Ontdek de modernste kant van het binnenland van Spanje


Dit zijn baanbrekende architectonische prestaties, voorbeelden van innovatie en creativiteit die naast de traditionele Spaanse erfgoedgebouwen staan, zoals kathedralen en kastelen. Kom kijken wat je kunt vinden in het binnenland van Spanje – en niet alleen in Madrid. Steden als Zaragoza, León, Burgos en Mérida herbergen ruimtes met echte architectonische originaliteit.

Cuatro Torres, Madrid

Cuatro Torres, Madrid

Zakenwijk Cuatro Torres in Madrid

Het is onmogelijk om de skyline van Madrid voor te stellen zonder deze imposante torens: Torre Foster, Torre PwC, Torre de Cristal (het hoogste gebouw in Spanje) en Torre Emperador Castellana (voorheen Torre Espacio), allemaal meer dan 200 meter hoog. In 2021 werd er nog een wolkenkrabber aan het gebied toegevoegd: Torre Caleido, 181 meter hoog. Deze vijf gebouwen laten je omhoog kijken.

Auditoriumzaal, Reina Sofía Museum

Auditoriumzaal, Reina Sofía Museum © Joaquín Cortés – Centro Nacional de Arte Reina Sofia

Nouvel-gebouw, het Reina Sofía Nationaal Kunstmuseum

De nieuwste uitbreiding van het museum vormt een opvallend contrast met het hoofdgebouw, een 18e-eeuws neoklassiek voormalig ziekenhuis. De creatie van Jean Nouvel is geheel eigentijds en gebruikt reflecterend glasvezel in dramatisch rood op de gevel voor een aanzienlijke visuele impact. Het herbergt veel van de tijdelijke tentoonstellingen, een bibliotheek en het museumcafé-restaurant.

Trap in het CaixaForum Madrid

Trap in het CaixaForum Madrid

CaixaForum Madrid

Een voorbeeld van conversie en aanpassing van een ruimte. Dit culturele centrum was ooit de Mediodía-krachtcentrale, en vandaag de dag presenteert de opvallende architectuur een ruimte vol licht en ontworpen voor creativiteit. Het eerste wat opvalt is de verticale tuin bij de entree. Het gebouw lijkt op een ontwricht landschap met bergen als dak. Binnen trekt de centrale trap waarschijnlijk de meeste aandacht. Aan de Paseo del Arte in Madrid is een bezoek essentieel.

Watertoren, Zaragoza

Watertoren, Zaragoza © Turismo de Zaragoza

Het brugpaviljoen en de watertoren in Zaragoza

Een brug in de vorm van een gladiola en een originele, 76 meter hoge toren zijn de twee meest spectaculaire voorbeelden die overgebleven zijn van de Expo 2008 in een stad die voor altijd getransformeerd is. Een gebied dat ook de thuisbasis is van de Aquariumrivier van Zaragoza en het Luis Buñuel Waterpark.

León Museum voor Hedendaagse Kunst (MUSAC)

León Museum voor Hedendaagse Kunst (MUSAC)

Castilië en León Museum voor Hedendaagse Kunst, MUSAC.

Een kleurrijk mozaïek verwelkomt bezoekers in het Castilla y León Museum voor Hedendaagse Kunst (MUSAC), dat is gebouwd met betonnen muren en 3.351 glazen panelen. Het werd bedacht door de Spaanse architecten Tuñon en Mansilla. Het is een soort ‘hedendaagse kathedraal’ die wordt gedefinieerd als een open ruimte voor reflectie.

Museum voor menselijke evolutie in Burgos

Museum voor menselijke evolutie in Burgos

Museum voor menselijke evolutie in Burgos

Paradoxaal genoeg heeft de stad Burgos ervoor gekozen om bezoekers de oorsprong van de mens te laten zien in een modern gebouw. Architect en schilder Juan Navarro Baldeweg ontwierp het gebouw als een reproductie van het Atapuerca-gebergte (een van de belangrijkste prehistorische archeologische vindplaatsen ter wereld) in de stad. Het is een grote lichtbak die tevens dienst doet als uitkijkpunt op het historische centrum.

Factoría Joven, Mérida (Extremadura)

Kun je een skatepark, een galerieruimte en een klimmuur combineren? Dat kan als de architectuur innovatief genoeg is. Deze ruimte is opgevat als een recreatiegebied voor jongeren in de stad Mérida, waarbij gebruik wordt gemaakt van onafhankelijke, verplaatsbare modules die de mogelijkheden vergroten. Het gebruik van polycarbonaat, het lichtdoorlatende dak en de felle kleuren benadrukken de originaliteit van de ruimte.

Bubbels in Hotel Aire de Bardenas.

Bubbels in Hotel Aire de Bardenas. © Hotel Aire Bardenas

Hotel Aire de Bardenas, Navarra

Eén van die bijzondere plekken om te verblijven waar de verbinding met de natuur maximaal wordt benut. Deze ligt midden in de woestijn van het natuurpark Las Bardenas Reales. De kamers zijn kleine houten kubussen met grote ramen en luchtbellen waardoor gasten onder de sterren kunnen slapen. Geen lawaai, geen afleiding en zeer stijlvol.