Iets anders op Formentera


Vuurtorens uit boeken en films

De twee meest opvallende vuurtorens van het eiland zijn zeker een bezoek waard. Ten eerste, aan de oostkant, staat de vuurtoren van La Mola. Er wordt ons verteld dat Jules Verne geïnspireerd werd om ‘Off on a Comet’ van Formentera en deze vuurtoren te schrijven. Ernaast staat een monoliet ter ere van de schrijver. Ten tweede, in het zuidwesten, staat de vuurtoren van Cap de Barbaria. Het beeld van de vuurtoren aan het einde van een smalle weg, aftekenend tegen de kliffen, is ontzettend mooi en poëtisch. Het werd bekender nadat het in de film “Sex and Lucia” speelde, en je kunt vanaf deze plek de mooiste zonsondergangen ter wereld zien.

De vuurtoren van La Mola

Vuurtoren La Mola © Turismo de Formentera. Maankoala

Laten we wandelen

Er zijn meer dan 30 groene manieren om het eiland te voet of per fiets te verkennen. Je kunt door idyllische taferelen wandelen, zoals de lagune van Estany Pudent, de perfecte plek om vogels te spotten en te zien hoe het water roze en violet kleurt als het licht verandert. Je kunt foto’s maken van de iconische oude molens en bosjes vijgenbomen, of ronddwalen over het eindeloze strand van Ses Illetes…

Paar wandelen over de groene wegen van Formentera

Koppel wandelt over de groene wegen van Formentera © Turismo de Formentera. Maankoala

Proef Formentera-wijnen en traditionele gerechten

Wist je dat er bijna 80 hectare wijngaarden op het eiland zijn? U kunt een bezoek brengen aan de wijnhuizen van Terramoll en Es Cap de Barbaria, die rondleidingen organiseren. Hierbij kunt u denken aan een wandeling door de wijngaarden, wijnproeverijen en een aantal lokale gerechten. Als u voor de lunch of het diner de specialiteiten van het eiland wilt proberen, kunt u kiezen voor peix sec (gedroogde vis) in een rustieke salade, of frit de polp (gefrituurde octopus). Als je er tussen mei en oktober bent, heb je geluk: er zijn “Culinaire Weekends” waarbij de beste restaurants van het eiland speciale menu’s aanbieden.

Gebakken octopus

Gebakken octopus © Turismo de Formentera. Maankoala

Memorabele zonsondergangen

Een van de beste plekken om naar de zonsondergang te kijken is de Blue Bar, die sinds de jaren zestig op het strand van Migjorn staat en beroemd is geworden vanwege de zonsondergangen begeleid door muziek, variërend van chillout tot reggae, jazz en elektronische… Nog een leuke manier om de zonsondergang te zien zonsondergang is vanuit een kajak. Neem gewoon contact op met een van de nautische centra van het eiland en neem deel aan een excursie van La Savina naar Cala Saona.

Zonsondergang in Formentera

Zonsondergang in Formentera © Turismo de Formentera. Maankoala

Naar de markt

Van mei tot oktober kunt u de vele kunst- en ambachtsmarkten bezoeken die op Formentera worden gehouden. Twee van de bekendste zijn de La Mola-markt (woensdag en zondag) en de Sant Ferran-markt (elke dag behalve woensdag en zondag). Alles is hier ontworpen en gemaakt in de werkplaatsen van het eiland. Het is gemakkelijk om je te vermaken op deze markten, met livemuziek en een leuke sfeer op de nabijgelegen terrasjes. En je kunt er unieke souvenirs vinden, zoals sieraden, werken van plaatselijke kunstenaars, traditionele espadrilles, manden, enzovoort. Je kunt ook andere opties vinden, zoals de vlooienmarkt van Sant Francesc, die ook een tweedehandsversie heeft, de Es Vlooienmarkten Pujols of La Savina.

Sant Ferran-markt 's nachts

Sant Ferran-markt ’s nachts © Turismo de Formentera. Alfredo Montero

Beweeg op de muziek

We horen veel verhalen over muzikanten als Bob Dylan, Pink Floyd en Bob Marley die in de jaren ’60 en ’70 genoten van Formentera. Die geest leeft nog steeds op het Formentera Jazz Festival, dat meestal in mei of juni wordt gehouden, inclusief percussieworkshops, zanglessen en andere activiteiten. In september organiseert Sant Ferran het Gitaarfestival, twee avonden met livemuziek en een jamsessie met alle muzikanten aan het einde van de optredens. De maker van dit festival, Ekkehard Hoffmann, verwelkomt al tientallen jaren muzikanten in zijn werkplaats om hen te laten zien hoe ze hun eigen gitaren kunnen maken. Als je zin hebt in een wildere ervaring: de zomer in Formentera staat bekend om zijn Flower Power-festivals met openluchtmuziek en dans.

Flower Power-festival in Sant Francesc

Flower Power-festival in Sant Francesc © Turismo de Formentera. Alfredo Montero