvatten ook workshops en creatieve activiteiten voor kinderen, allemaal gericht op de wereld van wijn.

Bodegas Protos-wijnmakerij

Bodegas Protos Wijnmakerij © Bodegas Protos Wijnmakerij

Protos, eerst in La Ribera

Aan de voet van de heuvel waar het kasteel van Peñafiel (Valladolid) de Ribera del Duero domineert, vinden we de intrigerende daken ontworpen door Richard Rogers. De moderne faciliteiten van Protos herinterpreteren de traditionele architectuur van de lokale wijnhuizen, met een structuur en materialen die de prestaties verbeteren, het energieverbruik minimaliseren en de impact op het milieu verminderen. De rondleiding omvat ook de oude wijnkelders die in de berghelling zijn uitgegraven.

Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia

Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia © Bodegas R. López de Heredia Viña Tondonia

López de Heredia: de karaf van Zaha Hadid

De wijnmakerij López de Heredia is de oudste in Haro en is een van de eerste drie die in La Rioja zijn opgericht. Voor zijn 125ste verjaardag ontwierp Zaha Hadid een sculpturaal dak voor de Art Nouveau-stand van de wijnmakerij, naar aanleiding van zijn deelname aan de Internationale Expo van Brussel in 1910. Het project werd permanent geïntegreerd als een bijgebouw waarin de proeflokalen en de winkel waren ondergebracht.

Bodegas Portia-wijnmakerij

Wijnmakerij Bodegas Portia © Bureau voor Toerisme van Castilië-León

Portia, een driepuntige ster

De wijnmakerij ontworpen door Norman Foster voor Grupo Faustino ligt in Gumiel de Izán (Burgos), in het gebied Ribera del Duero. Deze enorme stervormige structuur lijkt uit de aarde te komen. Elke arm van de ster is gemaakt van beton, eikenhout, staal en glas en is gewijd aan een andere fase van het wijnmaken: fermentatie, vatrijping en rijping op fles.

Bodegas Finca Montepedroso

Bodegas Finca Montepedroso © Bodegas Finca Montepedroso

Finca Montepedroso, duurzame wijnbereiding

Om hun wijnmakerij in Rueda (Valladolid) te bouwen, stelde de familie Martínez Bujanda de architecten verschillende eisen: de materialen moesten lokaal en niet-vervuilend zijn, en het gebouw moest energiezuinig zijn. Het resultaat is een eigentijds gebouw dat harmonieus is geïntegreerd in het landschap, met respect voor de omgeving als sleutelwoord.

Bodegas Legaris-wijnmakerij

Bodegas Legaris Wijnmakerij © Bodegas Legaris Wijnmakerij

Legaris, open voor de natuur

Domingo Triay creëerde de minimalistische architectuur van dit wijnhuis in Curiel de Duero (Valladolid). De grote ramen laten het natuurlijke licht binnenstromen en geven een gevoel van integratie met het landschap. In het voorjaar bieden rondleidingen door de wijnmakerij en de wijngaarden de mogelijkheid om Ribera de Duero-wijnen te proeven op het terras bij zonsondergang, met het fantastische uitzicht op het kasteel van Peñafiel op de achtergrond.

Bodegas Baigorri

Bodegas Baigorri © Bodegas Baigorri

Baigorri, de glazen doos

Iñaki Aspiazu ontwierp deze wijnmakerij in Samaniego (Álava), die zich aanpast aan het terrein en deze gebruikt bij het wijnbereidingsproces. De meeste faciliteiten bevinden zich ondergronds, waardoor het gebruik van de zwaartekracht in de verschillende fasen van het verticale proces mogelijk is. Buiten verwelkomt een grote glazen structuur bezoekers en biedt een spectaculair uitzicht op de lokale wijngaarden voordat ze aan de tour beginnen.