Kunstwijk van Bilbao

Guggenheim Museum Bilbao, moderne architectuur.


Architectuurwandelingen

In het centrum van Bilbao loopt een weg van ongeveer een kilometer lang, met werken van vier Pritzker-bekroonde architecten: Frank O. Ghery (Guggenheim Museum Bilbao), Rafael Moneo (Deusto Bibliotheek), Álvaro Siza (Universitaire aula ) en Norman Foster (ingangen van de metrostations). Er zijn ook gebouwen van andere internationaal bekende architecten zoals Santiago Calatrava (Zubizuri-brug), César Pelli (Iberdrola-toren), Ricardo Legorreta (Hotel Meliá Bilbao) en Arata Isozaki (wooncomplex Isozaki Atea).

Zubizuri-brug en Isozaki-torens, Bilbao

Zubizuri-brug en Isozaki-torens, Bilbao © Bilbao Kultur Lab. Foto van: Pauline Moullot

Wandelingen tussen sculpturen

De aangename wandeling langs de monding van Bilbao verbindt het historische centrum met het kunstdistrict van Bilbao en bevat verschillende enorm interessante sculpturen. Die in het Guggenheim Museum zijn erg populair: Louise Bourgeois (Maman), Jeff Koons (Tulips), Anish Kapoor (Tall Tree & The Eye) en Daniel Buren (The Red Arches); het originele werk met mist van Fujico Nakaya en de werken van Salvador Dalí (Terpsícore) Tucker (Maia).

Maman-sculptuur van Louise Bourgeois, Bilbao

Maman-sculptuur van Louise Bourgeois, Bilbao

Grote musea

Het Guggenheim Museum is een icoon van de stad en zowel de permanente collectie als de tijdelijke tentoonstellingen tonen werken van grote hedendaagse kunstenaars. Het Museum voor Schone Kunsten bevat werken van kunstenaars als Bacon, El Greco en Tàpies en heeft de neiging enorm belangrijke tentoonstellingen te organiseren. Andere grote culturele ruimtes met een grote aanwezigheid in de stad zijn de Azkuna Zentroa en de Sala Rekalde, die beide op schema’s zijn gebaseerd. over hedendaagse kunst, en het Bilbao Maritiem Museum, dat bezoekers leert over de lokale maritieme traditie.

Museum voor Schone Kunsten van Bilbao

Museum voor Schone Kunsten van Bilbao © Pedro Pacheco

En galerijen en kunstcentra

Het Bilbao Art District omvat meer dan 30 dicht bij elkaar gelegen kunstgalerijen die intieme toegang tot kunst bieden. De meeste galerijen richten zich op hedendaagse kunst en historische avant-gardes. Ze tonen veelgeprezen artiesten en nieuwe opkomende stijlen. Het zijn tevens directe verkooppunten voor de kunstwerken. In de hele omgeving zijn veel winkels te vinden met verschillende artistieke elementen. Er zijn antiekwinkels, fotografie- en dansstudio’s, charmante boekwinkels, kunstveilinghuizen, restauratieateliers, enz.

Espacio Marzana-galerij, Bilbao

Galerie Espacio Marzana, Bilbao © Bilbao Art District