Lokale keuken – Paassnoepjes en recepten

Dessert met appelbeignets, ijs en rode bessen


TORRIJAS – Het perfecte tussendoortje voor een middagje paasprocessies kijken

Bij Pasen draait alles om traditie, en dat geldt ook voor het beroemdste dessert. Veel experts denken dat het afkomstig is uit kloosters, waar het traditioneel was dat de nonnen snoep maakten, en dat het werd uitgevonden om oud brood te verwerken, dat in melk en honing werd gedrenkt om het zacht te maken en op smaak te brengen. De ingrediënten en vorm van torrijas zijn vergelijkbaar met andere gebakjes, maar er is één ding dat ze anders en heel Spaans maakt: ze worden gebakken in olijfolie. Daarna worden ze bestrooid met suiker of wordt er, afhankelijk van de voorkeur, siroop, honing of wijn over gemotregen. Ze zijn het meest traditionele snoepje rond Pasen, maar iedereen houdt van deze zachte en sappige lekkernijen, dus ze verschijnen het hele jaar door als ontbijt, als tussendoortje in de middag of zelfs als dessert. Daarom raden wij u aan een van onze paastradities te proberen: ga eropuit om de processies te zien en neem een ​​pauze voor een heerlijke torrija.

Torrijas

Torrijas

MONA DE PASCUA – De taart van Heilige Maandag

Dit is een iconisch paassnoepje, bijna overal langs de Spaanse Middellandse Zeekust. Twee varianten zijn bijzonder populair. Aan de ene kant de meest traditionele in de regio’s Valencia en Murcia: een zoete briochecake met daarop gekookte eieren. Aan de andere kant de beroemdste in Catalonië, een taart versierd met chocolade-eieren of grappige figuren. Veel etalages van taartenwinkels zijn in deze tijd van het jaar bijna chocolademusea geworden, waar allerlei gekke creaties te zien zijn. Je kunt de mona op elk moment tijdens de paasperiode vinden, voornamelijk op de Balearen, Catalonië, de regio Valencia en de regio Murcia. Maar het is traditioneel om het op Paasmaandag te eten. Het vertegenwoordigt het einde van de vastentijd, een periode van onthouding, en is vaak een familietraktatie, omdat het de gewoonte is dat kinderen deze van hun grootouders of peetouders krijgen.

Mona de Pascua

Mona de Pascua

PESTIÑOS, BUÑUELOS, LECHE FRITA, FLORES DE CUARESMA… – Elke dag iets nieuws

Het zijn niet allemaal torrijas en monas de pascua; er is een grote verscheidenheid aan paassnoepjes en -gebak. De meeste zijn hapklare lekkernijen, varianten op gebakken deeg met honing (bijvoorbeeld pestiños, erg populair in Andalusië), of met suiker (zoals buñuelos) of met een crèmevulling (bijvoorbeeld bartolillos, een specialiteit uit Madrid). . Overal in het land kun je ook knapperige, delicate gebakken gebakjes vinden in de vorm van bloemen, versierd met suiker en chocolade, hoewel ze het meest traditioneel zijn in Castilla-La Mancha, Castilla y León, Extremadura en Galicië, en roscos de Semana Santa. gebakken deegringen op smaak gebracht met anijs (een klassiek tussendoortje tijdens het kijken naar de processies in Andalusië). In Noord-Spanje genieten veel mensen deze tijd van het jaar van leche frita als dessert.

Leche frita

Leche frita

SOEPEN EN STOOFSCHOTEN – Traditionele recepten om van te genieten met Pasen

Pasen is een religieus feest en katholieken onthouden zich traditioneel van het eten van vlees tijdens de week of tijdens de vastentijd. Daarom vallen veel restaurants en huishoudens terug op deze traditionele vleesloze recepten. Twee van de meest populaire zijn potaje de vigilia en sopa castellana. Potaje de vigilia is een stoofpot van kikkererwten of andere peulvruchten met spinazie, hardgekookt ei en gezouten kabeljauw. Sopa castellana, of knoflooksoep, komt het meest voor in Noord-Spanje, en op veel plaatsen in Castilla y León is het traditioneel om het op Goede Vrijdag in de kleine uurtjes te nuttigen.

Sopa castellana

Sopa castellana