Historische spa’s, warmwaterbronnen en hydrotherapiecentra in Spanje om alle stress te vergeten

Moors interieur, kleurrijk glas-in-lood, fontein.


NASRID-INSPIRATIE

Overal hoor je het geluid van water en voel je hoe het je lichaam masseert. Terwijl de bubbels je omhelzen, adem je bijna instinctief diep in, sluit je ogen en adem uit. Dit is de rust waar je naar op zoek was, het moment dat je verdient, en het voelt als een droom. Je opent je ogen… en de droom gaat verder: je bent in een Arabisch bad, drijvend in therapeutisch bronwater. Misschien bent u in Granada en de Graena Spa, een van de oudste kuuroorden in Andalusië, in de stad Cortes Graena aan de voet van het Nationaal Park Sierra Nevada. Vlakbij ligt een ander hydrotherapiecentrum met een lange traditie, Lanjarón Spa, waar door de jaren heen illustere figuren als Virginia Woolf, Bertrand Russell en Federico García Lorca van hebben genoten. Ook de setting van deze kuuroorden heeft veel te bieden. Van de landelijke charme van de Alpujarra-regio in het algemeen tot de must-see stad Granada en het Alhambra. We raden u aan de kans te grijpen om de zonsondergang te zien vanuit het gezichtspunt van San Nicolás (“de mooiste ter wereld”, aldus Bill Clinton, een voormalige president van de Verenigde Staten).

Lanjarón-spa

Lanjarón-spa

WATEREN BEROEMD GEMAAKT DOOR HET ROMEINSE RIJK

Het is waar. Twee van de Spaanse kuuroorden waren al in gebruik tijdens het bewind van de keizers Trajanus en Adrianus. Waar zijn ze? In Extremadura, vlakbij de stad Mérida, waarvan het unieke Romeinse archeologische complex op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, inclusief de Romeinse baden van de spa van Alange. Door de eeuwen heen werd het mineraalwater van Alange gebruikt om Romeinen, Visigoten en Arabieren te behandelen. Tegenwoordig, zo’n 2000 jaar later (hoewel ze pas in de 19e eeuw echt in de mode kwamen) vinden we rust en ontspanning in dezelfde bronnen. Ze moeten echt goed zijn om mensen twee millennia lang terug te laten komen… In Noord-Spanje en de regio Galicië vinden we de Lugo-spa. Tijdens een verblijf in de stad ontdekt u de muren van de oorspronkelijke Romeinse baden en andere overblijfselen van de oude Lucus Augusti. Waarschijnlijk het meest opvallende is de stadsmuur van Lugo, een UNESCO-werelderfgoedlocatie. In de buurt, ook in Galicië, staat de provincie Ourense bekend om zijn warmwaterbronnen, en er is een breed scala aan interessante kuuroorden, zoals Caldas de Partovia, Carballino, Arnoia, Laias en Lobios.

Lugo spa - Concello de Turismo de Lugo

Lugo spa – Concello de Turismo de Lugo

VIND JEZELF IN DE NATUUR

Je zintuigen wakker maken, tijd aan jezelf besteden en naar je eigen lichaam luisteren. Dit zijn enkele gezondheidsvoordelen van een bezoek aan een spa, afgezien van de therapeutische eigenschappen van het water. Sommige spacentra versterken deze effecten nog meer dankzij hun ligging in een prachtige natuurlijke omgeving, waardoor u nog verder weg bent van de drukte van het dagelijks leven. De meeste spa’s in Spanje bevinden zich op plaatsen als deze, waar u een verbinding met de natuur kunt voelen. Dit zijn enkele van de meest historische. In de regio Murcia kunt u genieten van een frequente winnaar van de Wellness Experience Award. Dit is Archena Spa, aan de oevers van de rivier Segura, in de Ricote-vallei. Als u van de lente naar de herfst gaat, wacht u een zoete verrassing… Uw reukvermogen wordt opnieuw geboren met de geur van de jasmijntuinen.

Archena spa, regio Murcia

Archena spa, regio Murcia © Balneario de Archena

De regio Aragon heeft vele kuuroorden die bijzonder goed geïntegreerd zijn in hun natuurlijke omgeving. In Alhama de Aragón bevindt zich bijvoorbeeld de Termas Pallarés Spa, die een natuurlijk thermaal meer met therapeutisch mineraalwater heeft dat het hele jaar door op 28ºC blijft, ondanks dat het zich in de open lucht bevindt. Panticosa spa is een oase van geneeskrachtige bronnen in de Aragonese Pyreneeën. Ondertussen ligt in Jaraba (Zaragoza) de spa Balneario de la Virgen in een prachtige kloof, en de spa Sicilia heeft een thermaal bad in een grot. Dit spectaculaire gebied is perfect voor wandelen en andere buitenactiviteiten. Wij raden een bezoek aan het nabijgelegen park Monasterio de Piedra, vol met watervallen, aan.

Panticosa spa, Aragón

Panticosa spa, Aragón

In Noord-Spanje staat de regio Cantabrië bekend om zijn natuurlijke schoonheid, en de spa Puente Viesgo is een goed voorbeeld. Het ligt aan de oevers van de rivier de Pas, tussen bossen en weilanden. In de buurt staan ​​de grotten van Monte Castillo, vanwege hun grotschilderingen, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Een van de beste kuuroorden in Catalonië is Caldes de Boí. De prachtige locatie ligt in het nationale park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, in de Catalaanse Pyreneeën. Vanaf hier kunt u de Romaanse kerken van Vall de Boí bezoeken, die op de Werelderfgoedlijst staan. Een leuk weetje: deze spa heeft het wereldrecord voor de grootste verscheidenheid aan geneeskrachtige wateren.

Chiropractische massage in Caldes-Vichy spa, Caldes de Malavella, Balnearios de Cataluña

Chiropractische massage in Caldes-Vichy spa, Caldes de Malavella, Balnearios de Cataluña