Ontdek de kathedralen van Spanje: de Sagrada Familia, de kathedraal van Santiago de Compostela en nog veel meer!


Deze gebedshuizen uit een ander tijdperk van de Spaanse geschiedenis hebben hun steden voorzien van onschatbare artistieke rijkdommen. Het zijn UNESCO-werelderfgoedgebouwen waarvan de architectuur, geschiedenis en religieuze status ze de perfecte gastheer maken voor uw langverwachte bezoek.

De Sagrada Familia, Barcelona

De Sagrada Familia wordt beschouwd als het meesterwerk van Gaudí en is, naast zijn andere werken, ook uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Als je een fan bent van de naturalistische stijl van deze architect, zul je het geweldig vinden om het interieur van de kathedraal te verkennen. Je zult het gevoel hebben alsof je door een bos van gigantische stenen bomen loopt, omdat elke kolom de vorm aanneemt van een stam met uitgespreide takken om het gewicht van de kerk te dragen. Tegen de tijd dat de bouw voltooid is, zal de kathedraal 18 torens hebben, die allemaal een eerbetoon zijn aan een belangrijke Bijbelse figuur. Ondertussen zijn enkele torens aangepast zodat bezoekers vanaf hun borstweringen kunnen genieten van het uitzicht over Barcelona.

Luchtfoto van het Plaza de Obradoiro-plein en de kathedraal van Santiago de Compostela in A Coruña, Galicië

Luchtfoto van het Plaza de Obradoiro-plein en de kathedraal van Santiago de Compostela in A Coruña, Galicië

Santiago de Compostela-kathedraal

De kathedraal van Santiago de Compostela is het eindpunt van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela en de beroemdste kathedraal van Spanje ter wereld. De kathedraal presenteert een romaanse structuur waarvan de iconische Obradoiro-façade bezoekers uitnodigt om binnen te komen en het interieur te ontdekken. Dit is de locatie van de Portico of Glory, het magnum opus van de Spaans-Romaanse stijl, hoewel de kathedraal ook een aantal andere architecturale stijlen samenbrengt. Deze portiek wordt omlijst door meer dan 200 granieten sculpturen die expressie en symboliek uitstralen en de thema’s erfzonde, verlossing en het laatste oordeel oproepen.

Grote Moskee van Córdoba

De Grote Moskee van Córdoba is een iconisch symbool van deze stad, dat tot ver buiten de Spaanse grenzen wordt herkend. Een huis van aanbidding dat gedurende de twaalf eeuwen geschiedenis een Visigotische basiliek, een moslimmoskee en na de christelijke herovering van Córdoba in 1236 een christelijke kathedraal is geweest. Ondanks al deze transformaties is het erin geslaagd sporen van elk van deze culturen te behouden, waardoor het een van de cultureel meest waardevolle religieuze plekken in de kunstgeschiedenis is geworden. Een wandeling rond de moskee, met zijn rijkdom aan hoge pilaren met daarbovenop rode en witte omzoomde bogen, het is alsof je een reis terug in de tijd maakt.

Uitzicht op de Santa Iglesia-kathedraal van Sevilla en La Giralda in Sevilla, Andalusië

Uitzicht op de Santa Iglesia-kathedraal van Sevilla en La Giralda in Sevilla, Andalusië

Santa Iglesia-kathedraal van Sevilla

De grootste gotische kathedraal ter wereld werd gebouwd op een plek die vrijkwam door de sloop van de Aljama-moskee in Sevilla. Sommige delen van de oorspronkelijke structuur bleven echter behouden, waardoor bezoekers de prachtige binnenplaats Patio de los Naranjos en de Alminar, of klokkentoren, beter bekend als La Giralda, konden bewonderen. De klokkentoren van Giralda wordt gekroond door de Giraldillo, het beeldhouwwerk van een vrouwenfiguur waaraan de toren zijn naam ontleent en dat de triomf van het christendom symboliseert. Als je geniet van de charmes die Sevilla te bieden heeft, wil je ze misschien wel van bovenaf bewonderen, met een prachtig uitzicht op de intens groene Patio de los Naranjos. De lijst met Spaanse kathedralen bestaat uit bijna net zoveel kolommen als je kunt vinden binnen de gebouwen zelf. Burgos, Mallorca, Oviedo, Zaragoza, Toledo en nog veel meer Spaanse steden herbergen kathedralen die adembenemend zijn zodra je er een voet binnen zet.