Motorroutes door Andalusische landschappen

Motorrijder op bergweg met weelderig groen.


Motorroute door de Sierra de Aracena en Picos de Aroche, Huelva

Afstand: ongeveer 175 kilometer. Wanneer te gaan: herfst en lente zijn de beste seizoenen. Dit is een goede route om de natuurlijke omgeving van de Sierra de Aracena en Picos de Aroche te verkennen en verbindt de gemeenten Aroche, Cumbres Mayores, Santa Olalla del Cala, Aracena, Alájar en Fuenteheridos. Deze kleine dorpjes staan ​​vol met witte huizen en smalle straatjes waar je heerlijk doorheen kunt lopen. Langs de route kom je ook verschillende kastelen tegen zoals die in Cortegana, Aracena en Cumbres Mayores. De Gruta de las Maravillas in Aracena is niet te missen. Als het om eten gaat, is de beroemde Jabugo-ham iets dat je moet proberen. Het grootste deel van de route loopt langs de snelwegen N-433 en A-434. Je passeert een aantal weilanden waar varkens in semi-vrijheid leven, en een natuurlijke omgeving rijk aan fauna. Het uitzicht vanaf het Zufre-stuwmeer en het uitzicht op de Tugóbriga-site zijn indrukwekkend.

  • Meer informatie

Motorrijder op een bergweg

Motorrijder op een bergweg © David Popa

Motorroute langs de Costa de la Luz, Cadiz

Afstand: ongeveer 70 kilometer. Wanneer te gaan: herfst, zomer en lente zijn de beste seizoenen. Wij raden een route aan tussen Tarifa en Caños de Meca. Het is het meest zuidelijke deel van Spanje en vanaf de weg zie je Afrika aan de horizon. Om van deze uitzichten te genieten raden we aan te stoppen bij de Mirador del Estrecho (slechts 7 kilometer van Tarifa). Een deel van de route gaat door het binnenland langs de N-340 en vervolgt langs de kust van Zahara de los Atunes naar Caños de Meca. De enorme fijne gouden zandstranden vallen op. Ze zijn vol leven in de zomer en erg rustig de rest van het jaar. De stranden van Bolonia, Zahara de los Atunes, los Alemanes, Caños de Meca en Valdevaqueros zijn de mooiste. Bijzonder interessante plaatsen om te bezoeken zijn onder meer de archeologisch belangrijke Romeinse vindplaats Baelo Claudia, gelegen in een baai van het strand van Bolonia en de moerassen van Barbate, waar u de traditie van het zouten van vis zult ontdekken. Typisch voor deze regio is de Almadraba tonijn.

  • Meer informatie:

Straat van Gibraltar, Tarifa

Straat van Gibraltar, Tarifa © Patronato Turismo Provincial de Cádiz. Foto van Diego Bejarano

Motorroute door de Sierra Morena, Cordoba

Afstand: ongeveer 200 kilometer. Wanneer te gaan: herfst en lente zijn de beste seizoenen. Langs deze route ontdekt u acht witgekalkte dorpjes die schuilen in de bergen van de Sierra Morena. De route, die voornamelijk langs de snelweg A-3075 en de N-432 loopt, loopt door prachtige natuurlijke landschappen en dringt diep door in gebieden vol kliffen, grote weilanden, rivierovergangen en het leefgebied van een scala aan fauna. Deze route verbindt de dorpen Hornachuelos, Villaviciosa de Córdoba, Villanueva del Rey, Espiel, Villaharta, Obejo, Adamuz en Montoro en duurt ongeveer vijf uur rijden. Het gebied staat ook bekend om zijn wildgerechten en Iberische ham. Interessante culturele bezoeken zijn onder meer de megalithische graven in de Mina de don Juan (Puertocacho) en de archeologische vindplaats Cerro del Ermitaño (Villanueva del Rey).

  • Meer informatie:

Motorrijder op de route

Motorrijder op de route

Motorroute door de Alpujarra, Granada

Afstand: ongeveer 175 kilometer. Wanneer te gaan: herfst, lente en zomer zijn de beste seizoenen. Een route met buitengewone panoramische uitzichten tussen de bergen, die afdalen richting de Costa Tropical in Granada. Steek de Sierra Nevada over en reis door een regio die bekend staat om zijn bronnen en thermale water: het Alpujarra-gebergte. De route verbindt Guadix en Dúrcal en loopt door witte dorpjes in de bergen zoals Bubión, Capileira en Pampanería. Guadix, Trévelez en Lanjarón vallen op. Guadix heeft grotwoningen die zeker een bezoek waard zijn. Trévelez is het hoogste dorp van Spanje en produceert ook een van de beste Iberische hammen. Lanjarón staat algemeen bekend als ‘de waterstad’ vanwege zijn bronnen en zijn aantrekkingskracht als toeristische bestemming voor gezondheid en welzijn. De route loopt voornamelijk langs de snelwegen A-337 en A-348 en vergt ongeveer vier uur rijden. Bedenk dat de wegen bergpassen zijn, waar in de winter vaak sneeuw ligt.

  • Meer informatie:

Uitzicht op Trévelez, Granada

Uitzicht op Trévelez, Granada

Motorroute in Cabo de Gata, Almeria

Afstand: ongeveer 115 kilometer. Wanneer te gaan: herfst, zomer en lente zijn de beste seizoenen. Wist je dat Almería de provincie van Spanje is met de meeste uren zonlicht per jaar? Dit is nog een reden om over de wegen te reizen en een schijnbaar verlaten landschap te ontdekken met valleien, canyons en kliffen die uitkijken over de zee. Je vindt er kleine strandoases zoals bij Mónsul, of dorpjes met witte huizen en uitzicht op zee zoals San José of Agua Amarga. In de omgeving van Las Negras is er een overvloed aan baaien waar heel weinig toeristen komen. De route verbindt Almería, Cabo de Gata, San José, Las Negras en Carboneras. Het meest binnenlandse deel van de route loopt langs de snelweg A-7, terwijl het deel dat het dichtst bij de zee ligt langs regionale wegen loopt.

  • Meer informatie:

Motorrijder bij zonsondergang

Motorrijder bij zonsondergang