Het ontdekken van het onbekende erfgoed van Galicië


Einde van de wereld

Cabo Fisterra is een unieke plek: een van de meest westelijke punten van Europa, de verkenners van het Romeinse rijk noemden het finis terrae, het einde van de wereld. Elke avond gaat de zon onder achter deze kliffen. Tegenwoordig heeft deze plek nog steeds een geheel eigen charme, vooral als je naar de zonsondergang kijkt bij de iconische vuurtoren, naar de rots genaamd Centulo (duivel) kijkt of een nacht doorbrengt in een pittoresk hotel. Uitzicht op de eerste rij van het einde van de wereld.

Onmiskenbare hórreos

Deze stenen of houten constructies zijn ontworpen om de oogst op te slaan en te beschermen en zijn een van de symbolen van Galicië. Ooit zou elk huis er een hebben. Sommige zijn echter bijzonder opmerkelijk. In A Merca (Ourense) zijn er bijvoorbeeld 34, de grootste groep hórreos in Galicië. Als je richting zee gaat, vind je in de monding van de Pontevedra de mooie stenen hórreos van Combarro, bijna aan de kust. Een ansichtkaartweergave.

Cabo Fisterra-vuurtoren, Finisterre

Vuurtoren Cabo Fisterra, Finisterre © Amainos

Rotstekeningen en hunebedden: duizenden jaren geschiedenis

Om een ​​idee te krijgen van hoe de neolithische mensen leefden en kunst maakten, raden we een reis naar Galicië aan. Het Archeologisch Park Campo Lameiro heeft de grootste collectie rotstekeningen van Europa (gegraveerde rotstekeningen). Hier zie je bijvoorbeeld een van de mooiste rotstekeningen van een hert. Net zo verrassend zijn de hunebedden, constructies van grote stenen platen die, verbazingwekkend genoeg, nog steeds overeind staan. Een perfect voorbeeld is de Dolmen van Dolmen, bekend als “de kathedraal van het neolithische Galicië”.

Castros, vóór de Romeinen

Voordat de legioenen van het Romeinse Rijk arriveerden, leefde de lokale bevolking bovenop de heuvels in versterkte nederzettingen, bekend als castros. Vandaag de dag wandelen tussen de overblijfselen van deze ovale huizen is een ongelooflijke en op de een of andere manier magische ervaring. Ze bevinden zich ook meestal op plaatsen met een spectaculair uitzicht. Enkele van de bekendste zijn in Baroña, naast een prachtig strand, en Santa Tegra, met uitzicht op de monding van de Miño, tussen Spanje en Portugal. Een zonsondergang vanaf een plek als deze kun je nooit vergeten.

Castro Baroña, Porto do Son

Castro Baroña, Porto do Son © Noel Feans

Kerken in de kliffen

Aangekomen in een charmant klein vissersdorpje, uitkijkend over ongelooflijke kliffen, en daarbovenop een kerk vindend. Gewoon een alledaagse ervaring in Galicië. Bijvoorbeeld de kerk van Santo André in Teixido, in de heuvels van Serra de Capelada, op een van de hoogste kliffen van Europa. In de buurt zie je vrouwen takjes “herba de namorar” of zeeroze verkopen, waarvan ze zeggen dat het een magische spreuk voor de liefde is. Een andere uitzonderlijke omgeving is het dorp Muxía en het heiligdom Nosa Señora da Barca. Een magische plek met enorme rotsblokken waarvan de lokale bevolking zegt dat ze geneeskrachtige eigenschappen hebben. We raden u ook aan de restaurants in deze gebieden te bezoeken voor een heerlijke maaltijd met zeevruchten om de perfecte dag af te ronden.

Heiligdom van Nosa Señora da Barca, Muxía

Heiligdom van Nosa Señora da Barca, Muxía © CC-BY-SA. Foto van José Manuel García

De geur van camelia’s volgen

Deze bloemen werden in de 18e eeuw vanuit China en Japan naar Galicië gebracht en tegenwoordig kunnen we wel 8.000 verschillende soorten vinden – er is zelfs een Camellia-route. Velen van hen maken deel uit van de tuinen van Pazos, de prachtige landhuizen van Galicië. Eén die je kunt bezoeken is de Pazo de Rubianes, 600 jaar geleden gesticht, met onder meer een wijnmakerij. De tour eindigt met een proeverij van hun exclusieve wijnen. De meest indrukwekkende pazo ligt echter waarschijnlijk in Oca, op slechts een halfuur rijden van Santiago de Compostela. Deze idyllische plek wordt ook wel het “Galicische Versailles” genoemd dankzij de schoonheid van de tuinen.

Een klooster omgebouwd tot een Parador

Verscholen tussen de bossen van het Ribeira Sacra-gebied ligt het fascinerende klooster van Santo Estevo. Wandel door de prachtige romaanse, gotische en renaissancekloosters om absolute rust te vinden. En de grootste verrassing voor de reiziger is de ontdekking dat je op deze geweldige plek kunt verblijven. Ja, dit klooster is nu een Parador de met spa. Een droom voor iedereen die van schoonheid houdt.

Pazo de Oca, A Estrada

Pazo de Oca, A Estrada © José Cernadas