Natuur en duurzaamheid

Herfstbos met rivier en kleurrijke bladeren.


Hoeveel beschermde natuurgebieden zijn er in Spanje?

De totale oppervlakte van de natuurgebieden die in Spanje enige vorm van bescherming genieten, beslaat ruim 30 miljoen hectare. Dit betekent dat bijna een derde van de terrestrische ruimte en ongeveer 12 procent van de mariene oppervlakten beschermd zijn. Naast het ontwikkelen van verschillende initiatieven en instrumenten om zijn ecosystemen op nationaal niveau te beschermen, neemt Spanje ook deel aan de belangrijkste internationale milieubeschermingsprogramma’s en -overeenkomsten (Ramsar, Red Natura 2000, ZEPIM, OSPAR, MAB, enz.). Binnen het UNESCO-programma valt Spanje bijvoorbeeld op door zijn 53 gebieden die zijn uitgeroepen tot biosfeerreservaten, zijn 15 geoparken en zijn vier nationale parken die op de Werelderfgoedlijst staan ​​(Doñana, Teide, Garajonay en Monte Perdido). Ook voor het aantal Starlight Reserves, met 15 plaatsen die gecertificeerd zijn voor de kwaliteit van hun nachtelijke hemel voor sterrenkijken. Er zijn dertig natuurgebieden in Spanje die gecertificeerd zijn met het Europees Handvest voor Duurzaam Toerisme (ECST) en verschillende bestemmingen zijn opgenomen in het EDEN Network (European Destinations of Excellence), een initiatief van de Europese Commissie om duurzaam toerisme te bevorderen. Zonder te vergeten dat Spanje al tientallen jaren het leidende land is op het gebied van Blauwe Vlag-stranden.

Hoeveel nationale parken zijn er in Spanje?

De natuur in Spanje laat je het hele jaar door genieten van ware natuurwonderen. Een bezoek aan de 16 nationale parken van Spanje opent een ongelooflijke wereld van natuurlijke diversiteit: van de toppen van de hoogste bergen in de parken Ordesa-Monte Perdido, Sierra Nevada, Picos de Europa en Sierra de las Nieves, tot de vulkanische formaties van de Teide of Timanfaya; de ruige hellingen van de Caldera de Taburiente of het prachtige laurierbos van Garajonay. Er zijn ook de dichte bossen en watervallen van Aigüestortes; de moerassen van Doñana, de wetlands bij Tablas de Daimiel, de bergketens en vlakten van Cabañeros, of de uitgestrekte vlakten van Monfragüe; en niet te vergeten de rotsvelden en gletsjerketels van de Sierra de Guadarrama-bergen, de paradijselijke stranden van het Islas Atlánticas National Park of de kliffen van de Cabrera-archipel.

Wandelaar in het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park, Huesca

Wandelaar in het Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park, Huesca

En er zou nog steeds een eindeloze lijst van natuurgebieden en fascinerende monumenten zijn om te ontdekken, zoals de bijna woestijnachtige landschappen van Bardenas Reales, de rotsbogen bij het strand van Playa de las Catedrales, de roodgetinte hellingen van Las Médulas, de ongewoon -vormige jeneverbesbomen bij El Hierro, de kliffen op de Flysch Route, de schoonheid van het Irati Woud of de andere beukenbossen die op de Werelderfgoedlijst staan ​​in de herfst… om er maar een paar te noemen.

Otzarreta-beukenbos.  Natuurpark Gorbea, Baskenland

Otzarreta-beukenbos. Natuurpark Gorbea, Baskenland

Hoe ziet het planten- en dierenleven in Spanje eruit?

Spanje is een van de rijkste landen ter wereld op het gebied van biodiversiteit en er zijn meerdere mogelijkheden om hier op een verantwoorde manier over te leren. De strategische ligging tussen twee continenten, de verschillende klimaten, de verscheidenheid van het reliëf en de geografie van het grondgebied, met bijna 8.000 kilometer kust en twee archipels, verklaren dit voor een groot deel. De Spaanse fauna omvat soorten die typisch zijn voor Europa, het Middellandse Zeegebied, Afrika en de Alpenregio’s, evenals talrijke endemische soorten op de eilanden en berggebieden. In totaal zijn er naar schatting ongeveer 70.000 diersoorten. De wolf, bruine beer, bergkat, Iberische lynx, hert of wild zwijn zijn slechts enkele van de meest iconische zoogdieren. Ook zijn er talloze soorten roofvogels, zoals de keizerarend, de lammergier, de zwarte gier, de slechtvalk, de oehoe en de havik. Spanje is ook een belangrijke tussenstop voor zwermen trekvogels op hun reis van en naar Europa en Afrika. Wist je dat Spanje een van de beste plekken is om vogels te spotten? En dat de Canarische Eilanden de regio in Spanje zijn met het hoogste aantal endemische soorten? Zonder twijfel is de Spaanse biodiversiteit buitengewoon, hoewel er ongeveer 76 soorten met uitsterven bedreigd zijn, waaronder de Iberische lynx, de bruine beer en de keizerarend.

Wat de vegetatie betreft, beschikt Spanje over een catalogus van meer dan 10.000 verschillende plantensoorten, waarvan er vele inheems zijn. In het algemeen kun je onderscheid maken tussen twee verschillende soorten vegetatie, afhankelijk van of ze zich in nattere of drogere gebieden bevinden. In de noordelijke en bergachtige gebieden bevinden zich uitgestrekte bossen en valleien, terwijl in het binnenland en de mediterrane gebieden de vlaktes, steppen en bossen van steeneiken, dennen of kurkbomen de overhand hebben. Aan de andere kant zijn er de Canarische Eilanden, die bijna miniatuurcontinenten zijn vanwege de ongelooflijke concentratie van biologische diversiteit op slechts een paar kilometer afstand.

Beukenbos Tenerife, Canarische Eilanden

Beukenbos Tenerife, Canarische Eilanden

Milieubeleid en duurzame ontwikkeling

Spanje is een land met een groeiend bewustzijn op het gebied van milieubescherming. De zorg voor het zoeken naar een duurzaam ontwikkelingsmodel, dat verenigbaar is met de economische activiteit en het rationeel gebruik van hulpbronnen met behoud van het milieu, kwam tot uiting in de Strategische Duurzame Ontwikkelingsstrategie voor Spanje, goedgekeurd in 2007. Spanje handhaaft ook een actieve houding ten opzichte van de mondiale milieubescherming , onderschrijven talrijke overeenkomsten voor de mondiale bescherming van de natuur en protocollen ter bestrijding van klimaatverandering en vervuiling. In dit verband is een opmerkelijk aspect de Spaanse inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, goedgekeurd door de VN in 2015, waarin aspecten zijn opgenomen die rechtstreeks verband houden met het behoud van ecosystemen en biodiversiteit, het terugdringen van de vervuiling, het verdedigen van de milieu en de strijd tegen de klimaatverandering.

Bezoekers in het Aigüestortes Nationaal Park, Lérida

Bezoekers in het Aigüestortes Nationaal Park, Lérida © María José Carbonell. Archivo Nationaal Park van Aigüestortes