Kazen uit Extremadura


Vier oorsprongsbenamingen

Extremadura beschikt over vier kazen met beschermde namen: Torta del Casar, La Serena, Ibores en Acehúche. Torta del Casar is een kaas van schapenmelk die wilde distelmeeldraden als stremsel gebruikt. Het resultaat is een romige pasta om op brood te smeren, een absolute traktatie. Het wordt geproduceerd in gemeenten in de districten Llanos de Cáceres, Sierra de las Fuentes en Montánchez. Queso de la Serena wordt ook gemaakt met distelstremsel, waarbij uitsluitend melk van Merinoschapen wordt gebruikt. Een merkwaardige anekdote is dat je voor het maken van één kilo kaas melk van vijftien schapen nodig hebt. Ook dit is een smeerbare kaas, afkomstig uit de wijk La Serena. Het derde juweel, Queso Ibores, wordt gemaakt met geitenmelk. Het wordt gemaakt in de omgeving van Los Ibores, Las Villuercas, La Jara en Trujillo, waar de enorme verscheidenheid aan wilde kruiden in de weilanden bijdraagt ​​aan de voortreffelijke melk die door de kuddes wordt geproduceerd. Je kunt het vinden met een natuurlijke korst, met olie ingewreven of met paprika ingewreven.

Kazen uit Extremadura

Kazen van Extremadura © Turismo de Extremadura

Acehuche-kaas wordt gemaakt met ongepasteuriseerde melk van specifieke geitenrassen (retinta, verata, florida, malagueña en murciana-granadina). Het rijpt minimaal 40 dagen. Onder het sterke aroma gaat een verbluffende, intense en licht kruidige smaak schuil. Het wordt geproduceerd in het centrumwesten van de provincie Cáceres, in gemeenten in de regio’s Tajo-Salor-Almonte en Valle del Alagón.

Kaasbereidingsgebieden

Naast deze vier beroemde kazen heeft Extremadura nog vijf andere kaasproducerende regio’s: Tierra de Barros, Monfragüe, Tentudía, Tajo Internacional-Sierra de San Pedro en La Vera. Hier kun je andere specialiteiten proberen, zoals quesaílla, ook wel “merendera” (snack) genoemd, omdat je er een hele als tussendoortje kunt eten; La Vera geitenkaas, uiteraard ingesmeerd met het bekende La Vera pimenton; en gevierde varianten zoals Torta de los Barros en geitenkaasrollade.

Activiteiten

Als u wilt zien hoe de kazen van Extremadura worden gemaakt, kunt u kiezen voor proeverijen en rondleidingen bij kaasmakers en boerderijen. Of u kunt de Nationale Kaasbeurs in Trujillo bijwonen (eind april of begin mei). Naast de kazen van Extremadura biedt de beurs u de kans om meer dan 300 soorten uit heel Spanje te proeven, evenals de specialiteiten van het gastland van elk jaar. Het omvat ook proefwedstrijden, workshops en demonstraties over ambachtelijke methoden.

Bezoek en activiteiten in een kaasmakerij in Extremadura

Bezoek en activiteiten in een kaasmakerij in Extremadura © Turismo de Extremadura

Schaap

Schapen © Turismo de Extremadura