Kunst en cultuur in Spanje

Prado Museum gevel met Velázquez standbeeld in Madrid.


Monumenten en historisch erfgoed

In Spanje zijn er meer dan 17.000 monumenten, archeologische vindplaatsen, tuinen en historische complexen die zijn uitgeroepen tot Eigenschappen van Cultureel Belang (BIC). Het heeft een buitengewoon en ongelooflijk waardevol erfgoed dat opvalt door zijn rijkdom en diversiteit, en dat talrijke representatieve voorbeelden bewaart van de verschillende beschavingen, culturen en historische perioden die zich op Spaanse bodem hebben ontvouwd: van de Iberiërs en Kelten tot de Romeinen en Arabieren. zoals de Feniciërs, Grieken, Visigoten en meer. We kunnen ook unieke kunststijlen vinden, zoals Asturische Pre-Romaanse, Mudéjar-architectuur en Al-Andalus-kunst. Het is dus geen verrassing dat Spanje het land is met het vierde grootste aantal UNESCO-werelderfgoedlocaties ter wereld. Van de grotschilderingen van de Altamira-grot en de ontdekkingen van Atapuerca tot het Aquaduct van Segovia, het Alhambra van Granada en de Moskee van Cordoba en niet te vergeten de kathedralen van Sevilla, de Burgos en de Sagrada Familia van Barcelona, ​​om maar te zwijgen zomaar een paar voorbeelden – Spanje is een essentiële culturele reis. De 15 werelderfgoedsteden van Spanje verdienen ook een speciale vermelding; een bezoek aan deze culturele pareltjes kan niet fout gaan.

Panoramisch uitzicht op het Alhambra, Granada

Panoramisch uitzicht op het Alhambra, Granada

Musea en kunstgalerijen

De Spaanse musea herbergen enkele van de belangrijkste collecties ter wereld en herbergen enkele uitzonderlijke werken en echte meesterwerken. Het is ook een bezoek dat je niet mag missen als je kunstenaars als Velázquez, Goya, Dalí, Miró of Picasso wilt ontmoeten. In Madrid biedt de Art Walk, bestaande uit het Prado Museum, het Thyssen-Bornemisza en het Reina Sofia Nationaal Museum, een rondleiding door de kunstgeschiedenis tot op de dag van vandaag. Hedendaagse kunst is de hoofdrolspeler in centra als het Guggenheim Museum Bilbao, het MACBA van Barcelona, ​​het IVAM van Valencia en het Centre Pompidou in Malaga, om nog maar te zwijgen van de talrijke kunstgalerijen en alternatieve culturele ruimtes, vooral in Madrid en Barcelona. De Picasso-musea van Málaga en Barcelona zijn onmisbaar als u zich wilt onderdompelen in de wereld van Pablo Picasso. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit een lange lijst. Spanje heeft meer dan 1.600 uiterst diverse musea en collecties, waarvan er vele opvallen als benchmarks in hun categorie, en ze trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

Guggenheimmuseum, Bilbao

Guggenheim Museum, Bilbao © Jon Chica / Shutterstock

Hedendaagse architectuur

En de meest avant-gardistische monumenten van Spanje verrassen altijd. Dit zijn gebouwen, constructies en architecturale ruimtes ontworpen door prestigieuze architecten die esthetiek combineren met functionaliteit. Er zijn ook musea en culturele centra zoals het Guggenheim Bilbao (Frank Gehry), de Stad van Kunsten en Wetenschappen van Valencia (Santiago Calatrava), de MUSAC van Leon (Tuñón & Mansilla), het Botín Center (Renzo Piano), de Niemeyer Centre (Óscar Niemeyer) of de uitbreidingen van het Prado Museum (Rafael Moneo) of het Reina Sofia (Jean Nouvel). Ook opmerkelijk zijn auditoria en locaties zoals het Palau de Sant Jordi (Arata Isozaki) en het Kursaal (Rafael Moneo); wijnhuizen zoals het Marqués de Riscal-complex (Frank Gehry) of Bodegas Ysios (Santiago Calatrava); en openbare ruimtes zoals de Metropol Parasol (plaatselijk bekend als de “Paddestoelen” van Sevilla) en Terminal 4 op de luchthaven Madrid-Barajas Adolfo Suárez. De lijst met plaatsen die wachten om ontdekt te worden is lang, maar om je een paar ideeën te geven: – Designerwijnhuizen – Kunstdistrict van Bilbao – Voorbeelden van hedendaagse architectuur in het Groene Spanje – Maak kennis met de modernste kant van het binnenland van Spanje – Vier kunst centra die de standaard doorbreken in Andalusië – Rondleiding langs de meest futuristische gebouwen aan de Spaanse Middellandse Zeekust

Centro Botín, Santander

Centro Botín, Santander © Nacho Fraile

Culturele routes

Van alle vele culturele routes in Spanje is er één die er echt uitspringt, en die een eigen naam heeft: de Camino de Santiago. De oudste pelgrimsroute van Europa blijft jaar na jaar duizenden reizigers van over de hele wereld aantrekken en heeft de status van Werelderfgoed gekregen van UNESCO. Een andere grote culturele route is de Via de la Plata (de Zilverroute), die van noord naar zuid loopt en de gelijknamige oude Romeinse weg volgt. En dan zijn er nog de Legado Andalusí-routes, die de indrukwekkende erfenis van Al-Andalus onthullen. Naast de genoemde zijn er nog vele andere routes die geweldige mogelijkheden bieden om de historische en culturele rijkdommen van Spanje te ontdekken. Een zeer gevarieerde lijst met daarnaast een twintigtal culturele routes van de Raad van Europa. Hier kunt u meer te weten komen over enkele van de meest populaire toeristische routes in Spanje.

Festivals, feesten en tradities

In een land als Spanje is de evenementenkalender een ander voorbeeld van culturele rijkdom. Het hele jaar door zijn er een hele reeks belangrijke muziek-, film-, theater-, literatuur-, dans- en podiumkunstenfestivals in alle soorten en genres. In de grote steden vind je ook grote tentoonstellingen, muziekshows en allerlei bijzondere culturele evenementen. Zonder de veelheid aan festivals, beurzen en volksfeesten te vergeten die overal in het land plaatsvinden. Sommige zijn internationaal beroemd geworden, zoals het geval is met Las Fallas en de Paasweek, en sommige hebben zelfs de status van immaterieel werelderfgoed gekregen van de UNESCO.

Paasweek in Sevilla

Paasweek in Sevilla

Artiesten en bekende namen

Door de geschiedenis heen hebben veel Spanjaarden hun onderscheidende stempel gedrukt op verschillende artistieke en culturele gebieden (Murillo, Zurbarán, Miró, Sorolla, Maruja Mallo, Cervantes, Lorca, Falla, Buñuel, Balenciaga, Ramón y Cajal en nog veel meer). En vandaag de dag zijn er velen die dit nog steeds doen. Antonio López, Miquel Barceló, Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Montserrat Caballé, Pedro Almodóvar, Blanca Li, Manuel Pertegaz, Severo Ochoa, Margarita Salas en Ana María Matute zijn slechts enkele namen op de lange lijst van vrouwen en mannen die zijn gewijd aan literatuur, schilderkunst, muziek, film, mode, dans, wetenschap en allerlei soorten kunst waarvan het prestige en de bekendheid grenzen overstijgen.

Stichting Pilar en Joan Miró

Stichting Pilar en Joan Miró © Promotorourist Palma