Klimmen en bergbeklimmen

Klimmer beklimt steile rotswand bij zonsondergang.


WAAROM SPANJE?

Spanje is het op een na meest bergachtige land van Europa, wat betekent dat het perfect is om te klimmen. Het beschikt over vele hoge toppen, steile kliffen en gezichten, zelfs direct aan zee, geschikt voor verschillende niveaus van klimmen en alpiene traverses. Spanje heeft wereldwijd een uitstekende positie verworven als bestemming voor rotsklimmen. Het binnenland van Spanje is zeer bergachtig, met de Het Centraal Systeem en het Iberisch Systeem, en riviercanyons met kliffen die perfect zijn voor rotsklimmen. Op de Balearen vind je het Tramuntana-gebergte op Mallorca, terwijl Tenerife op de Canarische Eilanden de hoogste top van Spanje heeft, de Teide.

Klimmen

Klimmen

Spanje heeft een groot netwerk van berghutten die voorzien in alles wat u nodig heeft tijdens uw beklimmingen en doortochten. Het personeel van deze faciliteiten kan u ook vertellen over de tochten in de omgeving. In de meeste Spaanse steden vindt u scholen, clubs en bedrijven die gespecialiseerd zijn in rotsklimmen, die u kunnen adviseren en u de verschillende beschikbare routes kunnen laten zien. Veel berggebieden zijn beschermde gebieden met spectaculaire landschappen en unieke flora en fauna, zoals het Ordesa en Monte Perdido National Park (het hoogste kalksteenmassief van Europa) en het Sierra Nevada National Park (met 15 toppen boven de 3.000 meter boven de zeespiegel).

SOORTEN KLIMMEN: ROTSKLIMMEN

Er zijn drie soorten, afhankelijk van de ondergrond die je gaat beklimmen: ijs, sneeuw en rotsen. Een van de meest populaire is rotsklimmen, omdat rots het belangrijkste klimoppervlak is. Voordat je begint, moet je weten welk type rots je gaat beklimmen, omdat elk type zijn eigen specifieke kenmerken heeft en de mate van grip verschillend zal zijn. In Spanje vind je drie soorten: graniet, kalksteen en toeslagstoffen.

BESTE TIJDEN VAN HET JAAR

Elke tijd van het jaar is het geweldig om te rotsklimmen aan de Middellandse Zeekust, zelfs in de winter. IJsklimmen kun je het beste in de winter doen.

Rotsklimmen

Rotsklimmen

GEBIEDEN

Er zijn verschillende bergachtige streken in Spanje die geschikt zijn om te klimmen. Als je er zin in hebt, zijn hier enkele plaatsen die je kunt bezoeken: Picos de Europa: de top van Naranjo de Bulnes is een van de favorieten voor klimmers. De Pyreneeën: de toppen reiken hier tot 3.400 meter. Sobrarbe en de Ansó-vallei zijn een paradijs voor klimmers. Ook de kloven in het Sierra de Guara-gebergte (Somontano) zijn ideaal. Sierra de Guadarrama: ongeveer 50 kilometer van Madrid ligt het Sierra de Guadarrama Nationaal Park, de thuisbasis van het bergachtige gebied La Pedriza. Het is een van de meest populaire plaatsen bij klimliefhebbers, met routes die geschikt zijn voor alle niveaus.

De Pyreneeën in Huesca

De Pyreneeën in Huesca

Sierra de Gredos: in Ávila mag u de kloven en meren niet missen die gevormd zijn door het Gredos Cirque. De toppen van La Galana en El Almanzor bieden de beste panoramische uitzichten. Sierra Nevada: in Granada vind je gebieden die geschikt zijn om de hoogste top van het Iberisch schiereiland te beklimmen: de berg Mulhacén (3.479 meter). Montserrat: er zijn meer dan 3.000 paden naar de top. La Hoz del Júcar: je zult versteld staan ​​van de spectaculaire gezichten, waarvan sommige extreem moeilijk te beklimmen zijn. Balearen: op Mallorca kun je klimmen in gebieden als La Creveta, in Pollença; El Puig de Son Sant Martí, in Alcúdia; en Cala Magraner, in Manacor. Canarische Eilanden: Torreón de Figueroa, in het Teide Nationaal Park, op Tenerife; en het rotsachtige keteldal van La Ayacata, op Gran Canaria.

Sierra de Gredos

Sierra de Gredos

Top van de berg Moncayo: de hoogste top in het Cordillera Ibérica-gebergte. Baskengebergte: in de bergen van Gorbea en Anboto vind je veel gemarkeerde routes en een grote verscheidenheid aan klimscholen. Kalksteengebergte in Alicante: Peñón de Ifach, Callosa de Segura, Tozal de Levante. Als je een ervaren klimmer bent en graag risico’s neemt, mis dan El Caminito del Rey (Malaga) niet, dat wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste routes ter wereld. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn onder meer het prachtige landschap, een ravijn, een hangende loopbrug en de hoogte ervan (meer dan 100 meter). De toegang is gratis om te gaan klimmen, maar je moet wel een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid hebben.

Caminito del Rey

Caminito del Rey