In Cantabrië is er een klein maar zeer indrukwekkend bos met sequoiabomen

Wandelaar in roodwoudpad.


In Cantabrië vind je het natuurmonument Secuoyas del Monte Cabezón, dat sinds 2003 een beschermde status heeft. De oorsprong ervan gaat terug tot 1940, toen dit sequoiabos oorspronkelijk werd aangeplant om hout te produceren, maar de bomen nooit werden gekapt. Het resultaat is een dicht bos van sequoia’s die tot 40 meter hoog kunnen worden en stammen hebben met een omtrek van maximaal twee meter. Als je een van deze een knuffel wilt geven, zul je hulp moeten zoeken, want soms is het zelfs voor twee mensen niet mogelijk om deze prachtige bomen met hun armen te omringen.

Man loopt in de beschermde natuurlijke ruimte van Monte Cabezón, Cantabrië

Man loopt in de beschermde natuurlijke ruimte van Monte Cabezón, Cantabrië

Een wandeling langs paden vol sequoia’s

Het sequoiabos is gemakkelijk te bereiken met de auto en er is gratis parkeergelegenheid. De paden zijn goed bewegwijzerd en bieden gemakkelijke wandelingen. In sommige gedeelten is er een loopbrug en een houten trap voor een comfortabelere wandeling, zodat je er met de kinderen een gezinsuitje van kunt maken. Als je eenmaal in het bos bent, kijk dan omhoog en bewonder de enorme roestkleurige stammen met rode accenten totdat je de takken ziet met hun groene naaldachtige bladeren die zich uitstrekken om de lucht te raken. Je kunt deze bomen en hun bladeren op elk moment van het jaar bewonderen, omdat ze groenblijvende bladeren hebben.

Wandelaar die een houten loopbrug oversteekt in Bosque Cabezón, Cantabrië

Wandelaar die een houten loopbrug oversteekt in Bosque Cabezón, Cantabrië

Het natuurlijke monument van de sequoia's van Monte Cabezón, Cantabrië

Het natuurlijke monument van de sequoia’s van Monte Cabezón, Cantabrië

Naast de sequoia’s vind je in het bos veel verschillende soorten vegetatie en loop je over de paden in werelden van verschillende kleuren. En over duizenden jaren zullen deze sequoia’s ongetwijfeld nog steeds een deel van het bos zoals we dat nu kennen. Kom deze imposante boomsoort, de Sequoia sempervirens, van dichtbij bekijken, denk aan de levensduur ervan en stel je voor dat de bezoekers van de toekomst het landschap bewonderen waar je vandaag naar kijkt, in het jaar 3940!

Typisch gevarieerd landschap van Bosque Cabezón, Cantabrië

Typisch gevarieerd landschap van Bosque Cabezón, Cantabrië