Ontdek de oorsprong van de meest traditionele Spaanse gerechten


In Spanje vind je recepten die hun oorsprong vinden in een ver verleden, met smaken waar je vandaag de dag nog steeds van kunt genieten.

Valenciaanse paella

Valenciaanse paella

Paëlla

Dit is het meest opvallende gerecht van de regio Valencia. De oorsprong van paella ligt in de 15e eeuw, toen de boeren een eenvoudig gerecht wilden maken met de ingrediënten die ze bij de hand hadden. Met gevogelte, konijn, verse groenten, olijfolie en saffraan creëerden ze gerechten die bijna altijd verschillende variaties op het thema waren.

Spaanse tortilla de patatas (aardappelomelet)

Spaanse tortilla de patatas (aardappelomelet)

Tortilla de patatas

Volgens een recente studie werd tortilla de patatas (aardappelomelet) voor het eerst genoemd in Villanueva de la Serena (Badajoz), in 1798. De uitvinding van het gerecht wordt toegeschreven aan Joseph de Tena en de markies van Robledo, die het creëerden om goedkoop en eenvoudig een einde maken aan de honger.

Serranoham met de hand gesneden

Serranoham met de hand gesneden

Serranoham

Dit is het meest opvallende product van Spanje, ontstaan ​​uit de noodzaak om voedsel te bewaren. Toen varkens in 1100 voor Christus in Fenicische handen kwamen, leidde de praktijk van het zouten van voedsel om het te conserveren tot de creatie van dit heerlijke product, dat door de Romeinen in heel Europa populair werd.

Rabo de toro

Rabo de toro

Rabo de toro

Een gerecht dat dateert uit de Romeinse tijd, hoewel de versie die tegenwoordig het populairst is eigenlijk zijn oorsprong vindt in het 16e-eeuwse Cordoba. Dit hartige gerecht werd gegeten na de stierengevechten, bij de uitgang van de arena. Een stoofpot gemaakt met veel verschillende ingrediënten, die vroeger tussen de 10 en 20 personen serveerde.

Pan contomaat

Pan contomaat

Pan contomaat

Een sneetje brood ingesmeerd met een halve rijpe tomaat, met een scheutje olijfolie en een snufje zout. Een heerlijk eenvoudig en gezond gerecht dat dateert uit de 18e eeuw, toen de Catalaanse boeren op zoek waren naar manieren om het brood van de vorige dag zachter te maken.