Mountainbiken in Spanje

Mountainbiker beklimt steil rotsachtig terrein.


WAAROM SPANJE

Het uitstekende Spaanse klimaat maakt het vrijwel het hele jaar door perfect om te mountainbiken. Er zijn vele soorten landschappen, van kustgebieden tot bergachtige hooglanden. Veel van de routes lopen zelfs door beschermde natuurgebieden. Wist je dat Spanje de meeste biosfeerreservaten ter wereld heeft, en 15 nationale parken? Naast lange mountainbike- en wandelroutes, genaamd “Gran Travesía”, die een paar dagen duren, is er een groeiend netwerk van MTB-centra, die u kunnen adviseren over hoe u specifieke routes kunt afleggen. Deze routes zijn over het algemeen bedoeld om weg te blijven van gemotoriseerde voertuigen, geasfalteerde wegen en tweerichtingswegen. Veel van de MTB-centra in Spanje organiseren reizen, rondleidingen en cursussen.

Fietsers in de natuur

Fietsers in de natuur

In Spanje zijn er veel plekken om te verblijven, die verschillende prijzen aanbieden (hotels, appartementen, campings, landhuislodges, enz.). Er zijn zelfs zogenaamde “Bike Hotels”, vooral op Mallorca, de Canarische Eilanden en de Pyreneeën, die een groot aantal diensten aanbieden, zoals fietsenstallingen met beveiligingscamera’s, fietsenwasplaatsen, gratis downloads van GPS-routes, massages, speciale menu’s voor atleten, fietsverhuur en geplande circuits. Fietsen is een groot deel van de cultuur in Spanje, en er is zelfs een race die beroemd is over de hele wereld: de Vuelta a España. Als je zin hebt, kun je een van de etappes op je mountainbike doen.

Vuelta Ciclista wielerwedstrijd door Spanje

Vuelta Ciclista wielerwedstrijd door Spanje © Unipublic

WAT IS EEN MTB-CENTRUM

Het is een buitenruimte die zo is ontworpen dat MTB-gebruikers de sport veilig kunnen beoefenen. Er starten verschillende routes vanaf MTB-centra (op brede paden of op minder drukke paden) en deze hebben meestal de volgende kenmerken: Een plaats waar u toeristische informatie kunt vinden. Een parkeerplaats, douches, wasplaatsen, fietsreparatie en -verhuur (als u neem deze niet zelf mee).Technische informatie over elke route, classificatie van routeniveau en grafisch materiaal met kaarten.

Familie mountainbiken op Tenerife boven een zee van wolken

Familie mountainbiken op Tenerife boven een zee van wolken © Turismo de Tenerife. Frederik Millet

BEwegwijzering

In de bergen zijn er enkele plaatsen met wegwijzers die een internationaal systeem gebruiken (vooral in Baskenland), maar over het algemeen heeft elk gebied zijn eigen borden. Veel routes maken geen gebruik van statische borden, om het platteland te beschermen.

GEBIEDEN

Enkele van de mountainbikeroutes die je kunt vinden zijn de “Rutas de Gran Travesía”, dit zijn speciale routes die meer dan 100 km lang zijn door prachtige natuurgebieden. Sommige daarvan zijn vrij bekend: TrasAndalus: een mountainbikeroute van 2.000 kilometer route rond Andalusië. Transpirenaica: een pad door de Pyreneeën. Canarische Eilanden: paden door lavavelden op vulkanische eilanden. Wat MTB-centra betreft, er zijn er vooral in Catalonië veel.

Fietsers op de Zilverroute door Asturië

Fietsers op de Zilverroute door Asturië

FIETSPARKEN

Als je van mountainbiken houdt op geweldige plekken met spectaculaire uitzichten, dan zul je zeker dol zijn op Bike Parks – het zijn verschillende soorten mountainbikecircuits, normaal gesproken bergafwaarts, met kunstmatige en natuurlijke obstakels. De meeste daarvan liggen in skigebieden als La Molina, Manzaneda, La Pinilla en Sierra Nevada. Er zijn ook andere in natuurgebieden, zoals Fenasosa. Ze bieden meestal fietsen en accessoires te huur aan.

Fietser op mountainbike

Fietser op mountainbike © Federación de Ciclismo del Principado de Asturias