Kastelen, paleizen en forten open voor bezoekers en unieke historische accommodaties

Middeleeuws kasteel op berg tegen blauwe lucht.


De kastelen, forten, paleizen en ommuurde gebieden van Spanje zijn een weerspiegeling van de geschiedenis van het land en een bezoek eraan is een goede manier om meer te weten te komen over alle verschillende culturen die hier hebben geleefd. U vindt er interessante bezienswaardigheden, variërend van oude Romeinse forten tot grote middeleeuwse forten. Sommigen van hen zijn onberispelijk bewaard gebleven en bieden culturele rondleidingen die lijken op een reis door de tijd.

Kasteel Olite (Navarra), het kasteel van Peñaranda de Duero (Castilië en León) en het kasteel van Peñíscola (regio Valencia)

Kasteel Olite (Navarra), het kasteel van Peñaranda de Duero (Castilië en León) en het kasteel van Peñíscola (regio Valencia)

Kastelen en paleizen open voor bezoekers

De lijst is erg lang en je kunt er veel vinden op de kaart op de Palaces and Castles Network-website. Je kunt een aantal iconische en zeer bekende vinden die af en toe of regelmatig gedramatiseerde rondleidingen aanbieden, zoals het kasteel van Manzanares el Real (minder dan een uur rijden van Madrid), het Olite Koninklijk Kasteel-Paleis (in Navarra), het kasteel van Sotomayor ( in Pontevedra, Galicië), kasteel Belmonte (in Cuenca, Castilië-La Mancha) of het kasteel van Almodóvar del Río (in Córdoba, Andalusië). Anderen organiseren een hele reeks kinderactiviteiten, zoals die welke worden aangeboden in het kasteel van Lorca – Fort van de Zon (in Lorca, in de regio Murcia) en in het kasteel van Loarre (in Huesca, Aragón).

  Kasteel van Almodóvar del Río, Córdoba

Kasteel van Almodóvar del Río, Córdoba © Lars Stuifbergen

Sommige kastelen herbergen interessante musea binnen hun muren. In het kasteel van Peñafiel (in Valladolid, Castilië en León) is bijvoorbeeld het Provinciaal Wijnmuseum gevestigd. Het Viana-paleis is een kunstgalerie met enkele opmerkelijke werken van Julio Romero de Torres. Het ziekenhuis van Tavera (in Toledo, Castilië – La Mancha) is het hoofdkantoor van de Duque de Lerma Museum-Stichting met onder meer schilderijen van El Greco, Zurbarán, Tintoretto en Luca Giordano. Als u tijdens de zomer op bezoek bent Maanden organiseren sommige kastelen verschillende culturele shows en festivals. In het kasteel van Peñíscula (in Castellón, regio Valencia) wordt bijvoorbeeld een klassiek theaterfestival gehouden, evenals het oude en barokke muziekfestival van Peñíscola. Het Castillo de Cuéllar (in Segovia, Castilië en León) organiseert de voorstelling “Así Cantan las Corales” en het Nationale Jota Festival. Het kasteel van Mora de Rubielos (in Teruel, Aragón) is een van de locaties van het Festival van Kastelen. Paleis Olite is het decor voor een prestigieus klassiek theaterfestival.

Kasteel Peñafiel Valladolid (Castilië en León)

Kasteel Peñafiel Valladolid (Castilië en León)

Windmolens met het kasteel van Consuegra op de achtergrond

Windmolens met het kasteel van Consuegra op de achtergrond

Unieke accommodatie in forten

Het zijn paleizen, kastelen en kloosters die zijn omgebouwd tot unieke accommodaties. Je vindt ze verspreid over vrijwel het hele land. We raden u aan ze op de kaart op de netwerkwebsite van Paleizen en Kastelen op te zoeken om de dichtstbijzijnde bij uw bestemming te vinden.

Enkele van de meest bijzondere behoren tot het hotelnetwerk van Paradores. Dankzij hun locaties kunt u superaantrekkelijke reizen organiseren, zoals een rondleiding door enkele van de Spaanse werelderfgoedsteden. Als u dit doet, kunt u Parador-hotels ontdekken die zijn gevestigd in historische monumenten in plaatsen als Alcalá de Henares, Ávila, Cáceres, Cuenca, Granada, Mérida, Santiago de Compostela, Úbeda en, op slechts tien kilometer van Segovia, in La Granja de San Ildefonso Deze luxe hotels bieden ook een fantastische mogelijkheid om te genieten van twee van de beroemdste theaterfestivals in Spanje: het Internationale Romeinse Theaterfestival van Mérida (opgevoerd in een perfect bewaard gebleven, 2000 jaar oud Romeins theater) en het Internationale Klassieke Theaterfestival van Mérida. Almagro (de belangrijkste uitvoeringen worden opgevoerd op een corral de comedias (een theatrale binnenplaats) die intact is gebleven sinds deze meer dan 400 jaar geleden voor het eerst werd gebruikt).

Parador de Corias, in Asturië

Parador de Corias, in Asturië © Paradores

Er zijn nog veel meer opties. U kunt kiezen voor een combinatie van natuur en cultuur met een uitje naar Asturië, waar u verblijft in een omgebouwd benedictijnenklooster uit de 11e eeuw (de Parador de Corias, in Cangas de Onís), of u kunt naar Galicië reizen om de Ribeira Sacra te bezoeken en te verblijven in de Parador hotels in Monforte de Lemos of Santo Estevo. Als u van de zee houdt, breng dan een paar dagen door in een van de Baskische vissersdorpjes en slaap in het kasteel van Carlos V (Parador de Hondarribia, in Gipuzkoa). Reist u liever het binnenland in, dan is een rondreis door Extremadura en verblijf in de Parador hotels in Guadalupe, Trujillo, Oropesa, Plasencia, Jarandilla de la Vera, Zafra, Cáceres of Mérida een zeer aantrekkelijk alternatief. En als u ervoor kiest om verder naar het zuiden te gaan, kunt u de Andalusische paardensport ontdekken in Jerez de la Frontera, in Cádiz, en verblijven in het Virrey Laserna-paleis.

Parador de Santo Estevo, in Ourense (Galicië)

Parador de Santo Estevo, in Ourense (Galicië) © Paradores

Kasteellandschappen in Extremadura: Cáceres, Guadalupe en het Parador hotel in Jarandilla de la Vera

Kasteellandschappen in Extremadura: Cáceres, Guadalupe en het Parador hotel in Jarandilla de la Vera

Dit zijn slechts enkele van de mogelijkheden die het Paleis- en Kastelennetwerk u biedt om Spanje te ontdekken en te verblijven in exclusieve accommodatie op bijzondere plekken vol geschiedenis.