Ontdek de ’tuin van Valencia’

Sinaasappels aan boom in boomgaard.

Wat is de ’tuin van Valencia’?

Het is een gebied in de regio Valencia dat door de FAO (de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties) is uitgeroepen tot Mondiaal Belangrijk Agrarisch Erfgoedsysteem en omvat ruim 12.000 hectare landbouwgrond. Dit zijn landen met een eeuwenlange geschiedenis waar verschillende beschavingen hun sporen hebben achtergelaten en landbouwsystemen hebben helpen verbeteren en perfectioneren. Van de Romeinen tot de Moren, die het systeem van irrigatiekanalen introduceerden dat vandaag de dag nog steeds belangrijk is in de regio.

Koolveld in Valencia

Koolveld in Valencia

Dingen om te doen

Hoewel het misschien eenvoudigweg een gebied met gewassen en velden lijkt, is dit verre van waar. Hier kunt u genieten van een omgeving waar u verbinding kunt maken met de natuur terwijl u lange wandelingen of fietstochten maakt langs de irrigatiekanalen tussen velden met tijgernoten, uien of artisjokken. Bovendien kunt u enkele van de kleine dorpjes ontdekken die een belangrijk historisch en cultureel erfgoed hebben, met constructies zoals de irrigatiekanalen en typische huizen in Valenciaanse stijl die barracas worden genoemd.

  Fiets in een bosje

Fiets in een bosje

Gastronomie

Naast paella gebruikt de Valenciaanse keuken alle lokale landbouwproducten om heerlijke, gezonde gerechten te serveren. Eén daarvan is esgarret, een gerecht op basis van rode paprika met gezouten kabeljauw, of olla valenciana, een soep gemaakt met veel lokale groenten. En natuurlijk mogen we een van Valencia’s opvallende producten niet vergeten: tijgernotenmelk (horchata de chufa), gemaakt van lokaal geteelde tijgernoten. Op het platteland ontdek je de oorsprong van de keuken van de regio, met het geluid van het water dat in de irrigatiekanalen stroomt als achtergrond, en uitzichten op velden die zich helemaal tot aan de horizon uitstrekken.

Typische Valenciaanse esgarraet

Typische Valenciaanse esgarraet

Landbouwproducten

Landbouwproducten