Ongebruikelijke plaatsen en routes in Salamanca


Een vogelperspectief van Salamanca

Met een hoogte van 110 meter vormen de middeleeuwse torens van de kathedraal spectaculaire uitkijkpunten over Salamanca. De tentoonstelling “Ieronimus” laat bezoekers de binnenkant van de torens verkennen, de terrassen op gaan en hun geschiedenis beleven terwijl je rond de pinakels, waterspuwers en kantelen loopt. Afgezien van het fantastische uitzicht op de stad, kun je de kathedraal vanaf de top van het triforium zien. Terwijl de bezoekuren overdag zijn, zijn er opties voor nachtelijke rondleidingen en speciale bezoeken om Spaans te oefenen. Een ander uniek uitzicht over de daken van Salamanca is vanaf de torens van de Clerecía. De “Scala Coeli”-tour (de naam betekent “Trap naar de hemel”, die alles zegt) neemt je mee rond de Real Clerecía de San Marcos. Voordat u de torens bereikt, kunt u de bovenste galerij van de kerk bezoeken, een ideaal uitkijkpunt om de schoonheid van het hoofdaltaar en het barokke altaarstuk te bewonderen. In de zomer zijn er ook nachtelijke tochten.

Torens van de kathedraal van Salamanca

Torens van de kathedraal van Salamanca © Turismo de Salamanca

Magische plekken: van de grot tot de lucht van Salamanca

De crypte van de nu verloren gegane kerk van San Cebrián staat bekend als de Grot van Salamanca. Deze plaats is altijd omgeven geweest door legendes en mysterie. Ze zeggen dat het ooit leidde naar een doolhof van tunnels onder de stad, een school voor magie en occulte kunsten, die de Duivel zelf gebruikte om necromantie te onderwijzen… Als je nieuwsgierig bent, kun je de crypte overdag of ’s nachts zien. met nachtelijke rondleidingen naar plaatsen vol verhalen en legendes. In de zomer worden hier ook concerten en toneelstukken gegeven. El Cielo de Salamanca – de hemel van Salamanca – is een fascinerende 15e-eeuwse muurschildering op de binnenplaats van het Escuelas Menores-gebouw van de universiteit. Het toont de tekens van de dierenriem, verschillende mythologische sterrenbeelden, de wind en de sterren. Het schilderij versierde oorspronkelijk de koepel van de bibliotheek en was drie keer zo groot, maar het is nog steeds een fantastisch voorbeeld van de astronomische en astrologische kennis van die tijd.

De Grot van Salamanca

De grot van Salamanca © Turismo de Salamanca

Stedelijke kunstgalerie: kunst op straat

Barrio del Oeste is een stadswijk met een leuke sfeer en veel alternatieve cultuur. Garagedeuren en de muren van gebouwen zijn het canvas geworden voor straatkunst, gemaakt door zowel gevestigde kunstenaars als door onbekende nieuwe talenten. Een stedelijke kunstgalerie met meer dan honderd muurschilderingen, met als epicentrum Plaza del Oeste. Via de website kunt u de mobiele app (voor iOs en Android) en de kaart met de belangrijkste kunstwerken downloaden. Meer informatie: https://galeriaurbanasalamanca.es/

Historische winkels

Een wandeling door het oude stadscentrum is een gelegenheid om te genieten van een intrigerende rondleiding: de oudste winkels. Ga naar een VVV-kantoor voor een kaart van deze route met de traditionele winkels die nog steeds in Salamanca bewaard zijn gebleven. Een honderd jaar oude banketbakkerij op de Plaza Mayor, de oudste apotheek van de stad, een winkel die traditionele lederwaren verkoopt… Het is alsof je een ander tijdperk binnenstapt, met houten toonbanken, planken met kaartenbakken, Art Deco-borden en -gevels, cement met patronen tegelvloeren…

Straatkunst, Salamanca

Straatkunst, Salamanca © Turismo de Salamanca

Onderling verbonden ruimtes: waar spiritualiteit leeft

Deze suggestie brengt ons ertoe op zoek te gaan naar kleine, intieme en zeer mooie ruimtes van vrede en spiritualiteit. Dit zijn vier kloosters, eeuwen geleden gebouwd: Convento de Santa María de las Dueñas, met een prachtig klooster; Casa de Santa Teresa de Jesús, waar St Teresa haar gedicht “Vivo sin vivir en mí” schreef; Convento de Santa Clara, waar nu het Santa Clara Museum voor Middeleeuwse Schilderkunst is gevestigd; en Convento de las Úrsulas, waarvan het museum een ​​prachtig Mudéjar cassetteplafond heeft.

De sleutels van de stad

In de herfst komt het culturele programma “Las llaves de la ciudad” (de sleutels van de stad) naar Salamanca. Van oktober tot december zijn er gratis rondleidingen naar plaatsen en ruimtes die normaal gesproken gesloten zijn voor het publiek. Hun geheimen, merkwaardige anekdotes en geschiedenis worden verklaard door deskundigen, of door de mensen die er wonen.

Een bezoek aan de kathedraaltorens, Salamanca

Een bezoek aan de kathedraaltorens, Salamanca © Turismo de Salamanca